Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 17:28 - Фандъкова, Фандъкова! Прахоса два милиона да си чертаеш велоалеи, които сега са само във въображението ти! Я виж това! Костов - и ти!
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 6085 Коментари: 26 Гласове:
12

Последна промяна: 26.05.2010 10:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Това е кръстовище в Холандия - в продължение на един час минаха 5  трамвая, 8 автобуса, 4 вана и нито един лек автомобил !


А ето какво роди Фандъковото мислене за два милиона лева!

Невъзможните велоалеи в София  http://urbantrvlr.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html Тази тема сте я слушали/чели и преживявали многократно, нали? Т.нар. велоалеи в София...Но ще я подхвана пак поради две причини. Първата е, че преди броени дни бях в Бургас и видях, че за доста кратко време (през март нямаше нищо) са изградили велоалея от входа на морската градина (до х-л Парк) до колелото на изхода за Слънчев бряг, като планът е тя да стига до кв. Сарафово (до Летището). Което си е похвално.

Другата причина е, че мой познат наскоро падна доста грозно в центъра на София. Докато внимавал за коли по шосето, взела, че го изненадала пешеходка с крайно непривидвидимо поведение и движение. Каква еклектика само.

Сблъсъци от този тип (и не само) са ежедневие. Обикновено велосипедистите излизат най-виновни. За тях място под слънцето няма. Те са ругани и от пешеходци, и от шофьори.
Но място има и за тях. Нарича се ВЕЛОАЛЕЯ. Едно съоръжение, което в Западна Европа е особено добре познато, а дължината на мрежата от такива в някои градове на разни северни страни е колкото и на автомобилната пътна мрежа.
В нашите ширини велоалеите се създават изключително бавно, некачествено и струват мнооого скъпо. Както и магистралите ни и общо взето всичко друго.

Не знам да се смея ли или да плача като гледам тия вече изтрити жълти линии, криволичещи между невероятни градски препятствия, разчертани под невъзможни ъгли и въобще...Щеше да е смешно ако боята не струваше болезнено много пари.
Едни чудесни сметчици са направени в скорошна статия на в. Сега, които показват, че 8.6 км "велоалеи" в стoлицата струват 2.5.млн.лв.

Само алеята от бул. Мадрид до НДК (3.8 км) e струвала около 1.2 млн.лв. Тя поне е изградена, а не нарисувана, ще кажете. Да обаче маркировката й струва 215 хил лв, което прави има-няма към 57 хил. на км за боя. Тя не е просто жълта. Тя е златна!
Още толкова е струвало и другото трасе от Руски паметник до бул. Никола Петков , общо 4.8 км, по-голяма част от което, разбира се, също представлява слаломни очертания със златната боя.

 
Сега има проект за още една велоалея в Младост, която да отвежда колоездачите до спирката на Метрото. Трасето с дължина 3.5 км нямало да е рисувано, а построено и за това, разбира се, ще струва двойно - 2.5 млн. лв. Оказва се обаче, че за това пари в столичния бюджет 2010 няма и ще се търсят други източници, след което ще се търси изпълнител.
Нищо че при стъпването си в длъжност кметицата каза: „Ще ускоря разработването на проекти за изграждане на паркинги, велоалеи и паркове, за осветлението”.

Ето и още нещо: Изграждането на велоалеи е заложено в Програмата за управление и развитие на Столична община в периода 2008 - 2011 г. До края на периода в София трябва да има шест алеи за велосипедисти, които да свързват противоположните квартали на града. До 2030 г. общата дължина на изградените трасета трябва да е 255 км.
Реалността: През 2010 все още има 8 км (от които дали и половината са "истински" алеи) и един проект, който чака пари отнякъде, тъй като не е в плановете на общината.

imageОткрийте разликите

  Според Диков, главният архитект на София, сумата е висока, тъй като "ще се правят изцяло нови трасета, а няма да се използват вече готови тротоари и улици". Освен това трябвало да се преместват стълбове на уличното осветление и електрическата мрежа. И пак според него "сумата е изчислена на базата на средствата, похарчени за алеята по бул. "Цар Борис ІІІ". Диков обясни, че тя е струвала около 1 млн. лв за по-малко от 2 км.
"Цената на велоалеите все пак ще бъде определена от резултатите от обществената поръчка, която ще обявим", добави Диков.
Ами, не разбирам аз много от обявяване на обществени поръчки, обаче ако знам, че някой търси шумно 2.5. млн за един проект и ме попита колко ще му струва да го изпълня, сещате ли се каква сума ще поискам? Нищо, че сигурно може и доста по-евтино.

imageХоландия

Случвали са ми се хубави неща в живота, като например да посетя Холандия. Едва ли има нужда да обяснявам за какво става дума...В Холандия има 17 000 км велоалеи! Като гледам българския опит, просто акълът ми не побира как са успели да ги създадат?!



image


image


image


image



image


image



Нова "велоалея" бе открита в центъра на София върху фасадата на бул. "Патриарх Евтимий" 79. Идеята е на сдружение "Велоеволюция" и следва "методиката", по която Столична община чертае велотрасета. На места те са практически неизползваеми.

image



Тагове:   милиона,   Фандъкова,


Гласувай:
12



1. universalnite000 - :)) Веднага си спомних за репликата ...
25.05.2010 17:39
:)) Веднага си спомних за репликата "Имаха уши, а не чуха, имаха очи , а не видяха"
цитирай
2. nakom - я мълчтете бе мръсссссни комунисти
25.05.2010 17:42
как може да обиждате така, единствените хора които се борят с комунистите.изроди червени такива, всички сте любовници на станишев
цитирай
3. universalnite000 - :) "Правоверните" се ...
25.05.2010 18:17
:) "Правоверните" се обаждат вече ...
цитирай
4. lado - :) "Правоверните" се ...
25.05.2010 19:08
universalnite000 написа:
:) "Правоверните" се обаждат вече ...

Номер две ли?
Човека или се шегува , или не е човек. Подозирам , че първото е меродавно. Щото ако това, което е написал, е сериозно , задължително не е е от хуманоид. А от анаеробна форма на живот, зародила се в тялото на гостоприемника ББ - това е открития от мен нов животински вид - хуманоиден анусочистач . Нещо като глистите, ама не съвсем . Яйцата на глистите попадат в човека през устата. А тази форма на живот влиза през гъза му с главата напред - това с оглед на функциите на антропоморфния гъзоблизец. Има обтекаема форма, изключително слизест е, и живее в отсъствие на кислород . Няма мозък, очи и уши, но има вендузи за прилепване .
цитирай
5. universalnite000 - Ре 4
25.05.2010 19:26
:)))) Чудесно обяснено . Бих те предложил за Нобеловата награда ....
цитирай
6. lado - Тя върви с милион и нещо долара - ще я ...
25.05.2010 19:38
Тя върви с милион и нещо долара - ще я взема и ще питам за още!
цитирай
7. nakom - Виждаш ли ладо
25.05.2010 19:57
какъв си мръссен комунист.Болен си ти, знам аз червена подлого :-)
цитирай
8. lado - какъв си мръссен комунист. Болен си ...
25.05.2010 20:18
nakom написа:
какъв си мръссен комунист.Болен си ти, знам аз червена подлого :-)

Тези следи , дето си оставил в блога ми, не са от нищо друго, а от това, което е било в стомаха на ББ вчера. Е, то си зависи от перисталтиката му, но ако влезнеш по-навътре и омазването ти няма да е толкова лайняно, но пак щеше да е някаква каша - разбира се - любимата ти ! Щом е произведение на вожда ти!
Явно стоиш здраво на пост на изхода , но и лапането на ББ нараства , а оттам и работата ти . Но трудовия амок, в който си изпаднал, може да ти донесе награда - якичка от домат например .... Дерзай, дълбай - метанът е наградата ти също. Жалко ,че вождът не подозира ,че в него се е зародил живот - защото наоколо му започва да изчезват следите от разумен такъв. Вие с вожда ти сте носителите на новите наследници на безмозъчния ви вид.
цитирай
9. haralanov - Здравей,Владо!
25.05.2010 20:29
То хубаво да го види Фандъчката ама файда няма!
цитирай
10. lado - Здравей,Минчо!
25.05.2010 20:42
haralanov написа:
То хубаво да го види Фандъчката ама файда няма!

Не искам Фънди да го вижда, а хората. Фандъкова има нулев потенциал като мислене в полза на столичани, и огромен, когато намира някого да боядисва кошчетата за боклук с жълта боя, лъжейки безсрамно,че това са велоалеи. А на нас това пилеене на боя ни струва два млн. лв. Нови 2 млн са предназначени за лапане за алеи за велосипедисти в "Младост"!?
цитирай
11. tili - Гласувам за коментар
25.05.2010 20:42
номер 4!!! :)))))))))))))) Браво!
цитирай
12. lado - Извинявам се на дамите в блога за ...
25.05.2010 20:55
Извинявам се на дамите в блога за езика.. и фекализмите. Искрено!
цитирай
13. silverlining - Абе
25.05.2010 22:06
нали трябва хората (хората по върховете, не простосмъртните!) да симулират дейност по някакъв начин - това могла, това измислила. Така могла така го свършила. Съвсем друг въпрос, че ако простосмъртен си върши работата по такъв начин - ще го уволнят вероятно...
цитирай
14. анонимен - Смърт на КощмунизЪма - свобода на ...
25.05.2010 22:46
Смърт на КощмунизЪма - свобода на народа !
цитирай
15. swanlake - Прочетох преди малко какво си на...
26.05.2010 06:26
Прочетох преди малко какво си написал , но се върнах да погледна пак дали правилно съм разбрала картинките. Шегуваш се нали?
цитирай
16. lado - Здравей, Няма шега, няма измама - ...
26.05.2010 06:42
Здравей, Няма шега, няма измама - само дето вече са изтрити тези линии от пешеходците и паркиращите коли, а парите наистина са 2 млн.
Снимките са от пресата....
Не е фотошоп!
цитирай
17. lado - От форумите...
26.05.2010 08:45
Борко said: 2010.05.13 09:28
Уважаема Велоеволюция,

Отказвам да участвам в сьбитие, официален гост на което е Петър Диков – човекът който продължи великото дело на Стоян Янев по превръщането на родния град на баща ми, майка ми и дядовците ми в гето. Човекът, който разрешава унищожаването на паметници на културата, човекът който разрешвав застрояването на градинките, човекът, който подписва разрешения за строеж без да има изградени улици, камо ли велоалеи.
Към другия ви гост г-жа Фандъкова апелирам да вземе поне да повтори с боя нарисуваните от Бойко Борисов в пристъп на предизборна еуфория велоалеи около НДК и по Витошка,че боята очевидно е била от евтината, способна да издържи само до изборите и вече се изми от дъжда.
Всичко това не ме изненадва разбирасе, изненадва ме че Велоеволюция, сдружение което се предполага че трябва да се бори за по-добра среда за велосипедистите, кани тези лица на официалното си събитие, с което им продава индулгенции пред обществото.
Искам да питам кой от официалните гости е отишъл поне веднъж на работа с колело и дали Диков и Фандъкова са достатъчно смели за да минат с колело по Раковска или Париарх Ефтимий, когато не са затворени и около тях не се движат полицейски коли
цитирай
18. mglishev - Всеки знае по нета,
26.05.2010 09:06
Елате му го кАжете на ББ на една ръка разстояние :)

Тия дни нещо ми се отщя колелото след като на два пъти щях да си загина мърцина в любимата София... като помисля, че за малко щях да се излъжа да гласувам за герберите, смешно ми става от мен самия.
цитирай
19. lado - Елате му го кАжете на ББ на една ръка ...
26.05.2010 09:17
mglishev написа:
Елате му го кАжете на ББ на една ръка разстояние :)

Тия дни нещо ми се отщя колелото след като на два пъти щях да си загина мърцина в любимата София... като помисля, че за малко щях да се излъжа да гласувам за герберите, смешно ми става от мен самия.

Що, тебе страх ли те е да му го кажеш?
Мен - не! Аз съм го написал, което си е равносилно на казване в публичното пространство. Не съм анонимен, човек може да ме намери на сто места, стига да иска. Сто процента съм сигурен, че ме бройкат службите, така че съм на разположение и стоя зад думите си.
Бих му го казал ина ринга, и на среща в кръчма, и на партийно събрание - ама няма кой да ми позволи тази ръка разстояние....
цитирай
20. bowman - ...
26.05.2010 12:08
Не разбирам защо някой го е взел на сериозно . При положение .че пешеходците отстъпиха тяхното , за паркиране на колите вие и с колелета пък искате ... хмм-м ; ) ай -ся !!
цитирай
21. mikino - Абе хора, защо се джокате, кой ко...
26.05.2010 13:37
Абе хора, защо се джокате, кой комунист и кой не?!? Тук не става въпрос за това, а за нещо съвсем житейско и елементарно. За това, че нямаме добра инфаструктура имат вина не само управниците, а и ние. Ако сте забелязали, доста хора, за да избегнат синята зона, паркират на всевъзможни места, без да ги интересува минава ли някой от там или не. Общината има най-голяма вина, защото само събира пари, а не ги влага - като започнете от дупките и стигнете до велоалеите. Но аз съм убедена, че тук в БГ, дори да се направят специални велоалеи, пак ще се намери някой тарикат /най-вече от тия с лъскавите автомобилчета/ да пресече пътя на колоездачите. Простоията е навред и много трудно ще се преборим с нея....
цитирай
22. bowman - @21
26.05.2010 14:18
В чужбина простотията струва скъпо, но на простеещите ; ) Всичко се свежда до доброто желание ... останалото са несръчни оправдания
цитирай
23. lado - В чужбина простотията струва ск...
26.05.2010 14:44
bowman написа:
В чужбина простотията струва скъпо, но на простеещите ; ) Всичко се свежда до доброто желание ... останалото са несръчни оправдания

Взе ми думите от устата - във Виена видях какво му се случи на един с джип и номера на ООН - освен ,че го глобиха, полицаят така го напопържа - сигурно още му държи влага. Почти беше пред арестуване. Иначе са супер спокойни и сдържани.
Навсякъде ,където има корупция, е пълно с тарикати. И там,където контрола не се осъществява от съответните органи - "сиреч" тези,които хем взимат подкупи, хем не си вършат работата, та така да си вдигнат заработката на час - иначе се чувстват прецакани. Всеки ,който прави нарушение във Виена, очаква рестрикции на минутата - респекта е страхотен.
цитирай
24. mglishev - Е, да,
27.05.2010 04:14
lado написа:
mglishev написа:
Елате му го кАжете на ББ на една ръка разстояние :)

Тия дни нещо ми се отщя колелото след като на два пъти щях да си загина мърцина в любимата София... като помисля, че за малко щях да се излъжа да гласувам за герберите, смешно ми става от мен самия.

Що, тебе страх ли те е да му го кажеш?
Мен - не! Аз съм го написал, което си е равносилно на казване в публичното пространство. Не съм анонимен, човек може да ме намери на сто места, стига да иска. Сто процента съм сигурен, че ме бройкат службите, така че съм на разположение и стоя зад думите си.
Бих му го казал ина ринга, и на среща в кръчма, и на партийно събрание - ама няма кой да ми позволи тази ръка разстояние....


ББ е въздух под налягане, а хората му - под ниско налягане.
цитирай
25. swanlake - Здравей, Няма шега, няма измама - ...
28.05.2010 05:08
lado написа:
Здравей, Няма шега, няма измама - само дето вече са изтрити тези линии от пешеходците и паркиращите коли, а парите наистина са 2 млн.
Снимките са от пресата....
Не е фотошоп!


Ne moze da e istina... a ako e ...ne moga da si go prekaram prez mozuchnite kletki A zashto aleite sa po trotoara?
цитирай
26. lado - Здравей, Няма шега, няма измама - ...
28.05.2010 10:10
swanlake написа:
lado написа:
Здравей, Няма шега, няма измама - само дето вече са изтрити тези линии от пешеходците и паркиращите коли, а парите наистина са 2 млн.
Снимките са от пресата....
Не е фотошоп!


Ne moze da e istina... a ako e ...ne moga da si go prekaram prez mozuchnite kletki A zashto aleite sa po trotoara?


Така е най-лесно!? Харчи се само за боя, а се отчита ИЗГРАЖДАНЕ - СЪС ВСИЧКИ СЪПЪТСТВАЩИ ДЕЙНОСТИ - ЗА ДА СЕ УСВОЯТ ПОВЕЧЕ ПАРИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2642267
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031