Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 15:01 - Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 871 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 22.06.2010 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дянков и Борисов се опитаха да крият от Европа. Провал - лихвите скачат, доходи падат, инвестиции няма  

Йордан Матеев*  

   

image


Ако някой е имал илюзии, че Бойко Борисов води България към еврозоната и към просперитет, може би е време да се приземи. Основната политическа цел на правителството беше влизане в предверието на еврозоната (ERM II) тази година и в самата еврозона до края на мандата 2013 г. Това е много добра цел, защото постигането й означава сигурност и стабилност, а оттам ниски лихви, много инвестиции, висока заетост и бърз растеж на доходите.

За да се случи това финансовият министър Симеон Дянков обяви неговата основна цел - балансиран държавен бюджет (б. р. - тоест да се изравняват приходи и разходи). И за всеки месец доказваше на медиите колко много успехи е постигнало правителството в баласирането на бюджета. Но сега разбираме, че това е ставало не с реално намаляване на разходите, а с натрупване на огромни неразплатени задължения (за болници, за възстановяване на ДДС, за различни доставчици, за пенсии, заплати и т.н.). Които, на всичкото отгоре, Дянков и Борисов се опитаха да скрият от българското общество, Европейската комисия и Европейската ценрална банка, за да влязат, макар и с измама, в ERM II. И когато през март-април разбраха, че бюджетът излиза напълно от контрол, решиха да обявят огромния дефицит, но да стоварят вината на правителството на Сергей Станишев, като “открият” скрити задължения за 2.15 млрд. лв.

Малко след това Дянков ни убеждаваше, че еврозоната си остава основна цел и можем да кандидатстваме и влезем в ERM II още в началото на 2011 г. Сега обаче разбираме, че и през тази година правителството ще наруши правилата за дефицит в ЕС като надхвърли тавана от 3% (б. р. - тоест разходите ще превишават приходите). С актуализацията на бюджета стана ясно, че дефицитът в бюджета на касова основа ще бъде 4.8% от БВП (3.2 млрд. лв.), а на начислена основа - 3.8% (2.5 млрд. лв.). И то не само заради по-ниските от очакваните приходи, а и заради допълнителни разходи за 500 млн. лв.

Това означава, че влизането в ERM II и еврозоната отново се отлага, този път за неопределеното бъдеще. И още по лошо, означава, че не можем да имаме доверие на правителството. Не случайно комисарят Оли Рен обяви, че Европейската комисия започва проверките за бюджетни манипулации с България. Този път Бойко Борисов няма с кого да се оправдае (въпреки че има опити за оправдания с финансовите проблеми в ЕС). Той се провали с основната си цел - еврозоната. Сега лично той като премиер е виновен за високите лихви, ниските инвестиции, високата безработица и ниските доходи. И ако има някакви политически амбиции, трябва да признае публично, че се е провалил, да сложи точка на популизма и да започне да прави реформи.

Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес

Сигурно е много трудно на неикономистите да се ориентират за случващото се в държавата и икономиката. Ситуацията е объркваща и необичайна. Вчера си говорих с Лъчезар Богданов от Industry Watch за крайно неразумното управление на правителството на Бойко Борисов  и той определи ситуацията много точно: “Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес”.

Всички се нахвърлят на Симеон Дянков, че не дава пари и е свил бюджета, защото той говори за реформи и рязане на разходи. А като се погледнат данните се вижда, че Дянков е отпуснал хазната и държавата никога не е харчила толкова много пари. Хората се объркват от тази шизофренична среда и много от тях започват да повтарят популистката теза на социалиста от БСП Сергей Станишев и национал-социалиста от “Атака” Волен Сидеров, че либералният модел се е провалил и е нужна повече държава и по-голямо харчене за стимулиране на икономиката. А всъщност се е провалил полусоциалистическият модел.

В България либерален модел никога не е имало. Тук има много държава, малко свободни пазари, а от близо две години насам и много кейнсианско харчене. Това е модел, който е близък до социализма и неминуемо води до катастрофа. Точно този модел се проваля в момента и ако правителството не го промени веднага, скоро ще се моли на МВФ да спасява положението.

Как правителството първо свали, а сега качва лихвите

Данните на БНБ за дългосрочния лихвен процент (който служи за оценка на степента на сближаване с лихвите в ЕС и еврозоната) в страната показват много ясно как се е движил риска (като, разбира се, вземем предвид и движението на лихвите на ЕЦБ, които за разглеждания период се качват до юли 2008 г., след което падат).

От началото на 2003 г. до октомври 2005 г. лихвата е падала. В този период България влезе в НАТО и имаше ясна перспектива за влизане в ЕС през 2007 г., а премиерът Симеон Сакскобургготски управляваше “относително безвредно”, както тогава писа The Economist. След това лихвата тръгва нагоре заради бързото покачване на лихвите в еврозоната. През 2008 г. движението нагоре се ускорява, въпреки, че лихвите в еврозоната падат. Това е отражение на повишения риск, свързан с глобалната финансова и икономическа криза и отражението й върху българската икономика и в последствие на безотговорното харчене на 3.5 млрд. лв. от фискалния резерв от правителството на Сергей Станишев.

Лихвата стига най-високата си точка през август 2009 г. Тогава новото българско правителство на Бойко Борисов обяви, че ще реже разходи, ще подобри събираемостта и ще балансира бюджета до края на годината и лихвите почват да падат до март. Тогава стана ясно, че правителството има проблем с бюджета и дефицитът до февруари е 2% от БВП. А през април правителството обяви огромния прикриван дотогава дефицит от 3.7%, който по-късно се оказа дори по-висок - 3.9%.

От март тенденцията нагоре е съвсем ясна и по всичко изглежда, че покачването на лихвата ще продължи, след като наскоро правителството обяви 4.8% от БВП бюджетен дефицит за 2010 г., с което за втора поредна година нарушава правилото на ЕС за бюджетна дисциплина. И показва, че изпуска бюджета от контрол.

Ето ги и конкретните данни (в %):

януари 2003 -       7,2

януари 2004 -       6,1

януари 2005 -       4,5

октомври 2005 -    3,5 (най-ниско ниво)

януари 2006 -        3,7

януари 2007 -        4,3

януари 2008 -        5,1

януари 2009 -        7,1

август 2009 -         7,8 (най-високо ниво)

септември 2009 -   7,5

октомври 2009 -    7,1

ноември 2009 -     6,5

декември 2009 -   6,6

януари 2010 -       6,7

февруари 2010 -   6,1

март 2010 -          5,8

април 2010 -        5,9

май 2010 -            6,1

31 май 2010 -       6,3

———————————————

* Йордан Матеев е икономически журналист на свободна практика. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Работил е като репортер в “Плюс-минус” на БНТ, икономически редактор в “Капитал” и главен редактор на изданията на The Economist в България. В блога си пише оригинални мнения за икономика, политика и държавно управлениe. Виж още текстове от автора в блога му

iordanmateev.blogspot.com


 


Тагове:   Маргарет,


Гласувай:
4



1. pontis - а какъв е основният лихвен процент- ок. 1% годишно.
22.06.2010 15:22
Това е размера на лихвата, на която се рефинансират банките. А печелят от кредитите по 12-13% годишно. Какъв е смисълът от борда, след като по едни показатели- валутен курс, основен лихвен процент, България се равнява по еврото. По друг- печалбите на банките от кредити- се равнява само по алчността на банките. Икономисти като Емил Хърсев се поболяха да обясняват как лихвите по кредити не могат да се регулират. Преди време, когато Английската централна банка свали основния лихвен процент с 0.5%, а след два дни лихвите на банките останаха непроменени, на третия ден министърът на финансите извика управителите на 4-те най-големи банки за разговор. На следващия ден лихвите по кредити бяха свалени.
цитирай
2. lado - Анархокапитализъм !
22.06.2010 15:35
Анархокапитализъм !
цитирай
3. haralanov - Здравей,Владо!
22.06.2010 16:19
Ако беше Анархокапитализъм-добре.Но и това не е.Щото има държавна намеса.Че МВФ-то тъй или иначе ще дойде,го прогнозира и Стоян Александров(виж интервюто му във в.Гласове).Този бивш финансов министър изобщо не ми харесва.Но в едно е прав.Свършат ли парите,изчерпи ли се резерва,идването на МВФ е неизбежно.И ще се започне със заеми.Подобно на Гърция и Унгария.Икономистите казват,че пускането по тази спирала е опасно.
цитирай
4. lado - Здравей! Намесата не е държавна, а ...
22.06.2010 16:38
Здравей! Намесата не е държавна, а лобистка, картелна, мафиотска или там каквато и да е!
цитирай
5. haralanov - Е да де...
22.06.2010 16:54
Нали в държавичката ни Мафия и Държава е едно и също.Срастнали са се като сиамски близнаци.Крещящ пример за това е Трактора.Хем ДАНС,хем подземен свят.
цитирай
6. lado - Нали в държавичката ни Мафия и Дъ...
22.06.2010 17:05
haralanov написа:
Нали в държавичката ни Мафия и Държава е едно и също.Срастнали са се като сиамски близнаци.Крещящ пример за това е Трактора.Хем ДАНС,хем подземен свят.

Така погледнато , си прав!
цитирай
7. boristodorov56 - ПЕДЕРАСТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ЖИВОТНИТЕ. закон на Дикенс
22.06.2010 21:49
Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652202
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930