Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 17:01 - Българинът - манталитет, мотивация и производителност
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 804 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 23.06.2010 18:37


Търся, гледам, чета - и не намирам точната статия, анализираща процесите на мотивация на хората, участващи в производителния процес във всички сфери на производството и неговата оптимизация.
Аз не мога да я напиша, а причините за това са много, даже няма да ги изброявам.
Но пак ще се опитам да припомня какъв е процентът на ограбване при създаване на принадената стойност у нас и как се демотивира изпълнителят.

Евростат  : статистика за 2009 г. – колко е произвел всеки европеец, тоест какъв е брутният вътрешен продукт на човек от населението на всяка страна 1, le Produit Intйrieur Brut (PIB) par habitant exprimй en standards de pouvoir d’achat2 (SPA) a variй entre 41% et 268% de la moyenne de l"UE27 parmi les Йtats membres. Finlande, en France, en Espagne, en Italie, а Chypre et en Grиce, le PIB par habitant йtait а plus ou moins 10% autour de la moyenne de l’UE27. L"Irlande, les Pays-Bas, l"Autriche, la Suиde, le Danemark, le Royaume-Uni, l"Allemagne et la Belgique se situaient entre 15% et 35% au-dessus de la moyenne, tandis que le niveau le plus йlevй du PIB par habitant dans l"UE27 йtait observй au Luxembourg3. Slovйnie, la Rйpublique tchиque, Malte, le Portugal et la Slovaquie йtaient entre 10% et 30% en dessous de la moyenne de l’UE27. La Hongrie, l’Estonie, la Pologne et la Lituanie, se situaient entre 30% et 50% en dessous de la moyenne, tandis que la Lettonie, la Roumanie et la Bulgarie йtaient entre 50% et 60% en dessous de la moyenne de l’UE27. Eurostat, l’office statistique de l"Union europйenne. Elles couvrent les 27 Йtats membres de l"UE, les trois pays candidats, trois pays de l"AELE et quatre pays des Balkans occidentaux.

 PIB par habitant en SPA, 2009, UE27 = 100

 

Luxembourg

3

268

Portugal

78

Irlande

131

Slovaquie

72

Pays-Bas

130

Hongrie

63

Autriche

124

Estonie

62

Suиde

120

Pologne

61

Danemark

117

Lituanie

53

Royaume-Uni

117

Lettonie

49

Allemagne

116

Roumanie

45

Belgique

115

Bulgarie

41

Finlande

110

Croatie

64

France

107

Turquie

46

Espagne

103

Ancienne Rйpublique yougoslave de Macйdoine

35

Italie

102

Norvиge

177

UE27

100

Suisse

144

Chypre

98

Islande

120

Grиce

95

Montйnйgro

4

43

Slovйnie

86

Serbie

37

Rйpublique tchиque

80

Bosnie-Herzйgovine

30

Malte

78

Albanie

27

    •  Така излиза, че един българин произвежда по-малко от половината от един европеец, а взима 7-8 пъти по-малка заплата. Някой ще възрази, че тази статистика е неточна, защото един майстор или продавач в ЕС взима за работата си много повече от един български, за свършена същата работа. Не. Съвсем точна е - статистиката показва произведеното, измерено в покупателна способност, а не в абсолютни стойности. Тоест – отчетено е какво един жител  може да си купи със заплатата, а не колко е тя в евро.
  • image Карта на Австро-Унгарската империя. Илюстрация: Уикипедия

    Какво толкова произвежда 8-милионна Австрия? Има една заблуда, че една страна е със силна икономика, като произвежда самолети и танкове. Но не. Именно Австрия е сред 12-те най-богати страни в света, а там фирмите с над 1000 работници са по-малко от 50 (петдесет). Да, Австрия има банки, OMV, EVN и BILLA, но основата на икономиката са малки предприятия. И те правят най-високотехнологични продукти – като се почне от дограма за прозорци и студийна апаратура за звукозапис и др., и се стигне до ски лифтове и военни машини и оръжия. И заедно с това – вино, бира и …600 планински курорта.

    Няма смисъл да се изрежда. Виена е седалище на 300 международни концерна, а за музиката и операта по-добре да не приказваме (културата също е продукт, който се продава). В Австрия няма някакви гигантски индустрии и залежи от петрол и газ. Към 40% от фирмите в Австрия имат само по …един служител. И пак са една от най-богатите страни в света.

     Има теза, че културните наслоявания на даден народ предопределят днешната му производителност на труда - тоест страни, бивали в пределите на Австро - Унгария са напред с материала, но това ми се вижда от една страна обосновано , но от друга - не. И тук няма да изброявам защо.

    Та така - каква мотивация може да се очаква от работника, ако половин година работи за държавата си ангария? Каква мотивация може да се очаква от човек,чийто труд е тотално ограбен и получава десетина процента от продукта на ръцете и мозъка си, а в  западни държави този процент стига до 55-60%?
     Силният дефицит на справедливост от всякакъв тип също убива всеки порив или желание за изява или съпричастност с целите на босовете, а ние добре ги знаем тези цели!
    Каква мотивация у обикновения човек, след като даже партиите не преживяват от членски внос, а от държавни субсидии - сиреч пак на гърба на труженика!
    Виж - там ,където има стимули - там се работи здраво !

    Политици от всички партии са получавали право на строеж в Царево като крайно нуждаещи се.

    Информацията изнесе вестник "Сега", като посочва, че от 2001 г. до днес в Царево са гласувани над 200 сделки за отстъпено право на строеж. Само на едно заседание - на 20.12.2006, съветниците са одобрили 54 сделки.

    Лидерът на ГЕРБ в Царево Евгени Николов е получил през 2004 г. право на строеж върху терен от 275 кв. м, като е платил на общината скромните 2596 лв.

    "Не отричам и не виждам проблем. А и по времето, когато съм получил терена, не съм бил лидер на ГЕРБ", обяснил пред изданието Николов.

    Кметът на Царево Петко Арнаудов (БСП) заяви, че нямало как да не услужи на Николов, тъй като бил млад зъбен специалист и ценен кадър за общината.

    "Както виждате, давал съм и на враговете си. Той ни заплаши, че ако не получи терена, ще напусне Царево. А ние имаме нужда от специалисти като него. Затова му дадох. Обеща на общинската земя да изгради зъботехническа лаборатория. Ама наместо това си вдигна нещо като хотел", каза кметът. Арнаудов допълни, че бил силно изненадан, когато тези дни шефът на ГЕРБ в Царево излязъл с декларация срещу него именно по проблемите със заменките: "Отидох при него и го попитах: Генчо, мойто момче, не ти ли е неудобно да ме критикуваш точно за терените? А той ми отговори, че нямало как, задължавали го от централата." Самият Николов се защити, че другите, които са получавали общински площи, ги били препродавали, а той поне е задържал терена за себе си. Освен това през 2004 г. наистина се чувствал крайно нуждаещ се, защото живеел при родителите си. Новата къща издигнал с брат си.

    В графата "крайно нуждаеща се" се оказа и Мария Гърланова - дъщеря на лидера на "Атака" в Царево Тодор Гърланов. Тя се е сдобила с право на строеж върху терен от 485 кв. м за 2289 лв. В декларацията, с която е поискала земята, Гърланова твърдяла, че семейството й няма други имоти. "След като й връчихме терена обаче, узнахме, че те са попълнили невярна декларация и в действителност не са крайно нуждаещи се. Веднага заведохме дело да си върнем обратно терена, но го загубихме", каза Арнаудов. Шефът на "Атака" заяви, че медиите нарочно го атакували сега с този терен, защото били приятели с кмета на Царево. "Разбира се, че беше нуждаеща се. Ние живеехме няколко семейства под един покрив. Но сега съм решил да върна терена, защото и дела водихме, но само врява се вдига около него", каза Гърланов.

    С общински земи в Царево са се облажили и хора от останалите основни партии. Бившата лидерка на СДС в градчето Валентина Василева е получила 486 кв. м пак като крайно нуждаеща се. Оттогава тя напуска поста си в СДС и започва работа като началник-отдел в оглавяваната от БСП община. Там работи и до днес. Общинският съветник от БСП в Царево Яни Янев е взел по същата схема 360 кв. м. С терени са се сдобили и двете дъщери на бившия кмет на Царево от БСП Стоян Йовнов. Сегашният кмет Арнаудов се оправдава, че семейство Йовнови наистина били в тежко откъм имоти положение. "Мога да ви заведа у тях, за да видите колко на тясно живеят хората", казва още Арнаудов.

    Изводът е прост - на България не й липсва интелектуален потенциал, но й трябва образование. Не някакви големи заводи и АЕЦ, а образование и високи технологии. Някой трябва да разработи програми за квалификация, да инвестира в образование, държавата да даде стимули.

    Няма и идея за това у нас. Сегашното правителство тръгна да съкращава най-напред бюджетите за образование и наука, които са от най-малките пера. И обществото води дива дискусия да строи ли АЕЦ или не (за справка – в споменатата Австрия атомната енергетика е забранена в конституцията).

    Развитието на България може да дойде единствено от образоването. Само с негова помощ ще има по-високи доходи и богатство. Никакви гигантски енергийни проекти няма да помогнат. Може би точно по този въпрос трябва да има консенсус между всички партии – не е невъзможно. Вместо те да се дърлят за руските енергийни проекти и за приятелски фирми и инвеститори.


    Използвани са части от статии в "Актуално" и "Е-вестник" 




Гласувай:
2



1. haralanov - Интересно наистина...
23.06.2010 17:19
,,Така излиза, че един българин произвежда по-малко от половината от един европеец, а взима 7-8 пъти по-малка заплата.,,Този факт е трудно обясним.Как на практика се получава така?
цитирай
2. lado - , , Така излиза, че един българин ...
23.06.2010 17:25
haralanov написа:
,,Така излиза, че един българин произвежда по-малко от половината от един европеец, а взима 7-8 пъти по-малка заплата.,,Този факт е трудно обясним.Как на практика се получава така?

Нормите на печалба у нас и в развитите страни - тук е минимум 100 % стремежът за печалба , образно казано!
цитирай
3. haralanov - Копирано от Медиапул...
23.06.2010 17:32
Защо България става все "по-провалена" държава?
23 Юни 2010


През последните години България става все "по-провалена" държава. Така поне констатира американският Индекс на "провалените страни". Защо България се класира все по-зле, отговаря в коментар Дойче Веле.

Новият Индекс на провалените държави беше публикуван в началото на тази седмица от Фонда за мир във Вашингтон и сп. "Форин полиси”, припомня медията. Това е шестото издание на тази своеобразна класация иза втора поредна година България губи позиции. Тази година тя е 126-а сред 177 държави. Миналата година България беше 128-ма. В този индекс по-високото класиране отразява по-лоши резултати. Най-солидната държава съответно е 177-мата - тази година това е Норвегия.

В един кюп с Беларус и Косово

Добрата новина за България е, че тя не влиза в първата група на индекса, тоест в групата на най-провалените държави. Страната обаче се класира във втората по застрашеност група от пет възможни. В групата, в която е България, влизат 91 държави: тя е най-голямата в индекса. В нея са проблематични източноевропейски страни като Албания, Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Сърбия, Косово, Босна и Русия.

Хърватия е успяла да се измъкне от тази втора по застрашеност група, а Черна гора се класира по-добре от членката на ЕС България. За по-точна представа за мястото на България нека споменем, че нейни съседки в индекса са Кувейт (който е преди България), Румъния и Монголия.

Авторите на т. нар. Индекс на провалените държави използват 12 социални, икономически и политически критерии, чрез които оценяват стабилността на отделните държави. По кои от тези критерии България губи позиции?

На тези въпроси пред Дойче Веле отговаря изследователя Марк Лукас, говорител на Фонда за мир относно Индекса на провалените държави.

"Проблемите на България по отношение на критериите, които допринасят за слабост на държавата, се дължат преди всичко на корупцията. Сама по себе си голямата корупция е достатъчна за влошаването на позицията на България в индекса. Има обаче и други причини за лошия резултат. Една от тях е спадащото доверие в правителството на България, особено от страна на ЕС; това се отнася дори за новото правителство, което дойде на власт миналата година", казва анализаторът.

Според него друга причина е неспособността на кабинета да се справи с липсата на прозрачност в управлението. "Това уврежда образа на държавата в очите на гражданите й и представлява проблем не само за отношенията с ЕС, но и прави проблематично изграждането на по-прозрачно, по-отговорно и по-представително правителство”, казва Марк Лукас.

Накъде гледа България?

Миналата година след публикуването на индекса за 2009 година България беше критикувана от списание "Форин полиси” заради стряскащите резултати по показателя "намеса на външни политически актьори”. Конкретно се има предвид опасността от изпадане под руско политическо и икономическо влияние.

Как изглежда този показател тази година? Марк Лукас отговаря:

"Външните влияния сега са разпределени доста равномерно. Рискът е, че ако България продължи да остава под нивото на европейските очаквания, за нея може да се окаже по-привлекателно да възприеме по-източна ориентация. Но не мисля, че тази опасност е реална", казва американският изследовател.












цитирай
4. lado - Минчо, ще кажат хората : "Тия ...
23.06.2010 18:19
Минчо, ще кажат хората : "Тия са егаси черногледците..!"
цитирай
5. анонимен - Ладо,
23.06.2010 19:43
образоваш го и заминава в чубина образован. Това е матрицата.
цитирай
6. lado - образоваш го и заминава в чубина ...
23.06.2010 20:21
kushel написа:
образоваш го и заминава в чубина образован. Това е матрицата.

Куш, на зле отиват нещата, ама без надежда за оправяне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652452
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930