Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 18:34 - Социален хуманизъм ли е да присвояваш парите на полковник от КГБ? А да извършваш грабеж в Чехия? Лупи знае!
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1093 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 29.06.2010 19:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ужилиха с 2,3 млн. евро руски депутат, подозират Ивайло Зартов
Източник: в. "Стандарт"          
image © BulPhoto image
С 2,328 млн. евро е ощетена фирмата на руския депутат Генадий Гудков, който решил да построи ваканционно селище у нас за близо 60 млн. евро. Сумата е присвоена от неназовано все още длъжностно лице, установила районната прокуратура в Бургас. Наблюдаващият прокурор Стоян Бакалов е образувал дознание, а тепърва ще се установя кой точно е човекът, присвоил милионите. Длъжностна характеристика сочи бившия управител на фирма "Инглиш вилидж" Ивайло Зартов като отговорно лице по случая. Обвинение обаче може да му бъде повдигнато, след като в хода на разследването се съберат достатъчно данни,че именно той е човекът, завъртял далаверата. Преди месец Гудков пуска жалба в Главна прокуратура, която я препраща на магистратите в Бургас.

Парите са изчезнали в периода 18 октомври 2004 - 16 февруари 2009 г., е показала проверката. Собствениците на фирмата имат документи за преведените в България средства. Фактури за изразходването им обаче има само за някои от харчовете. Близо 500-те декара, на които е трябвало да бъде построено луксозното селище край с. Димчево, са купувани от управителя Зартов. Прокуратурата е установила, че терените, закупени като собственост на фирмата, са пазарувани на много по-високи цени отколкото тези, които Зартов е купувал на свое име. Руските партньори на бизнесмена са имали подобна информация още по време на сделките, но решили, че човекът просто е припечелил малко пари, и махнали с ръка. Те и не предполагали, че сумата, с която ще олекнат, ще достигне над 2 млн. евро. Назначавайки Ивайло Зартов за управител, собствениците на фирмата не знаели, че той вече има присъда. Тя е издадена през 2001 г. в Прага и е за грабеж. Сумата, която е откраднал, е малка и българинът е осъден условно. Руснаците започват бизнес с новия си български партньор, за когото знаят само, че е зам.-председател на партия "Движение за социален хуманизъм", че е женен за рускиня и живее с нея и петте й дъщери. За времето, през което той е управител, руснаците превеждат почти 3 млн. евро. Отчетни документи има само за по-малката част от тях. Останалите пари липсват. За част от закупенените земи няма отчетност. За 885 хил. евро пък липсват доказателства, че са платени за влизане на земята в регулация. За 154 200 евро работата е свършена наполовина, а за 223 хил. евро освен липсата на документи не е свършено нищо.

На мястото, където вече би трябвало да израсне ВИП селището, има построени само 9 от планираните 100 къщи. За тях върви отделно дознание. Вилите са измазани само отвън, отвътре са недовършени.

Не са прекарани вода и ток. Теренът продължава да е строителна площадка, а част от наетите фирми се отказват, защото не получават парите си в пълен размер.

Генадий Гудков започва да усеща, че има нещо гнило през 2008 г. Той няколко пъти идва в България, опитва се да говори със Зартов. В началото се получава. През последните месеци обаче българинът не си вдига телефона и отказва контакти твърди руският депутат. Тогава той се обръща към прокуратурата. Междувременно Зартов също не спи. Двамата с Гудков имат общ познат - почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. Зартов подозира именно него, че е казал на руснаците какво става във фирмата. И решава да отмъсти. След като руснаците все по-настойчиво искат отчет за парите, една от дъщерите на жена му внезапно свиква пресконференция и се оплаква, че Фотев блудствал с нея преди близо две години. Назначена е проверка, резултатът от която е отказ от образуване на досъдебно производство по случая. На 19 януари т. г. Зартов е свален от поста управител на "Инглиш вилидж", на неговото място е назначен руснакът Роман Ерменко.
20 % от капитала на "Инглиш вилидж" държи "Росболстрой" ООД, а 80 % е на гибралтарската "Бизнес секюрити консълтънс лимитид". Още тогава обаче стана ясно, че парите идват от руския холдинг "Оскорд", зад който стои бившият полковник от КГБ и настоящ депутат от Руската дума Генадий Гудков. Освен това понастоящем той е и зам.-председател на Комитета по национална сигурност на Руската Федерация.

 
Експертизи на разследването са установили, че Зартов действително е теглил пари от сметките, които не са отивали по предназначение за строежа на ваканционното селище. От прокуратурата в Бургас съобщиха, че срещу Зартов е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери по чл. 203, ал. 1 от НК. Запознати коментираха, че това не е първото разследване срещу него. Преди повече от 15 години Зартов е бил съден в Чехия за грабеж.

Името на бизнесмена Ивайло Зартов присъства в 2 заменки, извършени по време на последния мандат на бившия кмет Йоан Костадинов.
През 2007 г. Зартов прави опит за още една замяна, но тя не минава - предложението е за 350 дка, пак по докладна на Йоан Костадинов. Комисията по общинска собственост отхвърля кметската докладна, макар че лично самият Зартов присъства на заседанието им, за да ги убеди в благонадежността на инвеститорите.

Партия ДСХ подкрепя г-н Костадинов image image

Ивайло Зартов: Движение за социален хуманизъм подкрепя Йоан Костадинов за нов мандат като кмет на Бургас

 Ивайло Зартов, областен председател на "Движението за социален хуманизъм”, Бургас, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Зартов, вече два месеца сте областен председател на "Движение за социален хуманизъм". Кой е Ивайло Зартов и как решихте да се впуснете в политиката? Вие сте известен повече като човек, свързан с благотворителност в Бургас.
Ивайло Зартов: На 40 години съм. В момента строим, инвестираме в земеделски земи, сменяме статута им и строим върху тези земи. Помагаме на много хора. Имаме разностранни, много разностранни цели, като се стремим да помагаме не на една точка и на една група от нашето общество, а на колкото може повече. Това са детски градини, училища, художници, спортисти, артисти. Групи, които се нуждаят от помощ днес повече, от колкото е било преди, защото сега държавата няма тази способност да се обърне с лице към тези групи от хора. Би трябвало да може, но в момента това не се получава. Фокус: Вас лично какво ви провокира да помагате? Много хора имат възможности, но не всеки го прави?
Ивайло Зартов: Това е въпрос на възпитание и въпрос на вътрешна потребност. Ще ви кажа само един два факта, които да са доказателство, че не става въпрос за изборна агитация. Един от фактите е, че преди 2 години пътувахме към голямобуковския манастир. Съвсем случайно попаднахме там със семейството ми. Отчето, което беше там, ни описа, че манастирът е в окаяно състояние и че има нужда от средства за възстановяване на камбанарията. И му отпуснахме през месец май 2005 година две хиляди и шестстотин евро, след това през месец октомври същата година, още хиляда и петстотин евро. Т.е. цялата сума е 8 хиляди лева. Войнишки паметник направихме в едно село край Казанлък, което пък въобще няма нищо общо с Бургас .
Фокус: Доколкото знам и там пътьом сте разбрали за проблема?
Ивайло Зартов: Да. Точно така. Съвсем случайно влязохме в етнографския музей в Казанлък. Човекът, който работеше там, сподели, че имат такъв проект, но нямат достатъчно средства да го реализират. Така че не става въпрос за избори. Изборите след три месеца ще са минало. Но няма да са минало за съжаление хората и местата, на които трябва да се помогне. Така че, ние не сме професионални изборджии. Ние сме хора. Преди всичко трябва да сме човеци и след това - да се занимаваме с другите неща. Просто ги разделям тези неща, за да няма смесване, да няма усещането, че се прави всичко с цел. Единствено от тази година, от Нова година, започнахме да даваме повече отзвук на нашите благотворителни акции. Идеята е да увлечем повече други хора, които да помагат. Идеята е, че когато на едно добро му се даде широк отзвук, това дава стимул и желание на други хора да се включат и да помогнат.
Фокус: Да правиш добро потребност ли е?
Ивайло Зартов: То си идва от вътре. Приятно е, наистина е много приятно. Първо е приятно и след това се виждат конкретните резултати. Това не са пари, хвърлени на вятъра. Те са вложени с ум с разум, не са просто изхвърлени, и има и конкретни резултати. Във всички акции почти има конкретни резултати и след това, те се мултиплицират. Ефектът се увеличава и се получава като една геометрична прогресия, което е много хубаво. Това е като една "зараза", само че в добрия смисъл на думата.
Фокус: Успявате ли да увлечете и други хора в правенето на добро?
Ивайло Зартов: В последно време все повече успяваме. В началото беше тежко, беше трудно. Защото всички знаем, че съществува едно насадено недоверие. Повечето хора, когато някой прави добро, се питат защо? И първото, което им идва винаги на ум, което е трагично и не е хубаво, но винаги мислят, че има нещо лошо, някаква лоша причина. Няма да говоря за лошите причини всички ги знаем. Но хората винаги търсят лошото. С постоянство и търпение, обаче ние успяваме да покажем, че това не е така. И те, (хората), преминават през този етап и им се отварят очите и почват да виждат че няма причина за доброто и всъщност започват да вярват и почват и те да правят такива неща.
Фокус: С какво "Движението за социален хуманизъм" Ви привлече?
Ивайло Зартов: Първо самото име"социален хуманизъм”. Какво по-хубаво от това - хуманизъм и то социален т. е. такава двойна формула. Второ - в устава е записано, че най-важното от всичко е човекът и това лично на мен много ми допада. Защото истината е точно такава: няма нищо по-важно и не може да има нищо по-важно от хората. Всичко друго е надстройка. В крайна сметка човекът е основата, базата. Така че това беше като един подарък от бога за мен. Аз не съм знаел че съществува, но когато разбрах, бях много доволен. Бях доволен, че съществува такава организация, която е помислила именно за това, че човекът е номер едно.
Фокус: Впускате се в политиката. Днес (б.ред. вчера) Вие обявихте, че ще подкрепите кмета Йоан Костадинов за четвърти мандат. Защо?
Ивайло Зартов: Кметът Йоан Костадинов е известна личност. Няма да се впускам в подробни негови лични характеристики. Ще подчертая само, че за нас най-важното е това, че той представлява една комбинация, едно събиране на няколко качества, които неизменно трябва да бъдат в този човек, в тази личност, която се кандидатира за кмет на Бургас. Тези качества са: той трябва да умее да води, да ръководи, трябва да има екип. Човек без екип, какъвто и да е специалист, е без ръце, просто няма да може да работи. Следващото е, че този човек има сърце, той го е доказал, че има сърце и аз съм го виждал с очите си. На мен не са ми разказвали, че този човек е сърцат, аз съм го виждал в действие. Т.е. мен не е нужно да ме убеждават в това последното, и това съвпада с нашите идеи, че ние трябва да бъдем повече хора, повече човеци. Това ми харесва много в него.
Фокус: А какви са Вашите политически амбиции? Амбициите на "Движението за социален хуманизъм" за тези местни избори.
Ивайло Зартов: Имаме желание да влезем в общинския съвет, що се касае конкретно за Бургас, защото ние ще участваме и в други градове. Конкретно за Бургас - имаме желание да влезем с повече общински съветници, колкото е възможно. Идеята е тези общински съветници да бъдат хора, избрани от други хора, а не - да бъдат посочени лично от мен или от нашето ръководство. Да бъдат подавани от групи от хора, които им вярват и да кажат: “Този мъж или тази дама, ние им вярваме, повярвайте им и Вие заради това -това и това. Да ни разкажат за тях и да ни убедят. Тогава ние ще им дадем възможност и даваме възможност те да влязат в нашата листа на избираеми места и да влязат в общинския съвет. И всъщност това е удовлетворението. Тези хора в общинския съвет да работят наистина за хората, които са ги пратили там, а не за себе си или за нещо, което никой няма да го усети. Т. е. искаме благата, които се разпределят, да се връщат обратно при обикновените хора. Това за сега не се случва.
Фокус: Вие лично ще се кандидатирате ли за общински съветник?
Ивайло Зартов: Първоначалният ми порив беше да се откажа да се кандидатирам. Но когато го обсъдих с нашите приятели и с ръководството в партията, и с хората, които ми вярват, те останаха много учудени. Мотивите ми ги чуха, разбраха ги, а те са, че не исках да се спекулира с това, че ето, той прави добри дела, защото иска да стане общински съветник, което за мен лично е смешно. Защото тази цел за мен лично не е цел. Но всички хора, тотално всички, не го разбираха и ми казваха, че ако не се кандидатирам за общински съветник и не оглавя листата, няма да е същото. Те го казват така и това е истината. Така че от една страна за мен това не е цел, а от друга страна, колкото и да звучи наивно, хората го искат, за да имаме по-голям успех.
Фокус: Вие сте и бизнесмен. Какви са Вашите проекти в Бургас?
Ивайло Зартов: Строим в село Димчево, което е на 20 километра от центъра на Бургас, вилно селище. Не само вилно селище ще бъде, защото вече сме построили 9 къщи и започваме следващите 12, както сме обещали. Те ще бъдат на етапи. Пуснали сме за изготвянето проектите на един четиризвезден комплекс с басейни, с ресторанти външни и вътрешни, с билярдни и боулингзали, с площадки за спортуване. Ще има широка паркова среда, тъй като разполагаме с достатъчно земя, купена от частни лица. Така че нашето желание е да построим едно хубаво модерно предградие, на град Бургас, в което да могат хората да живеят спокойно, на чист въздух. Много е красиво, това е на брега на Мандренското езеро, до гора и до защитената местност на река Изворска. Така че хората да живеят там, да си почиват и да ходят на работа в Бургас.
Фокус: А ще могат ли обикновени хора да живеят там и да си купят къща?
Ивайло Зартов: Абсолютно всеки човек може да си купи там къща, разбира се, в зависимост от това какви доходи има. Например в центъра на Бургас, ако искате да си купите дом, цените започват от 800 евро квадратния метър до 1200. При нас цените не започват от 800 евро, те са 800 евро. Квадратният метър на къщите е толкова, като дворното място почти един декар е като бонус безплатно, защото в апартамента в центъра на града няма дворно място. Съответно няма скара, няма място за коли, няма място за деца, няма място за басейн, няма място домати, а някой може да иска да си посади.
Другото хубаво нещо, което направихме в Димчево, е, че докарахме от Франция една микробиологична пречиствателна станция. Което само по себе си не е кой знае какво, но защо казвам, че е хубаво? Бих искал в цялата страна, където се стори, да се строи по този начин, защото това е екологичният начин да се строи, т.е. мисленето напред за мръсните води, къде ще отидат и какво ще стане с тях. При нас ние това сме го замислили. Не е много скъпо, абсолютно поносимо, да го кажа за наши колеги - предприемачи и на изхода се получава чиста вода, с която може да се поливат градинки.
Фокус: С какво друго се занимавате в страната. Аз лично трудно Ви открих. Постоянно пътувате?
Ивайло Зартов: Дали съм трудно откриваем в последно време? Да така е. На последния Изпълнителен съвет на нашето движение в Банско, който беше преди една седмица, ме избраха за заместник-ръководител на предизборния щаб в национален мащаб и член на оперативно бюро. Което съответно от следващия ден се получи така, че трябва да пътувам из цялата страна и го правя непрекъснато. Така че това е причината. А пътуванията са свързани с местните избори. Подготвяме всички наши структури за участие в местните избори.
Фокус: И последен въпрос: как човекът Ивайло Зартов успява да съчетае политиката, бизнеса с грижата за семейството. Не Ви е малко семейството имам предвид, че имате 5 деца?
Ивайло Зартов: Просто аз не успявам да съчетая тези неща, защото не е необходимо да ги съчетавам. Просто семейството работи заедно с мен непрекъснато. Помагат ми абсолютно всички, от малки до големи. И съпругата ми, и трите големи дъщери, които са съответно на 21, 20 и 18 години. Те работят и учат. Студентки са в Бургаския свободен университет и едновременно с това работят в офисите и непрекъснато пътуват с мен из страната. Дори малките, които са втори клас и пети клас, и те ми помагат. Най-малкото с това, че шетат из къщи. Държат се прилично, носят само шестици, това си е помощ . Така че няма съчетаване, по-скоро всички работим заедно.

 Катя НИКОЛОВА

26 юли 2007 | 11:59 | Агенция "Фокус"




Гласувай:
7



1. tili - Туй момченце да не е
30.06.2010 10:11
син на върховния съдия Явор Зартов?Бравос!
цитирай
2. nkf - Владо, те всички социални хуман...
30.06.2010 11:23
Владо,те всички социални хуманисти са изначални асоциални и девиантни типове.Със сигурност мога да ти кажа,че нито Зартов ,нито Фотев са стока-това си е обществена тайна тук.Мафиоти от класа са и това е.За "ощетения" другар,полковник от КГБ,няма какво друго да кажа освен,че и той е от същото тесто като Зартов и Фотев.Нали знаеш поговорката " кажи ми кой са ти приятелите,за да ти кажа какъв си".Това не е нищо повече от вътремафиотска измама.
цитирай
3. pontis - "социални хуманисти", това пък сега какво е?
30.06.2010 12:06
...
цитирай
4. lado - . . . Един от основателите на движ...
30.06.2010 14:33
pontis написа:
...

Един от основателите на движението за социален хуманизъм

Ерих Селигман Фром (на немски: Erich Seligmann[1] Fromm) е световноизвестен немски психоаналитик, философ-хуманист и психолог от еврейски произход. От 1940 г. е гражданин на Съединените щати. Името му се свързва с известната Франкфуртска школа на критичните мислители.
цитирай
5. lado - син на върховния съдия Явор Зарт...
30.06.2010 14:34
tili написа:
син на върховния съдия Явор Зартов?Бравос!

Лили, виж това не знам. Ще потърся.
"Бъдещите скандали ще се вихрят главно около хората на “Явор Зартов” АД. Оказа се, че известната кантора е успяла да договори с местните съдилища процентни възнаграждения от почти всяко плащане към фалиралите банки, на които тя заедно с международната одиторска компания БДО Биндер беше синдик. В резултат на това още преди да се удовлетворят кредитори като БНБ и Министерството на финансите, двете фирми вече са получили над 1 млрд. лева от Агробизнесбанк и над 14 млн. лева от Добруджанска банка. " Това дали има отношение към въпроса ти?
И още :
Русе Събота, 13 Февруари 2010, 23:59:39На съвестта това. , неговата съпруга и Явор Зартов тежи източването и фалита на русенския консервен комбинат "Дунавия" и смъртта на бившия й директор г-н Максимов. След спечелването на изборите и идването на Жан Виденов на власт, този мръсник заедно с един адвокат от Русе, отиват на среща с директора на Дунавия уж от името на БСП, която щяла да спасява държавните ни фирми. Обясняват, че намерили пазар за консервите, натъпкани в складовете на Дунавия. Докарват десетина тира и отнасят цялата продукция на завода, като единия тир се допълва и с консерви от частната фирма Детелина. Понеже плащането било с акредитив който се освобождавал след пристигането на стоката в Русия, то в издадената фактура се фиксира срок на плащане 30 дни. Минава доста време, но плащане няма. Шефа на фирма Детелине отива в София при Явор Зартов да си търси парите. Великия юрист баща на фирмите-фантоми, му казал да забрави за тези пари и ако до 1 час не напусне София не отговаря за живота му. Неделя, 14 Февруари 2010, 00:00:28 Оказало се също, че купувача била фирма-фантом. Скоро и прекалено добрия човек - шеф на Дунавия г-н Максимов си отиде от рак, а малко след това и жена му. Бог да им прости греховете. Дано това говедо Мичев да гние в затвора докато е жив.
цитирай
6. lado - Владо, те всички социални хуман...
30.06.2010 14:36
nkf написа:
Владо,те всички социални хуманисти са изначални асоциални и девиантни типове.Със сигурност мога да ти кажа,че нито Зартов ,нито Фотев са стока-това си е обществена тайна тук.Мафиоти от класа са и това е.За "ощетения" другар,полковник от КГБ,няма какво друго да кажа освен,че и той е от същото тесто като Зартов и Фотев.Нали знаеш поговорката " кажи ми кой са ти приятелите,за да ти кажа какъв си".Това не е нищо повече от вътремафиотска измама.

Марти, най-ми е хубаво когато си прегризват гръкляните един другиму, но да видят и колегите как се перат мръсни пари, и кой е генератора на процеса по нашите ширини
цитирай
7. lado - Резултати от moitenovini. com ...
30.06.2010 14:58
Резултати от moitenovini.com
Арестуваха Ивайло Зартов. Присвоил си много пари
Зартов топи дъщеря си, че била изнасилена, за да отърве кожата?
Съдът постанови постоянен арест за бургаския бизнесмен Ивайло Зартов
Ивайло Зартов покани американския посланик Нанси Макълдауни в Бургас
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2651612
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930