Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 06:51 - Независимост, обективност, морал, мотиви
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 369 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През последните няколко седмици станахме свидетели на това как и премиер и вътрешен министър с изказванията си упражниха безпрецедентен натиск върху съдебната система във връзка с решенията да пуснат един или друг обвиняем.

И докато магистратите се опитваха да обяснят мотивите си и колко важно е подобни критики да не бъдат отправяни - техен колега - съдия Елка Братоева от административния съд в Плевен, постанови уникално съдебно решение, с което върна един печално известен с поведението си полицай на работа.

Историята - в края на миналата година в интернет се появи клип, на който виждаме как полицай се обръща към младо момче, доведено в полицейското управление в Долни Дъбник, с думите: "Виж се какъв си недоносеник пък ти, беее. Ще те смажа. Ще ти побъркам живота, бе. Ей ще те убия, бе. Лайно", а междувременно му нанася и удари. За часове клипът обиколи мрежата и оправдано предизвика възмущение. Полицаят беше уволнен дисциплинарно. Той обжалва заповедта си, а съдът постанови, че той е бил отстранен неправилно.

Мотивите на съдия Елка Братоева са впечатляващи и вадят наяве нейното чувство за справедливост:
- записът не е създаден по законния ред (в превод - момчето е трябвало да сезира органите да започнат процес преди събитието, за което ще е процесът). Тя казва, че не е направена експертиза на записа, която да установи дали е манипулиран, но незнайно защо пропуска да назначи такава сама.
- обижданото и бито момче така или иначе се било признало за виновно по обвинение за хулиганство;
- няма нарушение на етичните правила на МВР, защото от деянието не се "уронва престижът на службата". Според мотивите й - тези, които са разпространили клипа, са търсили точно такъв ефект, но пък в публикациите в медиите и в подписка в подкрепа на полицая се разбирало, че той е професионалист и общественият отзвук не е категорично негативен за МВР.

Толкова за морала и професионализма на съдия Елка Братоева.

Надяваме се вътрешното министерство да обжалва решението й, а съдиите от Върховния административен съд да слязат на земята, да видят клипа и да преценят дали той засилва и уронва престижа на МВР.

Останалите съдии, които се чувстват възмутени от натиска върху съдебната система, би трябвало да се разграничат публично от колежката си. Или пък, както става по-често - солидарно да замълчат и лицемерно да я потупат по рамото за смелото решение.

А на Елка Братоева пожелаваме никога да не се сблъсква с такива професионални полицаи. Или ако се сблъска, делото да бъде гледано от справедлив съдия.
 
Редакционно. "Капитал"



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bowman - признание взето чрез насилие не се признава дори в българия
15.08.2010 07:37
По фюлмите се иска и присъствието на адвокат, ако тук не е така крайно време е това да бъде променено. Ако това е обичайно за българския съд той трябва да бъде почистен, ваксиниран и излекуван окончателно от такива съдии
цитирай
2. gothic - При всички положения трябва да си ...
15.08.2010 10:57
При всички положения трябва да си внесем и съдии, и полиция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652066
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930