Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 21:34 - Пирамиди
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 593 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 19.09.2010 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Помните ли как като кмет на София  Борисов се справи  с боклука?
Помните, разбира се....
 image

  Известно време виновни бяха изкарвани  предишните кметове. Сега вече и Боко е бивш кмет. А Фандъкова няма как да си измие ръцете с него.
Та се стигна до решението да се направи завод за преработка .Въпросът е обаче защо толкова се забави този завод за преработка на боклук?

И, както се оказа, избраната от екипа на Борисов технология за изгаряне се превръща в проблем на държавата. От Брюксел има питане до Министерството на околната среда защо столичният завод за боклук няма да изгаря отпадъците, а те ще продължават да пътуват из страната?

Избраната технология е такава – край гара Яна от боклука ще се правят брикети за горене, край Долни Богров от него ще се произвежда тор, а останалото ще се кара в циментовите заводи из страната да се гори. Пак камиони с отпадъци ще бръмчат нагоре-надолу. Сигурно за по-евтино.

Проектът е немски, типов, което не попречи за него да се платят 6 млн. евро. Борисов като кмет направи първа копка преди близо 2 години (предизборно), а завод няма. Сигурно като премиер ще направи и втора копка.

Финландска компания искаше да купува “Топлофикация” (или част от нея) и да направи инсталация, в която да гори боклука. Каквато е направила в центъра на Стокхолм. Там горят боклука, наоколо никой не разбира (виж тук). Но никой в София не й обърна внимание.

Тук бяха заети да си разпределят едни пари за завод за боклука – и от ЕС, и от общинския бюджет. Европейски експерти ги били съветвали да изберат тази технология… Ами що сега Брюксел пита каква е тая работа?

Добър-лош - завод още няма. И създава проблеми още преди да е заработил.

А като премиер Борисов какви проекти придвижва? Например енергийни, руски? Със сигурност утре от Брюксел ще завалят повече въпроси. Но само до въпросите да е. Все някак в България се прави най-скъпото и най-неизгодното.

Решаването на проблема с натрупаните бали бръкна дълбоко в джоба на българския данъкоплатец. Сметката показва, че досега държавата е отделила 133 млн. лева допълнителни субсидии за четирите общини, които приеха да депонират софийски бали - Пловдив, Карлово, Силистра и Харманли (виж таблицата). По-голямата част от тези пари бяха отпуснати по схема "бали срещу инфраструктура". Общините се съгласяваха да вземат софийски боклук, като в замяна получаваха целева субсидия, която отиваше за строителство на улици, ремонти на сгради, канализация, рекултивация на сметища и други дейности.

Тази сметка тепърва ще продължи да нараства. Разбра се, че община Ловеч очаква 13.270 млн. лева срещу евентуалното решение да приеме 50 000 тона балиран отпадък. Те ще се изхарчат за обновяване на местното сметище, ремонт на път и канализация на кв. "Продимчец". Още не се знае колко ще струва депонирането на последните 100 000 тона в Карлово. Вероятно местните власти ще искат същата сума, колкото плати предишното правителство за подслона на 80 000 тона отпадък - 17 млн. лева. Така сметката може да надхвърли 160 млн. лева - огромна сума, която данъкоплатците ще платят за безотговорността на няколко общински екипа начело със Стефан Софиянски. Тук не включваме десетките милиони, които Столичната община похарчи за балиране, складиране, съхранение и транспортиране на балите. Само за миналата година по това перо са похарчени 16 млн. лева. За сравнение - цената на бъдещия завод за преработка на отпадъците, който София ще строи с пари от Европейския съюз, се очаква да бъде 183 млн. евро. Това означава, че пръснатите пари за разчистването на балите щяха да стигнат за половин завод.




Гласувай:
14



1. podvodni - Ще харчат пари я! Докато има кой да им ...
19.09.2010 21:51
Ще харчат пари я! Докато има кой да им дава, ще харчат. А не си давам изкараните пари, на вятъра.
цитирай
2. despinida - Ти не разбара ли, че това е само схема...
19.09.2010 22:02
Пари няма, тоест , няма за държавата (която сме ние, простите хора)...Европа би спуснала нещо, ако и подадем читави документи...това, да речем, ще го направим, но и тогава, парите , ще влязат но при Цветелина, а не , където ги очеква средностатистическия гласоподавател...така че, забрави...
нито ще имаме заводи за пречистване на отпадъци, нито в Шенген ще ни примат...нито ще въведем еврото...поне не, с тия водачи...
цитирай
3. zaw12929 - Lesno e da se hwyrlq wina na drugite, ...
20.09.2010 11:23
Lesno e da se hwyrlq wina na drugite, kogato ne poema[ li`na wina...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652243
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930