Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 18:43 - „Да, много остро ще бъде всичко насочено срещу нас, но точната дума е: да не ви пука.
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1657 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 20.10.2010 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Адвокат Михаил Екимджиев: Акция "Хеликоптер" на данъчните е незаконна, неморална и ще доведе до серия от дела

Интервю на Галина КОНСТАНТИНОВА, 20 Октомври 2010; 09:49

Създаването на специализирани съдилища е правна шизофрения

 

 

 Михаил ЕКИМДЖИЕВ, адвокат 

- Каква ще бъде ползата от проверката на НАП, станала популярна като акция "Хеликоптер"?

- Ако се търсеше полза от такава акция, тя нямаше да се провежда по този начин. Ако служителите на НАП наистина търсеха резултат за събиране на данъци и налагане на глоби за незаконни строежи, едва ли щяха публично да оповестяват план-графика на облитанията над "интересните" региони, като полите на Витоша, Родопската яка, язовир "Ивайловград" и т.н.А сега какво се случи? Оказа се, че шефът на митницата в Свиленград, който има имот в "Министерство на веселбата" край язовир "Ивайловград", успя само за няколко дни да се сдобие с всички документи за легализация на сградата си, която не е била законна в продължение на повече от 15 години.

Ако данъчните целяха събиране на данъци, щяха мирно и кротко да си съберат необходимите данни от спътникови снимки - информация, абсолютно достъпна в интернет. Ето защо сме свидетели на нелеп, сбъркан PR, който освен всичко друго е и противоконституционен. Това е така, защото чл. 32 от Конституцията изрично забранява хората да бъдат снимани без тяхно съгласие. Снимките, публикувани от папарашките набези на НАП, показаха, че прелитанията са извършвани на малка височина, не повече от 100-200 метра. Добра фотографска техника, независимо дали е дигитална или оптична, позволява от такава височина да се направят много детайлни снимки, на тях се виждат дворове с живи хора в реално време. Това е проблемът - че без знанието и съгласието на хората се нахълтва в тяхното лично пространство, защитено от Конвенцията за правата на човека и от българската конституция.

Получи се едно смесване на няколко теми. Установи се, че най-незаконни, най-криминални са строежите в чашата на язовира край "Ивайловград".

Оказа се, че там митничари са си устроили  "Министерство на веселбата" и си живеят като във филма на Фелини "Сладък живот", защото и там имаше хеликоптери, прелитащи над живописни части от Рим. Най-незаконното криминално селище край язовир "Ивайловград" излезе на бял свят не от данъчните, а от разследване на Нова телевизия. Данъчните нямаше да стигнат дотам, защото там са имотите на техни колеги митничари. НАП и митницата са под шапката на едно и също министерство - на финансите. Вместо да се занимава с крещящо незаконните митничарски имоти в чашата на язовир  "Ивайловград", НАП заснема дворове и сгради, за които не се знае дали са законни или не. Получи се нещо неправомерно и неморално - данъчните прелитат, снимат поголовно. Предоставят снимките на медиите и на фона на тези снимки върви коментар примерно на шефа на НАП или на негови заместници, които ръководят тази воайорска акция, и се говори за незаконни имоти и неплатени данъци. Данъчните избират и тенденциозно показват някои имоти, които са най-впечатляващи, без на този етап да се знае дали тези имоти са незаконни или напротив - всичко е наред.

- В редакцията на "Марица" вече се обадиха такива хора, възмутени, че са платили всичките си данъци, а показват имотите им...

- Напълно нормално е да има реакция, когато на фона на коментар на шефове на НАП се говори за неплатени данъци и се снима къщата на някого, който има изцяло бял, почтен бизнес и е платил данъци за стотици хиляди левове. Това е другата страна. Освен че ни снимат в къщите и дворовете, което е недопустимо според конституцията, се натрапва пролетарският принцип, че всички богати, които могат да си позволят да живеят на такива места, са престъпници или поне са виновни до доказване на противното. 20 г. след началото на прехода в България това вече не е така. Така беше първите няколко години. Но сега първият милион е забравен, има почтен светъл бизнес, който плаща данъци и осигуровки на държавата. В негово лице представители на държавата разпознават класовия враг. Това се прави, за да погъделичкат чувството за справедливост, което много често се изражда в желание за мъст в пролетариата, който няма какво да губи, но няма и какво да даде. Тези хора, които ръкопляскат на акциите на НАП, не са големите данъкоплатци. Не на тях се крепи здравната, образователната, осигурителната система. В нормалните държави големите данъци и социалната политика се базират на средната класа и крупните данъкоплатци. В България, вместо да се създадат нормална бизнес среда и условия за почтена конкуренция, хора от бизнеса публично се заклеймяват.

- Очаквате ли да има дела от бизнесмени, заснети незаконно при акция "Хеликоптер"?

- Бих адмирирал всяка подобна проява на гражданска самозащита, защото това ще бъде законна форма на самоотбрана на гражданите срещу едно опълчение от страна на данъчните служители. Тази акция не е законна и има всички характеристики на една опълченска проява, в която всичко е позволено. Каква е разликата между правния статус на човека и на държавата? В правовата държава човек може да прави всичко, което изрично не е забранено със закон, а държавата - само това, което изрично є е позволено със закон. Никъде в закона не пише, че данъчните могат да надничат и снимат имотите ни. Това е воайорство, защото в нормалните правови държави хората имат право да се чувстват необезпокоявани, освен при форсможорни обстоятелства, когато се налага гасене на пожар или за откриване и предотвратяване на престъпна дейност. От тази гледна точка стандартите на Европейския съд за правата на човека са, че когато съществуват по-"меки" начини, щадящи правата на човека, те трябва да бъдат предпочитани. Тоест данъчните спокойно можеха чрез Google world, чрез други програми в интернет да съберат тази информация, без да кръжат, без да бръмчат и без да ни притесняват.

- В тази връзка как коментирате промените в закона "Кушлев"?

- И съществуващият в момента закон генерира и възпроизвежда доволно много правозащитни проблеми, за които държавата многократно ще бъде осъдена в Страсбург и този път ще плаща милиони, защото щетите са огромни. Но това, което се подготвя, е - меко казано, гротескно. В новия законопроект, наречен на неговия идеолог министър Попова, се предвижда конфискация на имущество без влязла в сила присъда, без дори да е налице наказателно обвинение. Освен чисто правозащитните проблеми, това представлява абдикация на държавата от задължението є да разкрива и наказва престъпниците и престъпленията. Когато държавата решава, че ще отнема имущество, без влязла в сила присъда, посланието е ясно - ние не можем да установим престъпниците и да ги накажем за престъпленията. Затова ще изземаме някакви имоти от някакви хора, за които има абстрактно предположение, че са нарушили някакъв закон. Досегашната идея беше да се отнема само имущество, придобито от престъпна дейност. Но се оказа, че нашата прокуратура не може да докаже повдигнатите обвинения. Вижте какво става с Маргините, с Алексей Петров. и т.н. Новият законопроект е резервен изход, малка тайна вратичка за политиците, които вдигаха толкова шум около тези знакови дела. Идеята е, ако тези знакови дела се провалят, да има поне един такъв мъничък пропаганден реванш и хората да кажат - ето, лошите корумпирани съдии не ги осъдиха за тези неща, за които ги задържаха. Въпреки това ние ще им вземем имотите, независимо дали са престъпници или не. Това само ще остане от огромния пропаганден балон, който години наред беше надуван от МВР. Това е сбърканото в този подход. Настояването да бъде приет този закон означава признаване на провала на наказателната политика на това правителство. Това е обезпокоително и трябва да стане ясно на хората.

- Какво е вашето мнение за създаването на специализиран съд?

- Изключително обезпокоителна е идеята за създаване на специализиран съд, защото от изказванията - преди на Бойко Борисов, а сега на Цветан Цветанов, става ясно, че те искат да създадат съд по свой образ и подобие. Ще се намерят съдии и прокурори, които ще искат да бъдат фаворити на изпълнителната власт. Вече видяхме Роман Василев какво направи с един арест, само за да бъде потупан по рамото от МВР. Безусловно ще се намерят съдии, които да пригласят на изпълнителната власт в желанието є за битка с организираната престъпност, каквото и да означава това. Какъв е проблемът? Това е нездравословно, нехигиенично заиграване на неуки хора, неизкушени от правото, с една материя, която те очевидно не разбират и която крие изключителна опасност за устоите на държавността. Самите изказвания на вътрешния министър показват, че той няма дори бегла представа за значението на правната стабилност на държавата. Вместо да се мисли за това и да не се обругава съдът при всеки провал от страна на полицията и прокуратурата, сега ще бъдат създадени два типа съдилища - едните нормални, а другите - специализирани или извънредни. Единият ще бъде съдът на Цветанов и Борисов, другият - създаден според закона и конституцията. Оттук нататък съвсем близко е да се провиди, че съдиите и прокурорите от специализирания съд в желанието си да се харесат и да защитят присъствието си в този привилегирован съд ще въведат практики и процедури, различни от тези в нормалните съдилища. Ще се получи съдебен разкол, подобен на този в църквата. Ще се стигне до юридическа и правораздавателна шизофрения, защото едни и същи съдии, завършили едни и същи университети, прилагащи уж едни и същи закони, ще действат при различни юридически стандарти, изработени от самите тях. Няма по-лошо за една правова държава от тази правна ентропия, това е разпад на държавността. До това ще се стигне, ако тези съдилища бъдат създадени по този начин, който се предлага от техните създатели.



Тагове:   Много,   НАС,   дума,   Остро,   „да,   насочено,


Гласувай:
12



1. doriana - Абсолютно подкрепям колегата Е...
21.10.2010 12:02
Абсолютно подкрепям колегата Екимджиев. Повечето читатели, на които не им е яснен процесът по събиране на доказателства и изграждане на теза за защитата им в съда, няма как да прозрат истинския раздут балон! Но аз го виждам, ежедневно виждам как се пукат саппунените мехури из съдебните зали... И понеже на негодни доказателства не може да се постанови присъда, наскоро под давлението на "новата власт" се измени и НПК така, че присъда да може да се постанови само на СРС+анонимен свидетел - две твърде опасни неща, понеже изключително лесно могат да се манипулират. Какво е СРС? СРС са технически средства, напр. белязани банкноти, подслушвателни устройства и такива за видеонаблюдение, живо наблюдение от "агенти" (обикновени цивилни полицаи), които дебнат зад ъгъла и дори се разминават с нас. Това са СРС. И кой може да гарантира, че 1 запис не може да се монтира? Или на цивилния "агент" не му е дадено поръчение да "види" нещо си? Да! Най-лесно е просто да се измени един НПК в угода на силните на деня, понеже същите тия не могат да си съберат годни доказателства. не могат, защото из редиците им няма юристи, има само школници от школата на МВР - техникумът по юризъм в БГ.

После - защо обезщетенията по делата в Страсбург са толкова големи и що въобще в Страсбург държавата губи?....Ами за да не губи - дайте да видим как да си съберем тука доказателствата...
Въобще с колегата Екимджиев сме на едно мнение. А доколкото познавам света на правото - повечето колеги ще се съгласят като мен...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2651917
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930