Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 13:10 - Държавата тръгна да граби и го направи сипейки глупост след глупост. Предстои ли пълна национализация, или само избирателна?
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 5588 Коментари: 20 Гласове:
16

Последна промяна: 24.10.2010 13:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image

Премиер, министър на труда, управител на НОИ и синдикати манипулираха обществото и сериозно се оплетоха в собствените си приказки, пише в анализ на Института за пазарна икономика.

Посягайки на личните спестявания на категорийните работници, държавата не само че няма да реши нито един проблем на пенсионната система, а напротив, ще ни върне към времена, когато държавата беше преди хората, а в Кодексът на труда пишеше, че "социалистическото обществото е трудово общество".

Това, което трябва да стане ясно, е че в случая говорим за лични партиди на категорийните работници, тоест техни лични спестявания, които държавата иска да прехвърли в нов солидарен фонд в НОИ. Забележете, че говорим за солидарен фонд. Това означава, че не само парите се местят от едно място на друго (без да питаме собственика), но те се превръщат от лични в солидарни – тоест личното спестяване отива в общия кюп! Ето това измъчи Константин Тренчев, който гордо защитаваше идеята на синдикатите в студиото на bTV и говореше за "преместване" на средства, но пропусна да спомене за другата промяна – от лични партиди в солидарен кюп. Казвам идея на синдикатите, тъй като от стенограмата на заседанието на Министерски съвет ясно си личи за какво става дума – "Бойки Борисов: Така искат и синдикатите и са ми го дали писмено".

Изнервен от коментарите по темата, премиерът дори стигна до там да обвини всички (в т.ч. и директно в-к Сега и в-к Дневник;), че обслужват корпоративни интереси и за национализация не можело да се говори – не били парите на тези фондове, а парите на хората. Това никой не го отрича и точно то прави нещата още по-лоши. Държавата насилствено изземва парите на хората и те стават общи. Никой не твърди, че тези пари ще се използват за други цели, въпросът е че те от лични, стават общи. Това не е национализация, това е грабеж.

Управителят на НОИ Христина Митрева също изпадна в конфузна ситуация, опитвайки се да обясни за какво става дума. Накрая си призна "наистина теоретично има елемент на преразпределение".

Не теоретично г-жо Митрева, та вие искате да го правите на практика. Това са лични спестявания и някои хора имат много, а други имат малко – защото едни са работили през всичките години и са внасяли, а други или не са работили през цялото време или са се разсейвали с внасянето. Е, Вашата идея е сега да вземем парите в общия кюп и да дадем на всички по-равно – да накажем тези, които са плащали вноски и имат спестени пари и да прелеем малко пари при другите с малкото спестявания. Това не е теория, това е жив комунизъм, който Вие искате да приложите на практика.

Върхът на мисълта на г-жа Митрева обаче е друг – въпросните средства не били лични, защото всъщност са превеждани от работодателите, а не от самите служители. Това изказване е колкото некомпетентно, толкова и скандално. То показва отношението на тези хора към спестените пари в пенсионните фондове – те ги мислят за държавни средства, които подлежат на политика. Сигурно вярват, че по частните фондове има някакви чували с пари, на които сега им е времето да си дойдат в НОИ и всичко да си дойде на мястото. В професионалните пенсионни фондове са осигурени около 230 хил. работници, които са спестили над 450 млн. лв. Това са си техни лични пари и те са наследяеми.

Има хора със спестени над 10 хил. лв. и още поне 10 г. работа пред тях. За тези хора дори не е належащ въпросът с изплащането на пенсии през идните години. Тези хора сега ще загубят всичко, парите има ще идат на вятъра. Ако утре се случи инцидент, тези пари вече няма да идат при семейството (при наследниците), а ще потънат в НОИ.

Това е просто скандално. Това решение е взето от премиера, но то е подготвено от една група от хора – министър на труда, управител на НОИ и синдикати.

Същите тези хора ще управляват въпросния нов солидарен фонд, ако предложението стане реалност. Те решават да вземат почти половин милиард лева лични спестявания на категорийните работници и да ги сложат в солидарен фонд управляван от тях. Това е грабеж, при това направен да изглежда законен. Пак тези хора искат да направят така, че който не внася осигуровки да бъде пращан в затвора. Те играят нечестна игра и плашат със затвор всеки, който не им играе по свирката. За тези хора преход не е имало, те още живеят с комунизма.


Специално за Венцивалери - не съм ги правил аз....




Гласувай:
17



1. lisichka - най-нормалното нещо
23.10.2010 13:23
СЛЕД НЕЗАКОННА ПРИВАТИЗАЦИЯ СЛЕДВА ЗАКОННА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!
цитирай
2. lado - СЛЕД НЕЗАКОННА ПРИВАТИЗАЦИЯ СЛ...
23.10.2010 13:27
lisichka написа:
СЛЕД НЕЗАКОННА ПРИВАТИЗАЦИЯ СЛЕДВА ЗАКОННА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!

Я да прочетеш статията!
цитирай
3. haralanov - Предстои ли пълна национализация, или само избирателна?
23.10.2010 13:40
Предстои само избирателна национализация.Ще се поясня защо.Ти как си представяш да бъдат национализирани фирми и капитали близки до ГЕРБ?Аз не си го представям щото!Сутринта се заговорих с един приятел.Ветеринарен лекар е човекът.Разказваше ми,че за една година е получил едва 400 лв.Такава е сумата,която правителството до сега е превело.Неразплатените сметки на държавата към бизнес и фирми е за сметка и на човешки животи.Драмата е пълна!
цитирай
4. bowman - ...
23.10.2010 14:36
Присвояването на права над чужда , частна собдтвеност се нарича кражба. Ма ако ви е зор , търсете по дипломатичен израз. Това ,че го правят костюмирани и имат власт не променя нищо.
цитирай
5. haralanov - Хм...
23.10.2010 17:06
Тия от снимката не са гладни птиченца а хищни хиени!
цитирай
6. lado - Птиците са наследниците на дино...
23.10.2010 17:22
Птиците са наследниците на динозаврите ,Минчо! И са всеядни...
цитирай
7. vencivaleri1951 - Последният човек съм койтоще защитава Боце, но какво да направи
23.10.2010 21:13
Фондовете не могат да платят на по рано пенсионираните вече трета година. Отлагат от година на година. Прочети декларацията на фондаджиите -постъпления около 460млн а в наличвост 490млн главно в ценни книги и имущество. Забележи прираст от около 6% за тези години а инфлацията около 50%. При това никой не е наясно каква ще е цената на книжата при падежа и каква ще е цената на имотите. Меко казано инфлацията е изпапала част от капитала...а може и някой да е помогнал на инфлацията:) Друг е въпросът че решението на Боце може да бъде атакувано в съда. Това са лични договори между партидособственика и партидодържателя.
цитирай
8. lado - Валери - живи ни изядохте! Поне ни ...
23.10.2010 21:36
Валери - живи ни изядохте! Поне ни напийте, така ли се ядат живи хора без упойка?
Че как няма да защитаваш съпартиеца си, нали Боко напусна пожарната ,за да си остане в БКП/БСП....Живо месо дерете, ей, Бог ще ви накаже! Няма начин просто. Много са ви големи греховете!
цитирай
9. gencheff - Въпросът е не дали, а кога. На тях ...
24.10.2010 11:45
Въпросът е не дали, а кога. На тях просто им трябва и те си взимат. Както се казва:"Целта оправдава средствата". И това за да крепят катастрофиралите си системи. После ще им потрябва нещо друго и те пак ще си го вземат. Разбира се не от себе си. Избирателната им национализация води към пълна.
цитирай
10. vencivaleri1951 - Драги Ладо, нямаш нужда от алкохол...
24.10.2010 12:30
Ти си опиянен и така-от себе си. Аз ти вадя цифри от самата декларация на фондодържателите, ти говориш с дежурното -комунист, антикомунист...Ако говорим за комунисти, то в Управителното тяло на тези фондове са хора които са много по напред в материала/като комунисти/ от Боце. Там е Евгениев/синът на Евгени Евгениев бивш чл на Цк и министър та "Труда", Добромир Гущеров..../Не става въпрос за това. Просто фондовете не са в състояние да плащат в момента. По какви причини без да съм погледнал в очетите им не смея да се произнеса. Ще ти кажа главните причините които подозирам:
-Във връзка са кризата са се сринали някои от ценните книжа
-Пак от там е паднала цената на имуществото закупено с инвестиционна цел
-Порадислабости взакона/липса на контрол/ работодатели не са внасяли осигуровки
-Спекула в лична изгода при инвестирането в книжа
Това са част от причините в които съм сигурен. Не ти ли прави впечатление че отпорът на фондовете е съвсем слабичък. Те не се държат като хора държащи в ръцете си 600млн лева и уверени в правотата си. Законът още повече е на тяхна страна и ако се опрат на него няма как НОИ да поеме управлението на партидите. Те засега казвата, че не е хубава тази работа, че борсата ще тръгне надолу още...Така не реагира засегната институция, със чувствителен капитал и с безукорно управление. Помисли малко преди да кълнеш... Я за момент прогнозирай какво ще стане ако НОИ се отдръпне и ранно пенсионираните/миньори, металурзи, тираджии, летци.../ ги оставят на парите които фондовете могат да платят в момента. Ще стане лупаница на жълтите павета от раз. Боце прави същото което направиха и в Щатите-налива държавни пари в затруднени финансово структури. Буш, Обама национализация от комунистически тип ли направиха взимайки мажоритарен дял в много финансови /и не само/ структури. Ако комунисти действаха, сега тези шефове на фондовете трябваше да са в раирани костюми
цитирай
11. lado - Буш, Обама национализация от ко...
24.10.2010 13:14
vencivaleri1951 написа:
Буш, Обама национализация от комунистически тип ли направиха взимайки мажоритарен дял в много финансови /и не само/ структури. Ако комунисти действаха, сега тези шефове на фондовете трябваше да са в раирани костюми

Ти нали само се правиш , че не знаеш основните критики към Обама какви са? Правиш се на умряла лисица , пък ако мине номера.....добре!
Е, ама пред мен не минава!
Ще ти пусна горе в поста няколко картинки, щото иначе няма да ме разбереш. А който иска ,да си напише в гуглето "communist Obama" и да гледа резултати - ще му щръкне косата!
цитирай
12. vencivaleri1951 - Не се правя на умряла лисица,
24.10.2010 15:08
аз съм си лисица от всякъде:))) Просто ми е смешно как с антикомунизам защитаваш яростно баш "червена" номенклатура. Те не се защитават така силно, както ти се хвърляш на амбразурата. Тези фондове не са частни в истинския смисъл на думата. Правилата са наложени от държавата, партидите са попълнени от работещите , но задължително...Самто управление е делигирано на определени от държавата дружества и тези дружества са във финансов дефицит. Погледни тяхната декларацция, виж ръста, сметни инфлацията и тогава ме обвинявай в демагогия. Аз за разлика от теб правя правописни грешки, но фактологически в областта на икономика и финанси трудно ще допусна. Факт , е че в момента не са в състояние да плащат....Кажи полезния ход на Борисов...Кажи какво би направил ти...Аз мога да ти кажа какво бих азнаправил, какво би се случила на ръководствата на дружествата но това е вече друга бира и наистина в нея би имало практики от соца... Защо да е нормално когато една държавна структура е във финансив недостиг и частна я оглави и превземе, а да е ненормално когато същото се случи на частна-да я превземе държавна. Още един път те питам-какво предлагаш в случая-кажи, но без лозунги. :)))
цитирай
13. lado - Това са твои думи. Държиш ли на тях?
24.10.2010 15:15
" Друг е въпросът че решението на Боце може да бъде атакувано в съда. Това са лични договори между партидособственика и партидодържателя."
Ако "Да" , то язък ти за писането на останалата чъст от коментарите ти...
цитирай
14. vencivaleri1951 - Атакуемо е решението,
24.10.2010 16:48
то се вижда без да е юрист човек. Но атакуемо е от тези които имат нарушени права., а не политически/ група депутати, върховен магистрат, президент.../ Мога да се хвана на бас, че нито един от имащите право на пенсия в този момент /ранно пенсионираните/ няма да го атакува/ и да не получава пенсия/ и нито един управителен съвет на фонд няма също да потърси съда. Не виждаш ли, че и рекацията на фондовете е толкова вяла... Те се надяваха правителството да субсидира дейността им без да вземе права...От къде накъде ? Видите ли иначе борсата щяла да падне / То една борса/. Защо ще падне...защо миришело на комунизъм...Те какво си мислят, че брокерите не следят книгите им, че не е ясно на света, че унас/а не само у нас/ фондовете са своего рода пирамида. Ти ме попитай друго. -Защо Венци ти като ги говориш тези неща , без да си задължен/51ви набор съм/ внесе по 120 вноски на теб и жена ти и ще ти отговоря:- защото съм под чехъл
Един мой бивш колега , сега в подобно дружество "омая" жена ми, дори извън работно време му работеше като брокер и тя ми наду главата. Знаех че правя глупост, но да ми се махне внесох парите. Бяха доста кинти. Ако бях взел недвижимост щеше вече да се е изплатила, ако бях купил злато не ми се мисли, защото ако сметна ще трябва да я напсувам/ама когато съм сам или в банята под душа/ Мислиш ли че очаквам адекватна възвращаемост? Не, не очаквам драги,а и ти не се връзвай. Ако имаш парици купи си изпитаните неща-злато, камъни ,имот, но далеч от мангали...Ако ли не, живей си живота, когато те яд псувай комунетата и много много не му мисли
цитирай
15. lado - Нямам думи....какъв съвет само ми даваш!!??
24.10.2010 17:31
vencivaleri1951 написа:
Ако имаш парици купи си изпитаните неща-злато, камъни ,имот, но далеч от мангали...Ако ли не, живей си живота, когато те яд псувай комунетата и много много не му мисли

Нищо от изброеното не ме интересува в количество, по-голямо от екзистенц-мининмума....
Злато . никога съм имал, и не съм искал
Камъни - също...
Имот - имам си, за да не съм под наем.
Не ламтя за лукс - а за справедливост. Обществена ,социална, икономическа, правна - все човешки приоритети....Е, или това е опит да ме иронизираш, или съветът ти е чистосърдечен(?) . Но и аз си го заслужих
Как да не ми пука какво се случва? Докато ходя по родна територия ,ще ми пука!
цитирай
16. vencivaleri1951 - Не те иронизирам Ладо.
24.10.2010 18:50
Като говорим например за злато, повечето хора си педставят онези тухли от БНБ трезора или заровено имане. Говоря за друго. Два трезора продават злато. Можеш да купиш злато да кажем 100, 200гр ако имаш някакви прари- След година , пак... Така ще натрупаш за 10 ина години килограм например. Не е кой знае каква сума разпределена във времето. Погледни преди десетина година цената на златото , погледни сега... А сравни сега ако си депонирал парите си в банка отчитайки инфлацията...дане говорим за доходността от пенсионните фондове /съдя по тяхната декларация/ Това имах предвид. Себе си иронизирах. На теб/антикомуниста/ се смеех за това - кого си тръгнал да защитаваш Погледни състава на Управителния съвет. Той е публичен.:))) Иначе аз като ляв човек съм за солидарните стълбове на осигуряване. Мога да споря денонощно с теб на тази база без да се конфронтирам, без да си ми неприятен. Виж тези мили "ляви" хора които тичат всеки удобен момент на Позитано, а иначе са във всевъзможни структури на финансовия и промишления капитал и са главноопределящи в олиргахичния модел-тях не мога да търпя и понасям.
цитирай
17. lado - Пич, работя като чистачка и едвам ...
24.10.2010 19:33
Пич, работя като чистачка и едвам връзвам двата края...айде хигиенист....
Не е ли ирония да ме съветваш да си купувам килограми злато (съвокупно разбира се - в бъдещето ) . Естествено,че не знаеш хала ми, може и да не е нарочен подбивът ти. Понеже нямаме хляб вкъщи, ще вечеряме пасти...
Да, съвестта си не продавам. Ще мия кенефи, но пари няма да пера.
цитирай
18. vencivaleri1951 - Ладо извинявай,
24.10.2010 20:08
но средностатистическия пушач издимява килограм злато и отгоре за 10 ина година. Потенциала ти е огромен и ти ,както и всички нас го знаем. Няма да ти казвам, че всяка работа е по добре от без работа защото е клише и не винаги вярно. Не мисля, че ти е проблем в България да намериш далеч по сносна работа отговаряща на интелекта ти, но ти си направил този избор не знам по какви подбуди. Помня как покойната Катя Паскалева месеци влизаше в персонажа на клошарка бидейки такава часове на ден. Надявам се подбудите да са такива . Оше един път извини ме:(
цитирай
19. vencivaleri1951 - Виж блогът на Пламен Дерменджиев
25.10.2010 12:12
по въпросът за фондовете. Аз съм икономист и ти обясних нещата интуитивно, без да съм вътре в кухнята. Той е добър финансист и е по напред с материала в тази област от мен/и теб/
цитирай
20. liliyanaandreeva - ПРЕДСТОИ НОВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, НО КОЙ ЩЕ НИ НАЦИОНАЛИЗИРА ...
26.10.2010 15:34
...ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ...Т.Е. ОЩЕ НЕ СА СЕ СПОРАЗУМЕЛИ КОИ ДА НИ НАЦИОНАЛИЗИРАТ ДЪРЖАВАТА...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652399
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930