Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 21:54 - Пентагонът разследва мистериозно изстрелване на ракета край Калифорния
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1761 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От Дневник

Властите в САЩ трескаво разследват вероятно изстрелване на ракета от океана срещу Лос Анжелис, след като Пентагонът заяви, че няма нищо общо.

В понеделник вечерта новинарски хеликоптер на тв канала KCBS заснема как в небето бързо се издига неидентифицирано тяло, оставящо след себе си плътна следа от дим.

Мястото, от което е направено вероятното изстрелване, се намира на 50 км западно от Лос Анжелис и северно от остров Каталина. Не е ясно дали източникът е бил във водата или на сушата.

"Засега нямаме каквото и да е обяснение. Работим с други федерални агенции. Правим всичко възможно да изясним дали някой знае изобщо нещо по случилото се", заяви пред репортери полк. Дейвид Лапан, говорител на отбранителното ведомство на САЩ.

Лапан допълни, че в консултациите са включени агенцията за противоракетна защита, Въздушното командване за Северна Америка (NORAD), Северното командване на армията, военноморските и военновъздушните сили.

Робърт Елсуърт, бивш посланик в НАТО и бивш зам.-министър на отбраната на САЩ, прегледа записа и описа следата като нещо "доста голямо", което не прилича да е оставено от ракета "Томахоук".

С изричната уговорка, че това е само хипотеза, той допусна, че САЩ може да са направили демонстрация на сила, докато президентът Барак Обама е на обиколка в Азия. Подобни демонстрации с изстрелване на ракета от подводница са правени в Атлантика, но преди много години във времената противостоенето със СССР.

"От видеото се вижда, че някакъв обект преминава през небето и оставя следа. Не знам някой да е направил оценка какво точно е това. Понякога не успяваме бързо да изясним подобни случаи, но в момента всички данни сочат към това, че Министерството на отбраната няма нищо общо с изстрелването", каза още Лапан.

Обикновено изстрелване на ракети от водата изисква уведомяване на няколко нива от авиационните и морските администрации и затварянето на въздушното пространство в района. Същият режим важи и за изстрелване на частна ракета.

"Засега не знаем нещо подобно да е било направено", допълва Лапан. Според него няма данни и зад случилото се да стои вражески настроена страна.

"Най-подходящата дума в момента е "необяснимо", поне докато съберем още информация", казва той, цитиран от "Ройтерс".
  •    
 



Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2651650
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930