Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2011 22:43 - Записите са защитени срещу монтаж - защитата им не е нарушена
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 2140 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

22 Януари 2011

Атанас Чобанов, bivol.bg

 image

 

Илюстрация от сайта “Биволъ”, която показва маркерите в разговорите на Танов. тези маркери доказват, че записите саСРС, направени от МВР. Снимка: bivol.bgПриложените спрямо Ваньо Танов специални разузнавателни средства (СРС) са унищожени - твърдят източници от Съдебната палата. Поради това не може да се направи сравнение между СРС-тата и разпространените от в. “Галерия” записи.

 

Жалко, но всъщност това не е необходимо. Вече може да се отговори еднозначно на повечето повдигнати въпроси единствено на базата на експертиза на наличните записи.

 

- Изтеклите в пресата (пре)записи носят характеристиките на СРС, а именно:

 

Слушан е телефонът на Ваньо Танов и в два от разговорите записът започва преди повикващия тон на входящо обаждане (Борисов - Танов и Фидосова - Танов). Това може да стане технически само и единствено с апаратурата на МВР за СРС.

 

- Течът е станал чрез презапис с диктофон от оборудване за четене на СРС;

 

Работата със СРС-та е строго регламентирана и защитена. Директен презапис на звуковите файлове не е възможен. Те са криптирани и могат да се отварят/четат само от специална програма, само на определен компютър и само след идентификация с електронен подпис. Това позволява да се води електронен дневник (лог) за всяко отваряне и прослушване на файла. Програмата за прослушване на позволява монтаж и съответно нарушаване на целостта и идентичността на записите. Единственият начин да се свали записа е чрез презапис с диктофон в стаята за прослушване, в самата “Светая светих” на ДАНС или МВР.

 

Авторът не познава в детайли защитите на СРС-та на въоръжение в службите, но е близко до ума, че ако някоя от гореизложените защити липсва и е възможно да се презаписват произволно файлове със СРС без да се води дневник, то българските служби имат сериозен проблем със сигурността на информацията.

 

- Записите са маркирани с периодичен бип против монтаж;

 

Във всички записи се чува периодичен тон на всеки 2,5 секунди в честотата 3250 Hz.

 

Анализът на звука показва, че със сигурност тези “бипове” присъстват в сигнала възпроизвеждан от компютъра, който е използван за прослушване на СРС-та.

 

Това е маркер, който или е записан от апаратурата събрала СРС, или се излъчва от програмата възпроизвеждаща записа. И в двата случая става дума за защита против монтаж.

 

- Защитата против монтаж не е нарушена.

 

Периодичността на биповете не е нарушена в нито един от записите. Следователно монтаж на думи и фрази не е осъществяван и презаписите, които са попаднали в пресата са формално и смислово идентични на оригиналните СРС-та, от които са презаписани и които вече са унищожени.

 

До този момент нито една медия не е задала на компетентните органи следните въпроси:

 

- Какви са тези бипове?

 

- Има ли такива маркери в други оригинални СРС?

 

- Изследвани ли са маркерите от експертите на Института по криминалистика?

 

- Има ли друго логично обяснение за тях, освен изложеното по-горе?

 

Ако друго обяснение липсва, то всички последващи експертизи и проучвания на записите стават излишни.

 

от bivol.bg





Гласувай:
7



1. haralanov - Логично...
23.01.2011 13:50
Толкова логично,че няма накъде повече!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652526
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930