Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2011 13:29 - Боко иска да ни забавлява до смърт
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 2565 Коментари: 7 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пого, или как да се забавляваме до смърт Любослава Русева
   

 

image

"Истински пригодна тоталитарна държава ще бъде онази, в която всемогъщата изпълнителна власт ръководи население от роби, които не е необходимо да бъдат насилвани, за да се подчиняват, защото те обичат своето робство."
...
Олдъс Хъксли прави това пророчество в предговора към второто издание (1946 г.) на своята антиутопия "Прекрасният нов свят". По същото време Джордж Оруел вече пише друга антиутопия - "1984", с която ще изпрати читателите си 40 години напред в мрачното бъдеще, когато Държавата ще провежда всеобхватно проследяване чрез всевиждащата организация от анонимни наблюдатели, наречена Големия брат.
...
Книгата на Оруел излиза през 1949 г. в Лондон. А точно тогава Рей Бредбъри също е започнал своята антиутопия "451 градуса по Фаренхайт". Тя ще види бял свят през 1953 г., за да предупреди за пожарните команди, които ще изгарят всичко, написано върху хартия. "В главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!" - казва шефът на пожарната команда.
...
"Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш", ще каже Рей Бредбъри в едно интервю през февруари 1966 г.
Само месец по-късно (20 март) Културната революция в Китай ще започне с думите на Мао: "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани", последвани от щурмуването на библиотеки.
...
"Фантастите не се опитват да предвидят бъдещето. Те се опитват да го предотвратят" – ще обясни Рей Бредбъри в друго интервю от март 1975 г.
Само месец по-късно бъдещето по Оруел ще се осъществи съвсем буквално в Камбоджа, където Пол Пот обявява: " Днес, 17 април 1975 г., в първия ден от Годината Нула, начело на страната, преименувана в Демократична Кампучия, застава вождът на Червените кхмери Брат №1".
...
"Дълго отброявахме наближаването на 1984 г." - ще напише през 1985 г. медийният теоретик Нийл Постман, започвайки с облекчението на "по-самодоволните американци, че корените на либералната демокрация издържаха и поне оруеловските кошмари ни се разминаха".
В книгата си "Да се забавляваме до смърт" обаче Постман ще предупреди за друг реално случващ се "кошмар" – този на Хъксли.
...
"Визията на Хъксли внушава, че за да загуби човечеството своята свобода, познание и история, не му трябва никакъв Голям брат - хората накрая ще обикнат своя диктатор и ще започнат да обожествяват технологиите, които потискат способността им да мислят. Оруел се страхува от онези, които забраняват книги. Хъксли се страхува, че няма да има нужда да се забраняват книги, защото вече никой няма да ги чете. Оруел се страхува, че истината ще бъде скривана от нас. Хъксли се страхува, че истината ще бъде удавена сред море от безсмислици."
...
Нийл Постман почина през 2003 г. До смъртта си продължаваше да припомня забележката на Хъксли за "почти бездънния човешки глад за най-различни форми на забавление". В последните си лекции често цитираше и мъдрия стар опосум Пого от комиксите на художника Уолт Кели: "Ние се срещнахме с врага. И се оказа, че това сме били самите ние!"
...
Между другото същият Пого се "кандидатира" за президент на САЩ на изборите през 1952 г. И кампанията "Go Go Pogo" имаше страхотен успех! Опосумът разполагаше със собствен щаб, пишеше обръщения и "гледаше" от плакати със строга физиономия и назидателно вдигнат показалец, откровено подигравайки се на кандидата на републиканците генерал Айзенхауер.

Пого беше кандидат-президент и през 1956 г. отново срещу Айзенхауер. И тогава вече набра толкова много привърженици, че един ден в ателието на създателя му Уолт Кели се появиха мрачни хора с шлифери и филцови шапки, които го посъветваха да прекрати майтапа...
...
Представете си обаче, че е възможна и такава антиутопия:
Някога някъде някой измислен герой (по-долу за краткост ще го наричаме Пого, макар и не съвсем справедливо) успява да спечели изборите. Той е некомпетентен за това, с което ще се заеме, но пък има таланта да пуска лафове и също като пожарникарите на Бредбъри да създава усещането за динамика, без нищо да помръдва реално.
...
Но хората харесват Пого. И му се радват.
Харесват го и му се радват дори когато разбират, че са наблюдавани и контролирани от "Големия брат". Харесват го и му се радват дори когато научават, че разпъва "чадъри" над бизнесмени с бирени прякори и дребни телкаджии, "къде рита" с тях мачлета в работното си време. Умиляват се на простодушния му начин да обяснява всичко "като за баба Пена от Бусманци".
...
Най-важното - докато Пого всъщност доста обиграно "упражнява властта си с машинации, които трябва да бъдат сравнени с методите на мафията" (по германския "Ди Велт") – всички те се кикотят из форумите и социалните мрежи:
"Нека идат терористи на талази,
дюнера на ъгъла ни пази!
Имаме летищен терминал,
там ще бачка - който е ритАл!"

...
Впрочем "Пого" се нарича и онова подскачащо устройство, с което, ако не си достатъчно сръчен, нито си стъпил стабилно с двата крака, можеш да се нараниш сериозно. Ей така – докато весело подскачаш, изведнъж губиш равновесие, залиташ и падаш. То е забавление до болка. В буквалния смисъл на думата "болка".
...
Познавах дете, което много пъти беше падало от пого и въпреки това не преставаше да опитва пак, и пак, и пак. Причиняваше си дълготрайни страдания. Но не в името на краткото удоволствие от подскачането във въздуха, както си мислех, а защото обичаше самонараняването, харесваше му да си "чупи главата".
Сега то би трябвало да е на 25 години. Родено е през 1985 г. и вече гласува на избори.
...
"Възможно да е бил прав не Оруел, а Хъксли" – ще напише също през 1985 г. Нийл Постман. Хората няма да бъдат насилвани, защото ще обичат своето робство. Няма да търсят истината, а ще я приемат удавена сред глупости. Няма да страдат, а ще се хилят. Няма да бъдат наранявани, а ще се самонараняват. Врагът на Ние ще се окаже Ние.
...
А, един български автор също забелязал, че "при другите си лошавини игото има и една привилегия - да прави народите весели"! Понеже чувствали разтовареност от задължението да носят отговорност за живота си, такива общества основно се заемали със забавления - "една бъклица вино, изпита под прохладната сянка на върбите, край шумливата кристална речка, прави да забравиш робството..., а ако има цигулари, то е върхът на земното щастие".
...
Няма да ви кажа кой е този автор. Само ще издам, че всеки ден чета по 15 минути откъси от романа му, обаждайки се на произволно ЕГН. И въпреки пращенето в слушалката, съвсем скоро ще стигна до последното изречение:
"Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."
 



Гласувай:
37



1. mt46 - "Лудите, лудите! Те да са живи!"...
29.01.2011 14:19
За жалост, отмина "пиянството на един народ", народът изтрезня - но със страшно и тъпо главоболие... И сега лежи в "изтрезвителното"...
цитирай
2. monaliza121 - Браво! Майсторски написана статия!
29.01.2011 15:46
От девет кладенеца вода е донесена, за да си измием лицето и да видим врага в огледалото.
Много сполучливо г-жа Русева пробутва идеята за "любовта към робовладелеца" и... право в целта - последователят на баба Пена от Бусманци.:)))
Тъжно манипулативно...
Може да сме ненаситни за веселие роби, но не обичам да ми казват кой робовладелец да мразя.
цитирай
3. lado - Манипулация ? Не, дедукция...
29.01.2011 16:01
Дедукция произлиза от латинската дума deductio (извеждам, продължавам) и във философията означава извеждане на особеното и единичното от общото, както и схващане на единичния случай на базата на един всеобщ закон.
цитирай
4. tit - :(
29.01.2011 19:31
Все пак - Хъксли е прав!
Има един тънък нюанс, че поемайки отговорност за живота си, човек не бива да забравя сътрудничеството...не знам! Струва ми се, че с тази "отговорност" се погазват основни морални ценности - всеки да се оправя сам и да не гледа в канчето на другия! Това е доста далеч от идеята за общност на свободни хора!
Статията е страхотна - предизвиква доста размисли и те кара да погледнеш нещата и от друг ъгъл!:))
цитирай
5. lado - Засега Хъксли води с 2:0 :)))))
29.01.2011 19:56
Засега Хъксли води с 2:0 :)))))
цитирай
6. monaliza121 - Това е псевдодедукция, защото и...
30.01.2011 13:51
Това е псевдодедукция, защото изведеното "единично", у нас не е единично, а многолично. Робството българско има дълбоки корени, не е само върха на клончето, където ни отвежда целенасочено госпожата.
Последното ти изречение, все едно че не съм го видяла.:))
Поздрав и сложи още една точка на Хъксли.:))))
цитирай
7. lado - Хъксли - Оруел 3:0 ! Не съм вярвал, че ...
30.01.2011 14:07
Хъксли - Оруел 3:0 ! Не съм вярвал,че ще сваля от пиедестала , на който съм сложил Оруел, неговата статуетка, и ще сложа там друга...Или се развивам, или деградирам...:)))) Но пък действителността ни ме изпреварва по втория показател.
(Онова изречение - последното от "оня" коментар има свойството да е невидимо)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2642558
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031