Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2011 19:51 - Отново "Софийски имоти", лобизъм и още нещо...
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1451 Коментари: 2 Гласове:
8



image

Новият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева е сключила лично сделките по покупката на двата имота от "Софийски имоти" с пълномощно от баща й, показват документите около сделката, с които Mediapool разполага. Съдия Янева е сключила от името на Яне Янев двете сделки на 17 май и 26 юни 2002 година, един от най-скандалните периоди в историята на общинската фирма.

Изпълнителният директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев, който 7 години по-късно ще се яви като подсъдим по дело, гледано от съдия Янева, също е изпратил упълномощен представител по двете сделки. Само месец преди това Янева е назначена за младши съдия в Софийския градски съд.

Като пълномощен представител на баща си съдия Янева купува имот в квартал Зона Б-5 от скандалното дружеството "Софийски имоти" на цена под данъчната му оценка. Имотът, който е записан в партидата на общинското дружество като "Магазин – помещение за химическо чистене" с площ 74.92 кв.м., е с данъчна оценка от 52 000 лева. Сделката обаче е изповядана на цена от 47 000 лева без ДДС, става ясно от документите.

Втората сделка на Яне Янев със "Софийски имоти", по която съдия Янева също е пълномощен представител, е за покупката на билетен център на ул. "Искър" 3, зад сградата на Министерския съвет. Помещението, което може да се използва за магазин в идеалния център на София, е с площ от 17.35 кв.м. и е оценено за 16 000 лева заедно със земята под него. Сделката е сключена за 17 500 лева без ДДС.

Новите факти около участията на Янева в изгодните сделки със "Софийски имоти" са повече от странни предвид обстоятелството, че тя продължава да бъде съдия по делото срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев, чрез когото семейството й придобива имоти на цени под данъчната им оценка. Тя не е декларирала тези обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси, нито си е направила отвод по делото, на което вече една година не е дала ход.

Както Mediapool вече писа, новият шеф на СГС получава през юли 2010 година първото дело срещу шефовете на дружеството Тошко Добрев, Симеон Симеонов и други 11 души за сключването на неизгодни сделки, довели до щета в размер на 2 милиона лева.

Съдия Янева се произнася по обвинителния акт пет месеца след внасянето му в съда (в средата на декември 2010 г.), а решението й е за прекратяване на делото поради допуснати съществени процесуални пропуски. Тя изпраща решението си на прокурора почти 3 месеца след заседанието, на което то е взето.

Прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд, който отменя решението й, и връща делото отново при нея с указания за даване на ход. Решението на САС е от 12 април 2011 година. Към настоящия момент делото вече е забавено с една година и все още не е насрочено за ново гледане. Според НПК делата се насрочват в срок от 2 месеца след постъпването им, а и в двата случая тези срокове не са спазени.

Съдия Янева вече втори ден не е коментирала тези обстоятелства.

Според Наказателно-процесуалния кодекс съдия, съдебен заседател или прокурор трябва да бъдат отведени от съдебното заседание, ако при определени "обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Предвид издигането на Янева до председател на Софийския градски съд, остава висящ въпросът дали не трябва да се поиска отвод на целия съд по това дело.

Преди ден главният съдебен инспектор Ана Караиванова обяви, че заради разкритията ще бъде проверена цялата наказателна колегия на Софийския градски съд, тъй като "инспекторатът не участва в поръчки". Това ще доведе до голямо забавяне на резултатите от проверката и противоречи на практиката на инспектората, който досега се самосезираше по сигнали за работата на определени магистрати и проверяваше тяхната работа.

Караиванова публично изрази подозренията си, че зад журналистическите материали за съдия Владимира Янева стои именно "поръчка" от някого. Тя се мотивира с това, че разкритията за сделките със "Софийски имоти" излизат непосредствено след, а не преди избора на Янева за шеф на най-важния съд в държавата. Нито един член на ВСС до този момент не е коментирал случващото се с техния фаворит за първи съдия в СГС.

Съдебната система беше разтресена заради избора на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Досега оставки заради това бяха подадени от членовете на съвета от съдийската квота Капка Костова и Галина Захарова. Малко преди тях фаворитът на столичните съдии за председателското място в СГС Величка Цанова подаде оставка като заместник-председател на този съд. От системата в знак на протест си тръгна и варненската съдийка Душана Здравкова, която нашумя покрай основаването на ГЕРБ и последвалия й раздор с партията.

 

 





Гласувай:
8



1. edinman - Какво е право?
10.06.2011 20:59
Право ще е ако всичките магистрати,прокурори,адвокати заемат мястото си зад решетките!След доносниците,това е най-омразното съсловие,което заедно с близките им мутри, накъса демокрацията на късове и се вадят само онези,които им вършат работа!Правист в България е синоним на мошеник и двуличник!Жалко!
цитирай
2. bojo12345 - Софийски имоти...Пловдивски имоти, Митничарски имоти...
10.06.2011 21:45
Всичко това става в тази страна, известна от хилядолетиа като България! Срам и позор за тази гилдия и тези, които го допускат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2642560
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031