Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2011 22:12 - Долината на смъртта - с.Падина, където лектор Боко изнася сказка за бъдещето на Мутропия
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 2749 Коментари: 3 Гласове:
18

Последна промяна: 18.06.2011 22:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Варненският митрополит сравни правителството с делото на Борис I-Михаил 

Политика трябва да е най-чистата дума. Политиката определя бъдещето на една държава, заяви по време на лекцията си във варненското село Падина премиерът Бойко Борисов.

Тези държави, в които има добри политици, вървят напред, а при останалите е обратното, категоричен бе той.

По думите му нищо по-добро от политическите партии не е измислила демокрацията до този момент. Заради това обществото трябва да се съобразява с тях. Понятия като „независим" и „надпартиен" са изкуствени, защото те са най-зависими.

Според него през последните 20 години всякакви хора са влезли в политиката и по тази причина "политика" стана мръсна дума.

Борисов е първият лектор на дискусия на тема „Бъдещето на България", която е в рамките на проект за развитие на потенциала на селските области в страната. Събитието се провежда във Вила Марциана.

В дискусията ще вземат участие видни личности от политиката и икономиката на варненския регион, които ще представят своята визия за развитието на областта.

Лошата инфраструктура е най-големият проблем на България, коментира Борисов. По думите му, ако се подобри пътната инфраструктура в България, с нея ще се подобри всичко останало и най-вече ще се увеличат работните места и в страната ще се влеят нови свежи инвестиции. Ако успеем да направим пътищата и магистралите в страната, приходите на държавата ще се увеличат в пъти, смята той.

„Именно затова ние правим пречиствателни станции и канализация, защото това ще ни причисли към развитите европейски държави”, заяви Борисов.

"Уважавам без изключение всички народни представители", заяви той.

Докато съм на власт, ще давам пари за църкви. каза още министър-председателят. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на свой ред каза, че правителството на ГЕРБ е единственото в страната през последните 20 г., което обръща сериозно внимание на религията и на строежи и възстановяването на храмове на територията на цялата страна.

Митрополитът смята, че и занапред властта ще продължи да покровителства църковните дела, и сравни сегашното правителство с делото княз Борис I Михаил – Кръстителя на българския народ

В програмата на министър-председателя е включено и участие в  откриването на Инсталация за обезвреждане на твърди битови отпадъци в с. Езерово.

Инвестицията е реализирана на принципа на публично-частно партньорство, между „Екоинвест Асетс” и община Варна, и има за цел екологосъобразно управление на битовите отпадъци, генерирани на територията на община Варна.





Изумруденото езеро с.Падина
 

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=33720&page=1


наистина съществува такова място.
то е близо до варна, близо до Провадия... и въобще близо.
бях очрован от цветовете. дали това е игра на природата ... или?image

image

или просто бе нечия прищявка, това с тези невероятни изумрудени пролетни нюанси

image

причината е доста прозаична и се дължи на еи тези потни съоръжения

image

от тях тече "нещо" от видът на което само, може да ти окапят зъбите или косата

image

image

там в далечината се виждат къщи. повечето са празни.
това е Падина image
image

абе гледката бе просто потресаваща. напомняше ми на нещо като от филма "БРАЗИЛИЯ"
image

И ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ТОВА

image

някакъв курбан от промишлени черволяци и сенилни партийни кормчии, водещ началото си от края на 50-те години на миналия век е довел до това

image

имаме си "долината на смъртта" , нов "стар" завод за соди, торове, безлюдни домове (не е пресилено), почти отсъстващи хора по дворовете на Падина и находчивостта на отровения мозък на добросъвестния собственик на ето това
image

забележете цветаimage, същия пролетен изумруден нюанс на водата с която си мият колата.

дали не сме по силни от природата? задавам си този въпросimage като очевидец на настойчивите и небезуспешни опити да съсипем заобикалящия ни свят.



Гласувай:
18



1. lado - направо цитат от постовете и да не ви ...
18.06.2011 22:25
направо цитат от постовете и да не ви изкапят зъбите докато го четете.
На 50 км от Варна, на границата на две общини - Девненската и Авренската, цъка екобомба със закъснител. Това е езерото на смъртта, казват местните хора, които живеят в селата Падина и Тръстиково от двете страни на шламоотвала, в който се вливат всички отпадъци от девненската промишленост повече от 30 години. По мрежа от железни тръби след утаяването на твърдите отпадъци от шламоотвала изтича течност със синьозелен цвят, която тръгва през полето по открит канал. Отлаганията върху бетонното корито на река Провадийска са чисто бели. Цветът е заради отложения върху бетона вар, отпадък от производството на „Солвей соди".
Някъде около село Разделна водите в бетонното корито на река Провадийска изчезват от погледите и...
тръгват под земята. За наличието на подземното съоръжение говорят само бетонни калпаци, които трасират пътя на отпадъчната вода до самото Белославско езеро, където се изливат.
Освен езерото на смъртта местните наричат шламоотвала „галено" „Черно море". Всъщност езерото е повече бяло на цвят. Името е заради слухове, че на дъното на „Черно море" лежат дузини човешки тайни. Изчезне ли човек от околността или от намиращата се на около 20 км Девненска долина, местните смятат, че човекът е хвърлен в езерото. Стотинка да хвърлиш във водата и след минути ще се разложи, обяснява човек от с. Тръстиково, но не иска да се представи. Слухът тръгнал преди доста години, но никой от местните не иска да говори с имена и случки, за да потвърди това. "Шламоотвалът просто си има лоша слава, това е", казва бай Атанас от Падина.
Шламоотвалът е скрит от очите на пътуващите между двете засегнати села. Табелка „Солвей соди" и ограда подсказват само, че там се намира някакъв обект на комбината. Езерото е скрито от пясъчна дига, която се вижда от шосето. Въпреки предупреждението, че влизането в обекта е забранено, и нетърпящ възражение надпис с тебешир „Стреля се без предупреждение", изписан директно върху ръждясалите тръби на съоръжението, по което се наливат химикали в „Черно море", влизаме в обекта. Няма жива душа.Огромна площ от шлака, която е оцветена от металносиво, преминаващо през светлите нюанси на бяло-сивото, а от средата цветът избелява до снежнобяло. В края на шламоотвала, на метри от първите къщи на с. Падина, от езерото дими бял пушек. Това е химическа реакция, твърдят местните, а щом духне „морякът", източният вятър, целият пушек от изпаренията покрива гушнатото в падината село, от което идва и името му. А през лятото смърди, та не се трае.
Обикаляме шламоотвала от всичките му страни. И с просто око се вижда, че дигата - пясъчен насип, е правена на няколко пъти, защото отпадъците в езерото достигат капацитета му, заплашват да прелеят, досипват дигите с още пръст и пак наливат отрови. В съседство с опасното езеро, за което местните разказват легенди, растат тръни, високи колкото човешки бой.
В центъра на Тръстиково млад мъж с родилен дефект на лицето бърза да ме отправи към кмета на селото, щом става дума за шламоотвала. Преди да се шмугне в къщата си, съобщава, че по-засегнати от езерото са падинци.
Кметът на Тръстиково Лъчезар Лазаров твърди, че заради шламоотвала имотите в селото вървят на безценица. "10 лева струва кв. метър дворно място", казва Лазаров и посочва полуразрушена къща срещу кметството, която от години се продава за 40 000 лева. В Тръстиково не е стъпил нито един англичанин въпреки ниските цени на земята. Кой иска да купи имот до отровния шламоотвал?
От няколко години „Солвей соди" изкупува земята в съседство до езерото. "Вече са изкупени 1700 дка, защото земята е отровена", казва кметът, чийто баща продал на комбината 33 дка по 90 лева за декар. Така било преди години, сега декар земя изкупували по 200 лева. Дори земята на селското читалище била продадена, а срещу това „Солвей соди" обещали да им закупят 20 дка в землището на с. Юнак. Кметът Лазаров не крие, че комбинатът помага. "Направиха път до ромската махала, извозват сметта веднъж годишно, чакам от тях и обещаната автобусна спирка. Ако бяхме в Западна Европа и живеехме в съседство с подобен шламоотвал, ако там изобщо има такива открити съоръжения на химическата промишленост, щяхме да цъфтим", категоричен е Лазаров.

В шламоотвала няма токсини
Теренът на сгурошламоотвал „Падина" е отреден с разпореждане на МС през 1970 г. Експлоатацията му започва през 1974 г. След това строителството продължава поетапно чрез надграждане на преградната стена при непрекъснат процес на утаяване на отпадни води от „Солвей соди" АД и „Агрополихим" АД и наливане на водна суспензия от ТЕЦ „Девен" АД, съдържаща шлакa и пепелина. Общата повърхност на сгурошламоотвала е 2033,6 дка, а на отпадъчното тяло - 1893 дка. В сгурошламоотвал „Падина" се депонират производствени, неопасни отпадъци, образувани вследствие на утаяване на отпадни води в самото съоръжение. Отпадните води от „Солвей соди" съдържат разтворени соли и суспендирани вещества в съответствие с технологията на използвания метод „Солвей". Притежаваните от „Агрополихим" АД и от ТЕЦ „Девен" АД комплексни разрешителни от 2006 г. позволяват заустването в сгурошламоотвала на отпадни води от производство на азотни и фосфорни торове на "Агрополихим" АД и на води, транспортиращи шлакa и пепелина от изгарянето на въглища в "Девен" АД.
Извършват се постоянен мониторинг и периодични прегледи за състоянието на дигата на сгурошламоотвала от комисия, включваща Гражданска защита, РИОСВ, представители на общините Девня и Аврен, област Варна, и др. Укрепването на дигата се осъществява от местни фирми на база разрешение за строеж, издадено от община Девня, и въз основа на проект и под надзора на „Енергопроект" АД. През периода 2002-2007 г. бе извършено подробно изследване на стабилитета на дигата от водещи инженерингови фирми - „Енергопроект" АД - София, и Fugro - Холандия. Общото им становище е, че дигата е стабилна, включително и при земетресения. „Солвей соди" АД е изкупило 11 имота на пазарни цени при условията на свободно договаряне със собствениците с цел избягване прекомерната близост на жилищни сгради до промишлено съоръжение. Девет са надгражданията на дигата. До 2006 г. са извършени пет надграждания, а заради изчерпването на техния капацитет "Солвей соди" АД в момента извършва шесто. Седмото е планирано за 2012-2013 г. Периодите за извършване на осмо и девето надграждане зависят от скоростта на запълване на чашата на сгурошламоотвала.
"Солвей соди" АД има разрешително за заустване на смесен поток отпадни води от сгурошламоотвала в река Провадийска и оттам в Белославското езеро.
Съдържанието на водите е разтворими соли и други соли, съдържащи се в отпадните води от производството на торове, в границите на определените с комплексното разрешително индивидуални норми за водоприемник 3-та категория, какъвто е река Провадийска. Съоръжението се охранява денонощно от фирма, оборудвана с високопроходима техника за извършване на обиколки и наблюдения. От 1974 г. досега няма регистрирани инциденти и предвид всички мерки за сигурност може да се счита, че съоръжението не е опасно за хора и животни, твърдят в официалното си мнение пред „Монитор" от „Солвей соди", подписано от инж. Иво Божидаров от управление „Здраве, безопасност, околна среда и качество".По тези тръби в мъртвото езеро се изливат отпадните води от три химически производства.

БАН засекретява лекарска дисертация
В архивите на БАН стои от 25 години секретна лекарска дисертация на тема професионален риск за бременни жени в район с развита химическа промишленост, твърдят варненски акушер-гинеколози.
Изследвани са над 100 жени, които работят в различни химически производства в Долината на голямата химия в продължение на пет години. Наблюдавани са пълните им кръвни картини, дихателната система, плодът на бременните, пъпната връв на новородените, ражданията на деца с малформации.
Защитата на лекарската дисертация преминава при затворени врати, а забраната за оповестяване на фактите от продължителното изследване стои вече 25 години.
Данните от изследванията са сравнявани с контролна група жени от община Долни чифлик, която отстои на голямо разстояние от засегнатите райони от химическата промишленост. Какви са били фактите, които е трябвало да бъдат скрити от обществото, може да се гадае.
След секретната лекарска дисертация обаче се забранява на жени под 40 години да работят в цеховете за живачна електролиза и други опасни химически производства.Баба Ружа от Падина: Изсъхна ми гръбнакът от тези отрови"Изсъхна ми гръбнакът от тези отрови, ни домати стават, ни нищо. И цветя не виреят тук", твърди 70-годишната жена. Баба Ружа и дядо Атанас живеят на метри от шламоотвала цял живот. Къщичката им, етаж и половина, била оценена преди две години от господа, представили се като шефове в „Солвей соди", на 12 000 лв. "Кой си дава къщата за толкоз пари!", ядосва се бай Атанас. И допълва: "Навремето пасях на това място овцете, от детството си помня поляната, а сега виж какво - пушеци, отрови, че искат и да го разширяват това „Черно море"."
Ще ви дадем 12 000 лв., а вие ще си купите къща в Търговищко, там къщите са по 2000 лв., обяснили им господата. "Само че на съседката платиха 40 000 лв. за къщата, а нашата я искат на безценица. Не само й платиха, ами я оставиха там да си живее още две години. Тая работа няма да стане", казва дядо Атанас, а жена му е солидарна с него. Децата избягаха във Варна. Идват понякога и не дават и дума да става да се продава къщата за 12 000 лв.
В Тръстиково пък възрастна жена се оплаква, че купили всичките й ниви в подножието на опасното езеро, ама останала една и нея не искат да й я откупят от „Солвей". Нищо не става на тази земя, отровена е. Жената обаче отказва да я снимат, нито името си да каже. "Страх ме е, ще ми направят нещо. Хвани някой друг да ти каже, ама това, което казвам, е истина", обявява лелята и хуква през улицата.
цитирай
2. chavdar01 - ТАЯ ГОДИНА ПОЛУ-ПРОВОДНИЦИ,
19.06.2011 09:25
ДОГОДИНА,ЦЕЛИ.
цитирай
3. hatanasov - Не случайно...
19.06.2011 23:30
Бойко блокира от 10 месеца отварянето на досиетата в БПЦ, в която от 13 митрополити има 11 агенти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2651629
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930