Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2011 17:41 - Нов скандал с ВСС, одобряват скандална прокурорка за спецсъда
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 2062 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 25.06.2011 17:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image 

Прокурор Първолета Никова, 





















Скандалната прокурорка Първолета Никова, която стана известна с интимната си връзка с обвиняемия за участие в организирана престъпна група бургаски бизнесмен Рангел Станчев, е допусната от Висшия съдебен съвет да кандидатства за прокурор в новосъздаваната спецпрокуратура. На сайта на ВСС Първолета Никова е записана първа в списъка с допуснатите кандидати за заемане на длъжността „прокурор” в Апелативната специализирана прокуратура.

Припомняме, че през октомври миналата година ВСС започна проверка на прокурорката от Софийска градска прокуратура Първолета Никова заради контактите й с Рангел Станчев, арестуван за участие в организирана престъпна група, извършвала кредитни и имотни измами. Станчев бе задържан на 26 юни 2010 г. от ГДБОП в апартамента на Никова в Бургас. Тогава служителите на ГДБОП констатират и протоколират, че Никова проявява особена загриженост за арестувания. Преди да отведат Станчев прокурорката натъпква в джобовете му шоколадови бонбони, като слага два бонбона и в устата му. Оказва се, че това действие няма за цел да подслади последните минути на арестувания преди килията, а да го спаси от задържане, тъй като Станчев е диабетик и шоколадът му причинява хипергликемична криза. Така по здравословни причини той не попада в предварителния арест, а получава мярка за неотклонение "домашен арест".
 

Това действие на прокурор Никова, което тя не отрича, може да се разглежда като опит за възпрепятстване на правосъдието и излиза извън рамките на "личния" живот на магистрата. Няколко месеца по-късно обаче – през февруари тази година – етичната комисия на ВСС оправда скандалната прокурорка и прекрати без последствия за нея проверката за действията й по време на ареста на Рангел Станчев.

Председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев заяви тогава, че в случая не е установено нарушение на етичния кодекс на магистрата. Решението е взето на базата на резултатите от проверката на Инспектората на Върховната касационна прокуратура, която също установява, че Никова не е извършвала нарушения на служебните си задължения, а случаят е от лично естествено. Цонев обяви, че по време на изслушването в етичната комисия Първолета Никова е заявила, че не е знаела за диабета на Рангел Станчев. Тя признава, че е дала "два бонбона" на приятеля си, защото не успели да закусят преди идването на полицията. Същевременно Никова отрича да е тъпкала бонбони в устата на Станчев и комисията приема тези обяснения.

Още преди началото на проверката на ВСС Никова беше оправдана и от прекия си началник – градския прокурор Николай Кокинов, който заяви: "Кой с кого живее и с кого дружи, са лични работи. И не знам кой на кого е напълнил джобовете с бонбони. Сигнал срещу колежката не съм получавал. Има си инспекторат, който иска, да проверява. Аз нямам основание да се оплача от работата на Никова".
 

Преди да стане прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП), Първолета Никова е следовател в Окръжна следствена служба – Бургас. Тя става прокурор през 2005 г., когато е назначена в Районна прокуратура – Средец (бившето Грудово), а след това е прехвърлена в СГП. Според източници в прокуратурата това е станало с протекциите на зам.-главния прокурор Камен Ситнилски.
 

Прокурор Никова е представлявала държавното обвинение по ключови дела като това срещу лобиста Красимир Георгиев (Красьо Черничкия) и делото срещу дупнишките братя Галеви. В крайна сметка обвинението и конкретно Никова не откриха в случая "Красьо" нито корупция, нито търговия с влияние в съдебната система. Обвинения срещу магистрати не бяха повдигнати, а Красимир Георгиев се сдоби единствено с обвинение за лъжесвидетелстване, защото заявил пред прокурор Никова, че не познава магистрати.
 

Никова е известна и с други дела от голям обществен интерес. Тя е цитирана в медиите заради отказ да образува дело за съмнителен конкурс за превозвачи, в който е замесен Велизар Стоилов, бивш зам.-кмет на София и "дясна ръка" на Бойко Борисов в Столичната община по време на кметуването на настоящия премиер.
 

Припомняме, че широко рекламираният от ГЕРБ и вътрешния министър Цветан Цветанов специализиран съд ще се занимава с дела срещу тежката организирана престъпност в цялата страна. Според министъра на правосъдието Маргарита Попова „качественото правосъдие и концентрацията на отлични специалисти на едно място са основните моменти, залегнали в идеята за специализиран съд”.

Вицепремиерът Цветан Цветанов, който е изключително активен в атаките си срещу импотентната по думите му съдебна система, също е заявявал неведнъж, че в спецсъда и спецпрокуратурата ще работят отличници, които са „необременени и необвързани с всичко, което се случваше през последните 20 години”. „Няма да има натиск върху магистратите, които ще работят в специализираните институции от страна на изпълнителната власт”, обеща Цветанов преди година по време на дискусия за промяна на законодателството с цел създаване на специализирани съдилища и прокуратури.

Преди два месеца пък главният прокурор Борис Велчев заяви, че вече има желаещи да работят в спецпрокуратурата и да я оглавят. Велчев допълни, че е разговарял с няколко души, които са проявили интерес, но отказа да посочи имена. „Убеден съм, че няма да се стигне дотам бройката за спецпрокурори да не бъде попълнена. Въпросът е обаче не само да има кандидати, а сред тях да изберем най-добрите”, посочи още главният прокурор.
 





Гласувай:
13



1. mt46 - Ха,
25.06.2011 22:58
че Първолетка била хубавица... Няма вид на прокурорка... :))
цитирай
2. lado - Мутролетка...
25.06.2011 23:07
Мутролетка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2642194
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031