Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 18:08 - Костов е вляво...
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1815 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Извънземните политици от ОДС бесни на ГЕРБ...
ГЕРБ избраха Синята коалиция за враг и персонално Иван Костов, за да прикрият безсилието си и провала в реформите. Това се казва в декларация на националното ръководство на ДСБ.



Бялата книга за управлението на ОДС твърди: Държавата е издоена законно
Ангелина Петрова
 

Нецелесъобразни решения, явни далавери и кокошкарски кражби показа рентгеновата снимка на управлението. Костов се проверява, твърди говорителят на прокуратурата Николай Марков

 

                            image „Поставили сте летвата много високо, така че ще е много трудно да достигнем вашето ниво." С тези думи премиерът Симеон Сакскобургготски пое властта от Иван Костов в края на юли. "На добър час в изпълнението на вашата тежка отговорност", бе отговорът на бившия министър-председател

 

Иван Костов си остава най-добрият български премиер за последното десетилетие, заяви само преди два месеца и половина вицепремиерът и министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев. По това време екип от експерти от различни министерства вече събираха данни за обещаната от новия премиер Бяла книга за управлението на ОДС. Вицепремиерът Василев побърза обаче да оневини предишния министър-председател. "Сега, когато започнахме да инвентаризираме държавата, не става дума за него (бившия премиер Иван Костов - бел. ред.), а за системата, в която за България корупцията не е била чужда дума", казва Василев.

 

След публикуването на Бялата книга тази индулгенция за чисто минало на предпоследния министър-председател на България изглежда странна.

Истина е, че името на Иван Костов не е споменато в нито една от 63-те страници на "инвентаризационния" документ. Всеки факт обаче, всяко число, всеки анализ и извод в Бялата книга са обвинение преди всичко към министър-председателя Костов.

 

Констатациите

По време на неговото правителство, с участието на негови министри, а в някои случаи и с решението на целия кабинет са приватизирани изцяло или отчасти над 3000 предприятия. Според експертната оценка, пише в Бялата книга, стойността на продадените държавни активи е за близо 20 000 000 000 лева. Всъщност в държавната хазна са влезли малко повече от 2 000 000 000 лева. Като още толкова са дължими в алтернативни или отложени плащания.

"За осемте месеца на годината загубите на валутни резерви от курсови разлики са близо $30 млн.", пише в книгата. Кой ще носи отговорност? "Не е нарушен законът", лаконично отговори пред "ТЕМА" финансовият министър Милен Велчев. Според книгата външният дълг и валутният резерв не са били управлявани ефективно. "Пропуснатите ползи и преките загуби от воденето на лоша политика по отношение на външните финанси на страната се оценяват на над 1 до 2 млрд. евро", пише още в документа.

 

Докато Иван Костов е министър-председател, голяма част от останалите неприватизирани предприятия влошават финансовото и икономическото си състояние, трупат задължения към държавата, осигурителните фондове, увеличават задлъжнялостта си към работниците в тях. В много от дружествата с 50 и повече процента държавно участие пък "се наблюдават опити за продажба на продукция под нейната себестойност, като целта е умишлено водене на дружествата към фалит", пише в раздела на Бялата книга, озаглавен "Изяждане на приватизацията".

 

По времето на кабинета "Костов" авторите на книгата отчитат "друг интересен феномен": липсата на следприватизационен контрол. От 123 сделки, сключени в периода 1997-2000 г., 62 дружества не са изпълнили задълженията си за броя на работните места, 37 дружества не са направили записаните в договорите за продажба инвестиции.

Под ръководството на земеделския министър в кабинета "Костов" - Венцислав Върбанов, са продадени всички предприятия със 100-процентно държавно участие в системата на министерството. "Приватизацията се е осъществявала по безпринципен начин, облагодетелстващ отделни хора и кръгове и ощетяващ държавата", констатират авторите.

"Приватизацията, подчертават те, бе основният и последен значим резерв на България. Чрез постъпленията от нея страната можеше да изплати външния си дълг, да подобри финансовото си състояние с близо 1 000 000 000 долара годишно. Това не се случи."

 

Бялата книга не трябва да се разказва. Сегашните управляващи се надяват, че хората ще я прочетат. За разлика от правителствената програма този документ е написан на ясен и разбираем български език. Крайното усещане обаче е за апокалиптичност. Държавните ресурси са разпродадени на безценица, малкото спечелени пари са изядени, икономиката е парализирана.

 

Възмездие или много шум за нищо?

Във вторник, ден преди правителственият пресцентър да пусне пълния текст на Бялата книга в Интернет, тя е била изпратена на главния прокурор Никола Филчев. Такава е официалната версия на шефката на пресцентъра Цветелина Узунова. По неофициална информация от Съдебната палата обаче книгата е занесена на Филчев в понеделник вечерта лично от шефа на премиерската канцелария Стоян Ганев. Разговорът им тогава продължи почти 2 часа.

В петък говорителят на прокуратурата Николай Марков още не можеше да каже как магистратурата ще действа по-нататък. "Книгата трябва първо да бъде прочетена внимателно", обясни той пред "ТЕМА".

 

Марков направи обаче важно уточнение по въпроса има ли в прокуратурата специален интерес към Иван Костов. "Проверява се", каза той, без да уточни кой и за какво е образувал прокурорска проверка на бившия премиер.

Прокурор от Върховна касационна прокуратура смята, че вероятността да бъде поискан депутатският имунитет на Костов, за да му бъде повдигнато обвинение, е почти никаква. Дори и след наличието на Бялата книга. "Костов е управлявал чрез решения, взети от Министерския съвет. Те може да са вредни за икономиката или финансите на държавата, но са колективни решения и не попадат под ударите на закона", обясни магистратът. Самите автори на Бялата книга правят уговорката: не всички действия на предишното правителство са престъпления или закононарушения. Често то "е действало законосъобразно, но нецелесъобразно".

 

Терминът "нецелесъобразно" може да прикрива всякакви безобразия: некадърност, безотговорност, далавера, подкупност, неизмерима алчност и какво ли още не. Има ли в България следовател, прокурор или съдия, който би се наел да установи по безспорен начин примерно кой и колко е прибрал за себе си от това, че "Главболгарстрой" АД изгражда от 1997 г. Единния център за управление на въздушното движение, който струва на държавата по 3600 лева на квадратен метър? Още повече че договорът между РВД и "Главболгарстрой" за довършителните работи е сключен въпреки несъгласието на Европейската банка за развитие, която финансира проекта с 60 млн. екю.

 

Този скандал е описан отдавна в печата. Досега обаче прокуратурата не е давала знак, че се е интересувала от него. Кои са авторите?

Членове на екипа, работил по Бялата книга, твърдят, че върху текста няма редакторска намеса. Всеки си написал частта, за която отговарял, и я предал на вицепремиера Лидия Шулева. Тя подредила частите.

 

Всички от екипа решили заедно какво и как да бъде включено в книгата. Идеята за философията на произведението дал служител от финансовото министерство. Разказана просто, тя е следната: едно семейство, като една държава, си прави семейния бюджета съобразно приходите си. Т. е. харчи толкова пари, колкото е спечелило. Ако приходите намаляват по някакви причини, семейството намалява и разходите си. За такива случаи народът е казал: всеки да се простира според чергата си. Бялата книга, обяснил финансистът, трябва да отговори на въпроса така ли е действало и правителството на Иван Костов.

Категорично не, доказват фактите и числата, записани в книгата. Кабинетът на ОДС харчил със стотици милиони повече от това, което е влизало в държавния бюджет. Особено през първото шестмесечие на тази година.

 

"Моето мнение е, че по този начин предишното правителство нарочно е заложило капан на сегашното", смята член на авторския екип. Той признава, че не може да докаже твърдението си с факти и документи. Но пък не открива друга логика за финансовия разгул на доскорошните управляващи.

"Основно правило в работата ни беше да включваме само онези случаи, за които имаме документи", разказа пред "ТЕМА" друг член на екипа. Това било много трудно за изпълнение - преди всичко заради откровената съпротива на държавни чиновници от различни нива в министерствата. "Това са хора, назначени от предишните министри. Някои от тях смятат, че така трябва да докажат лоялността си към благодетелите им. Други пък са участвали по един или друг начин в съсипването на държавата", обяснява експертът. Авторите на Бялата книга - експерти от няколко министерства, настояват за анонимност. Един от мотивите им е съображение за сигурност - не само на себе си, но и на семействата им.

 

Другият е свързан с дописването на Бялата книга. По решение на правителството тя ще бъде допълнена с факти и данни както от министерствата, които вече са влезли в книгата, така и от липсващите в първото издание. Това са Министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи, на екологията.

 

 

 

Едно към едно: От раздела "Доизяждане на държавата"

Ръководство въздушно движение (РВД) сключва договор за ползване на недвижим имот в почивна база "Копитото", стопанисвана от ЕТ "Пламен Тр. Найденов". Наемат се помещения - стаи и общи части, - като цената за ползването им за срок от 10 години е заплатена предварително. Първоначално договорът е сключен за 8 стаи за 10 години за $2.3 млн. Въпреки че стаите не са били ползвани през 1998 и 1999 г., през 1999 г. се сключва анекс за ползване на още 16 стаи и РВД се задължава с още $ 4 380 000. Общо са заплатени $6,68 млн. Така цената на един квадратен метър, платен от РВД за наем, е $ 6760.99. Допълнително за всеки посетител пък РВД е плащало по $35 на ден - за една закуска и една вечеря.

Общата площ, за която е сключен договорът, е 988.02 кв. м.

***

Договор на РВД с "Капси Турс" за ползване на хотел "Морска звезда" на Златни пясъци. За 1999 г. са платени 1 597 049.05 лева. За 2000 г. - 3 157 937.25 лева. Допълнително за една нощувка на човек РВД плаща и $ 92. За сравнение: цената на една стая в подобен хотел за чуждестранни туристи е $ 30. Макар че базата е следвало да бъде използвана само от служители на РВД, там за периода 1999-2000 г. са почивали за сметка на РВД и външни лица. Само за тях РВД е заплатило $ 150 654.

***

Договор с Dassault International за закупуване на самолет-лаборатория "Фалкон 2000". Договорът е сключен в изпълнение на решение на Министерския съвет № 612 от 1998 г. То предвижда провеждане на преговори с Dassault International за закупуване на "Фалкон 2000", който да бъде предоставен за стопанисване на РВД. За закупуването на самолета не е бил провеждан търг или конкурс. Не са били разглеждани и други оферти. Цената на самолета е $ 29 830 000. До доставянето му през 2001 г. е използван самолет "Фалкон 50", за което са заплатени $ 2 762 000.

***

Драстично нарушение на финансовата дисциплина в Държавен фонд "Земеделие" е извършено непосредствено преди парламентарните избори т. г. На 7 юни, само 3 дни след утвърдената от МС план-сметка на фонда, УС решава и предлага на МФ корекция на същата план-сметка. Тя се състои в следното: да бъде променен лимитът за субсидия - от 10 000 000 на 17 000 000 лв., и за инвестиционните кредити - от 26 000 000 на 36 000 000 лв. И това да стане за сметка на намаляване на преходния остатък на фонда за следващата година - от 45 000 000 на 28 000 000 лв. Финансовият министър (Муравей Радев - бел. ред.) утвърждава предложението. Корекцията на двата лимита и усвояването на средствата по тях означава 17 000 000 лв. Дефицит в държавния бюджет.

***

С многобройни заповеди на предишния министър на земеделието и горите (Венцислав Върбанов - бел. ред.) безвъзмездно е прехвърлено право на собственост върху недвижими имоти (гори и земи от горския фонд, ловни домове, етажи от административни сгради) от регионални управления на горите и държавни лесничейства на еднолични акционерни дружества, създадени с имущество на преструктурираните горски стопанства.

Най-честите нарушения са регистрирани в района на държавното лесничейство - Несебър. В почти всички случаи земите са давани на физически лица "за отдих" срещу символичното заплащане от 50 ст. за кв. м. Особено фрапантен обаче е договор, с който Национално управление на горите учредява право на ползване върху 10 774 кв. м земя от държавния горски фонд в района на лесничейството - Самоков, "за отдих" на физическо лице срещу сумата от 384.50 лв.! Всичко това е правено без търг или конкурс.

***

Министърът на земеделието и горите е разпоредил със своя заповед замяна на продуктивна земеделска земя в Костинброд със земя от Държавния горски фонд в Несебър на 320 м от брега на морето и на 1 км от града. Това е станало по молба на Евгени Илиев Димитров - съветник на министъра. След оценка, която лицензирани оценители правят на двете земи, се получава и разлика от 2417 лева в полза на съветника. Тя му е изплатена.

 

 

Общи приказки срещу факти

Из Бялата книга: "Липсата на ясни и прозрачни правила и процедури при приватизацията на държавните активи може най-лесно да се онагледи с продажбата на хотели в Слънчев бряг. Осъществените продажби на хотели от министъра на туризма за периода 1998-1999 г. сочат средна продажна цена на легло 4586 лв. Осъществени продажби на хотели от Агенцията за приватизация през септември 2001 г. чрез търг постигат средна продажна цена 29 154 лв. Разликата в продажните цени е 6.4 пъти."
Бившият министър на търговията и депутат от СДС Валентин Василев: „Разликата е нормална. Продадените сега 12 хотела са перлата на Слънчев бряг, те са най-луксозните и скъпите в курорта. Ние започнахме с продажбата на хотели, за които по 2-3 пъти никой не се явяваше. Винаги е продавано на този, който е давал най-високата цена. Такава е била конюнктурата на пазара."
***
Из Бялата книга: "Във фонд "Земеделие" са установени злоупотреби за над 36 млн. лв. Многобройни са констатираните нарушения в дейността на фонд "Земеделие" от Сметната палата и от Агенцията за държавен и финансов контрол.
Бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов: „Твърденията не отговарят на истината. Съжалявам, че вече половин година тези хора не влизат в час."
***
Из Бялата книга: "Нарушения има и при оземляването на малоимотни и безимотни граждани."
Венцислав Върбанов: „Това е неоснователно обвинение."
***
Из Бялата книга: "Издаването на всички заповеди за учредяване право на ползване върху площи от Държавния горски фонд за стопански цели не е предхождано от провеждането на търг или конкурс."
Венцислав Върбанов: „Представете си, че "Албена" АД кандидатства за терен, който граничи с курорта Албена. И за него никой друг не се е явил".
***
Из Бялата книга: "Правителството на ОДС обясни на обществото, че оставя на наследниците си идеален бюджет за годината със значими излишъци. Става дума за мнима икономия, за мним излишък, тъй като множество дължими разходи не са били направени (изброени са подробно - бел. ред.).
Анализът на разходите показва твърде тревожни тенденции - републиканският бюджет завършва шестмесечието с дефицит от 166,5 млн. лв., а само за следващите 3 месеца той се увеличава до 559 млн. лв. ... Това на практика означава укриване на реалното състояние на бюджета."
Бившият финансов министър Муравей Радев: „Това е плод или на неграмотност, удобна амнезия, или на изопачаване на фактите. За републиканския бюджет е възможно да има дефицит от 559 млн. лв. Това е нормално и естествено и не нарушава параметрите на бюджета."
***
Из Бялата книга: "Валутният резерв и външният дълг не са управлявани ефективно. Пропуснатите ползи и преките загуби от воденето на лоша политика по отношение на външните финанси на страната се оценяват на над 1 до 2 млрд. евро за периода 1998-2000 г. Само за 8-те месеца на тази година загубите на валутни резерви от курсови разлики са близо $30 млн."
Муравей Радев: „Това е малоумно твърдение."

 

 

 

 

Кои сделки ги няма в Бялата книга?

 

Обединената българска банка бе продадена от кабинета "Костов" в края на юли 1997 г. срещу $3 млн. Купувачи бяха Европейската банка за възстановяване и развитие, инвестиционният фонд "Опенхаймер и Ко" и Булбанк. 3 години по-късно те продадоха дяловете си от банката, но срещу $207 млн. на Националната банка на Гърция. Така само от препродажбата те получиха близо $204 млн. печалба.

За сравнение парите, които те вложиха в ОББ, са около 40 млн. долара. Под договора за продажба стоят подписите на вицепремиера Александър Божков, който в първия кабинет на Костов отговаряше за приватизацията, и на тогавашните шефове на Банковата консолидационна компания (БКК) Димитър Димитров и Валентин Цветанов. Божков бе министър и в служебния кабинет на Стефан Софиянски. ОББ бе създадена през 1992 г. чрез сливането на 22 банки. Когато държавата я продаде, банката имаше 46 клона и 120 представителства, през нея минаваха близо 50 на сто от разплащанията. Една пета от всички влогове в страната бяха в ОББ.

 

Защо продажбата на ОББ не е в Бялата книга?

"Няма конкретни обвинения, които да дават тази възможност. Това е въпрос на политическа отговорност. Процедурата е била следвана, така че няма нарушение." Това бе отговорът на финансовия министър Милен Велчев пред "ТЕМА" в качеството му на шеф на БКК. Това бе отговорът му и за Булбанк.

 

Булбанк

Скандалната продажба на най-голямата българска банка също не е включена в Бялата книга. През май тази година пресата разкри, че когато кабинетът "Костов" е продал Булбанк, той доброволно се е отказал да получи 172 млн. лв. дивидент, който се е полагал на държавата.

Тези пари са чистата печалба на банката до август миналата година, когато тя бе все още държавна. Печалбата й за цялата 2000 г. е 186 млн. лв. От тази сума новите собственици са си разпределили 180 млн. лв. като дивидент. От тях държавата не е получила и стотинка.

Банката бе продадена на консорциума между "Уникредито" и германския застраховател "Алианц" през октомври 2000 г.

 

През май министрите Муравей Радев и Петър Жотев признаха, че в договора няма клауза, по която бюджетът да получи част от дивидента. Под договора за продажба стои подписът на шефа на БКК Жотев, който бе и вицепремиер във второто правителство на Костов. Банката бе продадена за 360 млн. евро. След разкритията за дивидента финансистите Стоян Александров и Емил Хърсев бяха категорични, че реалната продажна цена е била по-ниска със 180 млн. лв. (90 млн. евро - бел. ред.). Бившият шеф на Булбанк Чавдар Кънчев преди продажбата й също предупреди кабинета "Костов", че договорената цена е много ниска. Тогава Жотев го обвини, че бил лично заинтересован.

 

Защо държавата се отказа от полагащия й се дивидент? Тези дни Муравей Радев препрати "ТЕМА" към Жотев. Той подмина с мълчание всички въпроси на списанието. Варненската корабостроителница. В Бялата книга няма нищо и за Варненската корабостроителница. Вицепремиерът Николай Василев обяви неотдавна, че човек от администрацията на Костов е искал от чужд инвеститор подкуп в размер на $2 млн. Пред в. "Монитор" шефът на полската Шчечинска корабостроителница Аркадиуш Гой призна, че от него е искан рушвет за такава сума. Заводът сега е в несъстоятелност. По времето на кабинета "Костов" битката между две сини лобита провали продажбата му на фонд на Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Записите

В Бялата книга няма нищо и за издадените от бившата зам.-министърка на промишлеността Едит Гетова компенсаторни записи на стойност 250 пъти по-висока от реалната оценка на реституционните права. След завишаването на стойността българката с двойно гражданство Енгибарова-Шмид получи записи на стойност близо 70 млрд. стари лв. (70 млн. нови лв.), които е използвала при приватизационни сделки. Записите са преподписани от тогавашния министър на промишлеността Александър Божков. По случая има дело, но не е обявено официално кои са обвиняемите.

 

Тогавашният премиер Иван Костов е бил информиран за това още през 1999 г. с нарочен доклад от тогавашния шеф на НСС Атанас Атанасов. Костов не е дал доклада му в прокуратурата, какъвто е редът, а го е препратил на Божков за мнение. Два месеца по-късно Божков е отстранен от правителството, но Костов го назначава за главен преговарящ на България с ЕС.

 

 

 

Бившият вицепремиер Александър Божков:
Заради МВФ продадохме ОББ за $3 млн.

 

image

Защо през юли 1997 г. продадохте ОББ за $3 млн.?

- Трудно ми е сега да разказвам подробности, но продажбата на ОББ на този купувач и при тези условия всъщност бе условие за сключване на 3-годишното споразумение с МВФ.

 

Прибързаната продажба ли е довела до ниската цена?

- Не става въпрос за прибързаност. Условията бяха подготвени от предишното правителство (на Жан Виденов - бел. ред.), директори на БКК бяха Димитър Димитров и Валентин Цветанов. Ние изобщо нямахме възможност да предприемем нещо друго.

 

Но вие като вицепремиер подписахте договора за продажба. Защо не преговаряхте за по-висока цена?

-Това изобщо не е стояло като разговор, имаше проведени преговори, нещата бяха пред подписване. Ние трябваше да подпишем, иначе нямаше да има споразумение с фонда. Не е ставало въпрос за коментари и за други условия. Трябваше да вземем политическо решение - или да има споразумение с фонда или не. Помните колко важно бе сключването му.

 

 

 




Гласувай:
15



1. mt46 - Добре, Владо -
18.07.2011 23:44
Костов е черен... Ами кажи кой е бял!?... Кои управляващи досега са потърсили отговорност от предишните?... Май само вземат пример как се граби...
цитирай
2. lado - Здравей, Марине! Както една тетка ...
19.07.2011 12:34
Здравей, Марине! Както една тетка на висш съдебен пост, и създателка на ГЕРБ каза " Партийния модел на управление отдавна е изчерпал потенциала си". Има безпартийни начини на управление - пряката демокрация. Толкоз от мене. Доказателството, че партийния модел е свършил, е , че ако партиите нямат субсидия, ще фалират моментално.
цитирай
3. ianchefff - Питах аз, ама и тук да питам:
19.07.2011 17:04
Защо изобщо партиите имат държавна субсидия?
Имат си електорат, членска маса, да събират членски внос и да се издържат.
Защо и субсидия?
цитирай
4. lado - Янч, обяснението за субсидията е, ...
19.07.2011 19:00
Янч, обяснението за субсидията е, че така финансирането на шибаните партии било прозрачно, и нямало да се стигне до зарибяването им от , примерно, олигарси или други мафиоти.
Пък аз твърдя, че това е, защото ако решат да разчитат на членски внос, просто ще трябва да се саморазпуснат.
А дори и партиите да са със субсидия, на лобистите никой не им пречи да наливат в нечии бездънни джобове , за да им се върти мелницата. А това пак са пари, раздадени на тъмно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2653010
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930