Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 21:59 - От глупав по-глупав. В най-глупавия му вариант!
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 3963 Коментари: 8 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image


Сблъсъкът с истинския живот е неизбежен, катастрофата също, но в България никога не извличаме полезен опит от тези сблъсъци. Винаги почваме отначало и винаги катастрофираме по същия начин, по който сме го правили досега, което не говори много добре за нашата интелигентност.

image

От една година Цветанов гради и живее в свой собствен свят, но по-страшното е, че цялата държава се е юрнала да подхранва илюзиите му и да подменя реалността с измислиците на вътрешния министър. Гледах го по време на дебатите за вот на недоверие и съм сигурен, че човекът е изперкал напъло. Той си вярва. Разширените му ноздри и зеници говорят, че се е надрусал напълно и необратимо с власт. Водопадът от несвързани изречения, който се излива директно от устата, без думите да минават през главата, е симптом за същото. Загубата на представа за времето и неспирното дрънкане в самоопиянение пък е типична за обсебените маниаци. Този човек е болен и вместо да управлява, трябва да се лекува.

image

Но аз се отплеснах. Нямах намерение да пиша за Цветанов. Исках чрез неговия профил да илюстрирам собственото ни безсилие, както и безсилието на така наречената политическа класа, която бе заставена в продължение на два часа да слуша неговите глупости от парламентарната трибуна. За съжаление обаче обезумелият примитив се явява като единствена алтернатива на политическия цинизъм в България, и то не от днес и вчера.

Всъщност това, за което исках да пиша, бяха две новинарски емисии на най-големите частни телевизии, които ме върнаха в годините на зрелия социализъм. Във времената, в които пропагандата подменяше реалността с лъжереалност, а България беше съвсем изолирана от света и живота на другите.

На 22 юли, петък, Норвегия преживя най-голямата си трагедия от Втората световна война насам, а историята на Европа вече няма да бъде същата. Заговори се за нов вид тероризъм, за катастрофа на мултикултурализма и провал на начина, по който Европа се опитва да намери своята идентичност днес. Знаете ли как това събитие бе отразено в централните емисии на bTV и Нова телевизия – никак. Тоест като пета и шеста новина, сбутана сред международните хроники и вътрешните новини. А знаете ли коя беше първата им новина – арестуването на убиеца на Яна Кръстева и петминутна реклама на Цветан Цветанов и МВР.

image

По-късно се оказа, че това май не е убиецът, а доказателствата на МВР за извършителите на претъплението са, меко казано, противоречиви. Пет дни след това Цветанов пак обяви, че е заловен друг извършител на убийството, който се бил връщал с редовен полет от Истанбул, а социалните мрежи се взривиха от съмнения, че МВР фабрикува виновници, за да успокои надигащото се недоволство от вихрещата се престъпност.

image

Но да се върнем на новините. Колегите от споменатите медии дори не си бяха направили труда да направят собствено разследване, а бяха преписали целия полицейски бюлетин, за да ни го сервират за първа новина вместо събитието, което със сигурност ще промени историята на Европа. Това съвсем не е безобидна история, както биха си помислили някои. Хората, които правят новините и в двете медии, не са вчерашни и не биха проявили подобна фрапираща некадърност, а ако именно тя беше причина за безумните им новини, съответните редактори трябваше да бъдат уволнени незабавно.

Редът в емисиите и на двете телевизии бе подозрително сходен, а водещата нишка бе реклама на вътрешния министър и неговото ведомство, които след десетина дни на пълна безпомощност изведнъж "разкриха" убийството на младата жена. Такава цензура, придружена от пропаганда, имаше само по времето на Тодор Живков. Тогава новината за първия човек, стъпил на луната, била прочетена в бюлетина на радиото след няколко репортажа за преизпълнението на петилетния план в три колхоза и в два стоманолеярни цеха.

image

Централните емисии новини на bTV и Нова на 22 юли приличаха на комунистическото радио от 1969 г. Първите им новини бяха пропагандна измислица, а истинската новина за факт, който променя историята на света, бе сбутана като някакъв незначителен детайл от измисления им живот. Това е патология. Болестта на Цветанов, която подменя реалността със своя собствена измислица.

В интерес на истината колегите от БНТ проявиха елементарен професионален рефлекс и тяхната централна новинарска емисия започна с трагедията в Норвегия, което говори още по-зле за медийната ни реалност. Говори за автоцензура. За доброволно слагачество от страна на журналистите в bTV и "Нова", без да се налага някой отнякъде да им се обажда. Впрочем в БНТ репортажът за "разкриването" на убийството на Яна Кръстева също бе направен слагачески и безкритично, но там новинарите все пак бяха запазили достойнството си и не го набутаха преди Осло. И всичко това заради егото на един посредствен човек, който се е чалнал от властта.

Всъщност Цветанов е само едно от имената на тази болест. Та нима онези, които правят новините, нямат власт? Или всички останали на различни позиции в различни институции, които уж трябва да гарантират наличието на правила в упражняването на властта и които безучастно гледат как Цветанов и Борисов се разпореждат с държавата като със своя мутренска собственост.

image

Може ли рапон като Цветан Цветанов да дава законодателни съвети от трибуната на Народното събрание, да променя реда на новините, да инициира радикални промени в съдебната власт и сам да издава присъди, без значение дали виновните са виновни, а невинните – невинни. Очевидно може, а по-лошата новина е, че това поведение се харесва в България. Все пак да не забравяме, че Цветанов стана възможен, след като Бойко Борисов стана възможен, и че сервилността към Цецо не може да се сравни със слугинажа пред Борисов….

image

Така си живеем ние в този пошъл свят, който сами си измисляме, с пошлите му "герои", които сами си създаваме, и пошлите новини, които тези "герои" раждат, за да подхранват ежедневната ни илюзия за българския живот. Живот, който няма нищо общо с живота на света.

Коментарът беше писан във вторник сутрин. Във вторник вечерта всички телевизии тържествено обявиха в началото на емисиите си, че е задържан вторият заподозрян за убийството на Яна Кръстева. Внушението на емисиите беше, че полицията едва ли не е положила невероятни усилия, за да го издири и арестува – имаше дълги разкази за това как бил разпознат от служители на граничен контрол "още в самолета" и т.н. Всъщност заподозреният Николай Русинов се върна с редовен полет от Истанбул, очевидно за да се предаде сам, след като преди дни бе обявен за национално издирване. По обяд в четвъртък градският прокурор на София Николай Кокинов каза, че няма да повдига обвинения срещу Николай Русинов.

Коментарът е публикуван във в. "Галерия".





Гласувай:
17



1. mt46 - Знаеш ли, Владо,
29.07.2011 22:28
тази сутрин гледах за малко ЦЦ по една ТВ... И аз си помислих, че той сигурно си вярва. Навярно и другите тиквеници си вярват... Може би и тези, които все още им вярват, също си вярват... Да, ама само с гола вяра не става!...
Поздрав за статията!
цитирай
2. lado - Поздрави и за тебе, Марине!
29.07.2011 22:33
Поздрави и за тебе, Марине!
цитирай
3. hotblooded - Оказа се че освен Боко и Танов, манго ...
29.07.2011 23:03
Оказа се че освен Боко и Танов, манго също не съгласува акциите си с Цуци:
От 00.10 ч. на 29.07.2011 г.липсва напрежение в контактната мрежа в междугарието Казичене-Мусачево и Мусачево-Столник, поради срязана същата от стълб 41 до стълб 51. От 03.29 ч. е подадено напрежение в гара Столник, а от 04.50 ч. в междугарието Казичене-Мусачево. По тази причина бе изменен маршрута на влак 30391 и влак 30113. РУТП-София е уведомена.

От 02.50 ч. на 29.07.2011 г. липсва напрежение в контактната мрежа в междугарието Искър-Казичене /път N1/.От огледа е установено, че от стълб 57 до стълб 73 контактния проводник е срязан и част от него е откраднат.

Забележете че това се случва малко след като Цуци и Боко оцеляха при вот на недоверие заради провалите на МВР! В повечето държави тези посегателства се третират като тероризъм!
цитирай
4. lado - Баси логистиката имат тия, това си е ...
29.07.2011 23:12
Баси логистиката имат тия, това си е координация, и комуникация, и организация...
цитирай
5. hotblooded - Ба си мамата, аз съм инженер и знам ...
29.07.2011 23:46
Ба си мамата, аз съм инженер и знам как може да стане, ама не ми стиска, защото ако малко "кривна" от плана и ще се препържа... Гепят много порфесионално, но това е защото са открехнати на номерата от вътрешен човек! Освен другото, това е за 4ти път този месец, пак на същите места! Цуци, цуци.....
цитирай
6. andrei - Вота на недоверие към правителството
30.07.2011 07:52
бе флирт и сондаж за сътрудничество,между БСП и ГЕРБ за следващото управление на страната.Не че сега не съществува такова,но е завоалирано с празнословие.Не Ви ли прави впечатление,как депутатите от БСП внимават много-много да не критикуват Борисов,а всичко да прехвърлят на ресорните министри.Нали!Както се казва-кръвта вода не става,особено за техен възпитаник и кадър!
цитирай
7. haralanov - Отчайващо е,че живеем в такава държава!
30.07.2011 10:17
Отчайващо е,че живеем в такава държава!
Цецко ще се опиянява с власт още две години!
Гоце е на хранилка при Вальо Златев.
Бойко строи магистрали и България започва от него.
Цецка е като другарка от детската градина.
Нищо чудно и по-голяма от норвежката трагедия да ни се стовари на главите...
цитирай
8. анонимен - Вижте 6тата снимка: единия може да ...
02.08.2011 13:52
Вижте 6тата снимка: единия може да чете, другия може да пише, а третия се движи в интелигентна среда :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652813
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930