Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 15:05 - По-голямо четиво. Пак не е за тъпанари, фенове, лобита, партизанстващи и неморални типове
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 Пламен Асенов, специално за kafene.net

Най-тъпият план в полза на Русия, който е възможно да съществува, се разиграва в момента пред очите ни – и пред очите на цял Брюксел, който, кой знае защо, се прави на сляп – във връзка с проекта за газопровод „Южен поток”.
Разиграва го правителството на Бойко Борисов.
Не знам дали то искрено работи в руска полза, дали се опитва по този начин все пак да остане на власт, след като много добре знае кой го свали от власт миналия път, дали просто не е под влияние на същите онези хора и кръгове, които чакаха и продължават да чакат вагоните с руски рубли, дали има някакво друго – истинско или измислено – обяснение…..
Не знам и не ме интересува.
Единственото, което ме интересува е, че онова, което не успя да сътвори на България Станишев и лявата му Bad company за толкова години начело на държавата, ще ни го сътвори Борисов, когото избрахме уж с идеята, че ще защити българския национален интерес и няма да предаде европейските принципи.
Миналата седмица ме втресе, когато прочетох безумната идея на министрите Божидар Лукарски и Теменужка Петкова. Тия двамата планираха, хванати под ручка като истински нашенски Гела и Мара, да отидат в самата Москва, да пълзят на колене пред московците, да целуват ръка и каквото друго им се даде там за целуване – само и само „Южен поток” все пак да се строи.
И всичко това вместо правителството да беше дало всенароден банкет още на другия ден, щом Путин обяви спирането на проекта. А те тръгнали да се молят на диктатора, моля ви се…..
Защото, видите ли, той обвинявал България за спирането, пък тя била невинна.
Ах, къде отлетяха девичите дни…..
И освен това, щели сме били да имаме някакви си големи ползи от проекта „Южен поток”. Като например – да се превърнем в гара-разпределителна за газ в Европа, в енергиен център на Балканите, в някакъв незаобиколим фактор и прочие идиотщини. Така де, и да получим онези 400 милиона годишно, които Путин спомена, че ще загубим, ако не слушкаме…..
Нищо подобно не се очаква и няма да стане, разбира се.
Първо, какъв ти тук енергиен център, каква ти гара-разпределителна, като проектът предвижда просто през наша територия да мине един транзитен газопровод, руска собственост, нищо повече. Защо се внушава на българите, че едва ли не някакво газово кранче ще ни връчат руснаците и ще ни кажат – ха, сега, връткайте го когато и на когото си искате според своите симпатии и антипатии?
Второ, според руската конституция подобен газопровод е стратегически, тоест, нещо, което Москва има право да защитава със сила, ако реши, че то е под заплаха. А тъй като Русия на Путин, но и не само на Путин, а Русия изобщо, е абсолютно непредвидима страна, в един прекрасен за тукашните рубладжии ден може да видим показно – как се отцепва Царство България със столица Варна от Източна Румелия, чрез настаняване на парашутисти по билото на Стара планина.
Трето, България ще плаща за участието си в газопровода, без да има реално участие в него, а ще получава само транзитни такси. В какъв размер ще бъдат те не се знае, обаче за сметка на това кога ще започнем да ги получаваме е въпрос с още по-висока трудност. Защото с тях първо трябва да си платим заема, който руски банки ще ни дадат, за да участваме в газопровода. Но колко ще бъде този заем и колко – вноските по него, също не е ясно, тъй като още не се знае колко ще струва самият газопровод. А още по-неясно е пък с колко ще се оскъпи той до завършването си, след като от първоначалната идея до сега се оскъпи вече три пъти. Пъти, не процента.
Четвърто, покрай строителството на газопровода нивото на корупция в България рязко ще се повиши от своите и без това твърде високи нива. Ще се увеличат и печалбите на онова, което наричаме „задкулисие” и което от години ни мъчи, като постоянно превръща държавата, обществото и душите ни в мътна територия, в която лесно се лови риба.
Пето, в момента, в който си свърши работата да замаже очите на ЕС и да помогне на руснаците да си реализират газопровода, правителството на Бойко Борисов ще бъде свалено и на власт ще бъдат поставени доста по-верни на Москва хора, за да минават през тях паричките и да е сигурно, че се разпределят правилно.
Шесто, авторитетът, който България и без това няма в Европа, след този акт ще се разклати още повече, защото ще се окаже, че дори хората в София, на които Брюксел уж вярва, предпочитат играят казачок, а не кадрил.
Седмо, осмо, девето…..не знам още колко да изброявам и да обяснявам, писна ми и устата ми се изрина от месеци насам.
Така или иначе, казах си първия път, когато разбрах за инициативата на министрите Гела и Мара, Борисов е в Брюксел, та може тия двамата да играят нещо за своя сметка и през неговата глава. С дълбоко съмнение си го казах, но все пак оставих тази вратичка отворена.
Тя почти се затръшна, когато Борисов, при срещата си с Доналд Туск, започна да плещи огромни глупости за това как може би Русия при този президент да не е най-прекрасната страна на света, но иначе си е най-прекрасната. Защото ни е освободила нас от турско.
Представяте ли си, точно пред Туск нашият човек да приказва подобни глупости за Русия, която в неговата родна Полша коли и вилнее безогледно повече от три века.
Вероятно само от деликатност Туск пък не е обяснил на Борисов какви точно освободители на България са обичните му руснаци – колко България им е платила и как продължава да им плаща за това. Защото съм сигурен, че Туск знае истината за нашето българско освобождение, докато Борисов очевидно не я знае.
Но все пак в онзи момент българският премиер не каза какво точно е намислено във връзка с „Южен поток” и цялата работа пак се размина само с подозрение.
Признанието направи обаче споменатия министър Теменужка Петкова. След като руснаците най-безцеремонно отрязаха коленопреклонното посещение на българската делегация в Москва, тя и руският министър на енергетиката имаха конферентен разговор. И от него излезе следното – Александър Новак иска „българската страна в оптимални срокове да издаде всички необходими разрешения за строителството на морската част от газопровода „Южен поток”. Българската страна пък казва – о, да, да, ще го направим и даже вече го правим, част от разрешенията са издадени /разбирай, от това правителство/, а по другата част се работи и ще бъде изпълнено.
Щес`стараем и проч.
За сметка на това Новак обещава – и Теменужка Петкова много се хвали с това – Русия да разгледа българската идея на нашия бряг да се построи европейски хъб за разпределение на газ от Русия. Дълбоко неясен остава отговорът на въпроса защо, след като Брюксел ни предложи вариант за истинска диверсификация на енергийните доставки чрез тъй наречения „вертикален европейски коридор”, ние вървим да мислим глупости и пак да се тикаме в ръцете на руснаците.
Още по-неясно е обаче какво предвижда самата идея за хъб, например – дали той ще е част от „Южен поток” или говорим за изграждането на още един, паралелен руски газопровод. Най-добре обаче този въпрос завинаги да си остане без отговор, защото и в двата случая ще бъде жив пример за това как глупостта преобладава над здравия разум, защото здрав разум липсва.
Тук вече си казах, че тая работа с издаването на разрешения без българската общественост изобщо да е информирана и при това – след като проектът уж е спрян, със сигурност няма как да мине без знанието и одобрението на премиера Борисов.
Нали от известно време насам се появяват информации и всички се чудят – как така „Южен поток” е спрян, а пък във Варна продължават да се стоварват тръби за строежа на морския участък от газопровода. И досега никакъв разумен отговор от страна на правителството няма. А няма дори и неразумен отговор.
Сега обаче нещата си идват на мястото. Тръби се стоварват, защото проектът не е спрян. А не е спрян, защото България продължава да издава разрешения на руснаците, докато в същото време ходи да се оплаква в Брюксел колко те са лоши и как ни обвиняват за спирането му.
И ето че най-накрая самият Бойко Борисов излезе онзи ден и призна всичко, като обясни и подробности за умния план, който е изготвен. Планът се състои в следното – България продължава с пълна пара работата по „Южен поток” и ще издаде всички необходими разрешения, а после ще заеме героична поза и ще каже предизвикателно на руснаците – ха сега да ви видим ще строите или няма да строите.
Борисов тръгнал да плаши куче с кренвирш.
Ами ще строят, естествено, нали те за това се натискат вече толкова време – за да направят пробив в системата за обща европейска енергийна политика, доколкото тя съществува; да наложат на България и редица още европейски страни допълнителни енергийни зависимости, чрез които още по-добре да прокарват и политическото си влияние в Европа; да смучат парички от същата тази Европа, защото паричките, които смучат в своята уж богата Русия за нищо не стават.
Ха сега да ви видим…..
И какво, Путин веднага ще подвие опашка пред принципната България, която ще му запуши устата, като най-после му даде онова, което той иска.
Наистина, по-тъп план от този не съм чувал да съществува някъде.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2652373
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930