Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2015 04:38 - Войната в празните русофилски кухи лейки
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 927 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Война в главата или глава в пясъка Как българските медии се превръщат в информационно бойно поле   Капитал
  •  
   
Илюстрация image

 

Автор: Alias Ching [Shutterstock]

Смаляване

Още по темата  Когато в края на август миналата година тогавашният служебен премиер Георги Близнашки разпореди на подчинения си военен министър да махне от военно-стратегическата визия частта, че след инвазията в Крим страната ни е обект на инфомационна война, той едва ли си е давал сметка как ще изглежда  българският медиен пейзаж само половин година по-късно. Ако погледнете заглавията на родните вестници и онлайн издания, вероятно ще останете с усещането, че до броени часове над България ще завали град от мирни руски ракети, които се опитват да прогонят вероломните легиони от натовски войници, пияни с кока-кола.
Ето и съвсем бегла подборка от заглавия през последните 24 часа медийна активност: "И замириса на... война", "Демонизацията на Русия е път към война", "НАТО мечтае за "руски Майдан", "На НАТО е нужна война в Донбас, за да се добере до границата на Руската федерация", "Москва: МcDonald"s и Coca-Cola водят война срещу Русия". Всичко това са класически методи от арсенала на т.нар. психологически операции, прилагани от практически всички въоръжени сили по света не само по време на война, но понякога години преди да я започнат. Целта им е да разколебаят големи групи от населението или политическите лидери в тяхната собствена правота, в политиките, които техните страни водят, и в техните съюзници. Те експлоатират естествения страх от войната, притеснението на хората, че могат да загубят благосъстоянието и комфорта си, нежеланието им да причинят зло на някой друг.

Всъщност ставащото на информационния фронт по-скоро е нормално и закономерно. По-големият проблем в случа обаче е не толкова че страната ни като че ли не разполага с капацитет да му противодейства, а това, че явно си затваря очите за проблема. Независимо дали е заради задни мисли на отговорните служби, от некомпетентност или от страх да не ядосаме още голямата северна мечка, въпреки че от 10 години сме част от НАТО.



Гласувай:
2



1. getmans1 - Е-е-е, ...
09.03.2015 08:30
... тук направо засягаш най-миролюбивата част от Великия български народ!
цитирай
2. 1997 - Та, има ли информационна война или няма?
09.03.2015 11:06
apostapostoloff смята, че в България ще бъде разположена американска бригада и ще започнат репресии срещу инакомислещите, т.е без обявяване на война ще има мерки по военновременните членове от НК (предполагам, че apostapostoloff изобщо няма предвид законови мерки, а чилийски репресии и екзекуции, но хайде, да си мислим по- демократичния вариянт)
Та, има ли война или не? В Украйна например ще се изтрепят, без изобщо правителството да споменава думата "война". Как е у нас?
цитирай
3. lado - Няма информационна война
09.03.2015 11:27
за битка са нужни поне двама противника. Аз следя медиите - те са подконтролни на същите сили, които контролират икономиката и политиката. В никакъв случай обаче не им плащат в рубли - чак такива идиоти още не са , но вятърът, който вее, нашепва и плаща, се казва Путин. Дълго ми е да го доказвам, само дебело намеквам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2650603
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930