Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2010 14:34 - Рушветът и рекетът като начин за подпомагане на бюджета
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 138 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2010 00:14


КАТ разрешава маси на тротоара срещу 400 лв. годишно. Антикризисна рушвет-мярка…
  image
     

16 Май 2010

e-vestnik  

Не е шега. Министерският съвет е определил такса от 400 лв. (годишна!), която трябва да плати на КАТ всеки собственик на кафене, който иска маси на тротоара. Срещу тия пари той трябва да получи разрешение, след като занесе план на заведението и тротоара, на който е отбелязано къде ще сложи масичките. Ако КАТ прецени (отива човек на място), че има “проходимост”, ще даде разрешение. Ако не даде, пак ще вземе 400 лв. за “свършена работа”. Таксата е приета тихомълком още зимата, но общинарите сега пролетно са почнали да подканят собствениците на заведения да се обърнат към КАТ.

Този нов вид рекет е измислен от правителство, в което премиерът и вицепремиерът са най-върлите защитници на МВР. Като бивши служители в системата правят всичко възможно да засилват влиянието й в държавата. Така се заговори за полицейска (милиционерска) държава, в която правителството съкращава всичко, само не пипа 60-хилядната армия на МВР и бюджета й.

Но в случая това решение е удивително. Единственото му обяснение е МВР да припечелва за бюджета си още нещо. И катаджиите да взимат рушвети от още една дейност. Тоест – лобито на ченгетата рушветчии във властта им даде още една доходна ниша. Всеки се сеща какво ще настъпи сега – “Дай там по 1000 лв. на маса и ще получиш разрешителното”.

По принцип такова разрешение дава общината, сега е добавен и КАТ. Иначе не КАТ, а комисия с хора от общината поставя пътните знаци, светофарите прави кръстовищата, маркировката по пътя и т. н.

В случая масите на тротоара са дадени на КАТ да се облажи. Всеки може да сметне колко маси на тротоари има из България и колко рушвети ще се разхвърчат всяка година. Ченгетата ще въведат тарифа на маса и т. н.
Класически рекет. Какъвто рекет е и по пътищата. Контрол няма, тоест има, с последващо откупуване с рушвет. И пътят е пълен с убийци, свикнали да не спазват никакви правила. А тротоарите са пълни с паркирани коли, които КАТ не закача.

Но има една много прикривана тайна на МВР – в София катаджиите са малко. При 60-хилядна армия на МВР, катаджиите не стигат. Нощем дежурят само 4 (четири) души. Тези, които рекетират нощем с проверки за алкохол, са охранителна полиция. Правят го като странично занимание, което всъщност им е основно (виж тук). Иначе хич не се виждат по улиците, за разлика от много други страни. Крият се по кьошетата вечер и спират шофьорите за алкохолна проба.

Някой иска да ни пробута идеята, че работата на полицията е да прави репортажи със зрелищни арести. Всъщност основното е да контролира за нарушения и да преследва дребната престъпност, която сега никой не закача.

Но, както се вижда, правителството дава на КАТ още една функция. Все едно като антикризисна мярка, да се облажат с още нещо.

image
 


Тагове:   начин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2650249
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930