Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 21:17 - Мишел Бонев е продала филма си "Сбогом мамо!" на телевизия РАИ за 1 милион евро, съобщават италианските издания "Фато куотидиано" и "Ре
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1720 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.11.2010 21:18



image

Искат оставката на Вежди Рашидов заради Мишел Бонев 13:16 30-11-2010 Новинар   

"Имам протоколи от комисията. Когато кандидатства за първи път проектът не беше получил достатъчно точки. Втория път кандидатства като дебют. Опитът на продуцентите се оценява". Това каза пред бТВ Александър Донев, директор на Националния филмов център. Националният филмов център (НФЦ) e субсидирал с 330 000 лева на филма "Сбогом, мамо".

При условие, че Мишел не беше реализира друг филм преди, нормално е опитът й да бъде оценен. Мишел няма опит като продуцент и като режисьор, допълни Донев. Втората комисия е оценила проекта на първо място. Във филма играят 30 български артисти, филмът разказва българска история от началото до край, уточни Донев. Този филм успява да свърже повече от 40 години от българската история. Аз издавам заповед за финансиране на този филм според правилника и закона за филмовата индустрия, категоричен бе Донев. Никой не ме е молил, става въпрос, че този проект идва от една страна, където България има подписано споразумение за подкрепа на копродукциите, уточни още Донев.

На въпрос дали на друг е удряно такова рамо, Донев отговори: "Не разбирам за какво рамо говорите. Етичният кодекс не е нарушен".

Скандал с българска следа тресе Италия. Поискаха оставката на италианския министър на културата заради награда, дадена на филм на режисьорката Мишел Бонев. Мотивът е, че върху него е бил упражнен натиск от страна на премиера Силвио Берлускони да даде такава награда. Самата Мишел Бонев е скандална фигура в Италия. В публичното пространство има дори слухове, че поддържа близки отношения с директора на италианската държавна телевизия.

Мишел Бонев е продала филма си "Сбогом мамо!" на телевизия РАИ за 1 милион евро, съобщават италианските издания "Фато куотидиано" и "Република".

Филмът, който все още не е разпространен нито в Италия, нито в България, е бил купен от РАИ за невероятна сума, коментират двете издания и припомнят, че става дума за държавна телевизия и за пари на италианските данъкоплатци.

Предложението за купуване на лентата дошло в края на миналата година. Според двете издания тогава лично генералният директор на РАИ Мауро Мази поръчал на тогавашния административен директор на канала РАИ Чинема Катерина Д"Амико да купи филма на Бонев. Д"Амико казва, че не е гледала филма, но твърди, че натискът за неговото купуване идвал от върховете на властта. Директорката не дава отговор на въпроса каква е тази внезапна любов към българското кино.

Междувременно днес представители на четири киноасоциации изпратиха отворено писмо до премиера с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Според филмовите дейци той уронвал международния престиж на българското кино с участието си в делегация в Италия за представянето на филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо". Кинаджиите протестират срещу факта, че министърът е бил в Италия на разноските на частна фирма, която преди това е получила държавна субсидия за създаването на същия филм. Киноасоциациите са недоволни от МК и заради предлаганите изменения в Закона за филмовата индустрия, които според филмовите дейци освобождават държавата от задължението да финансира българското кино.

От Министерството на културата отговориха, че не са запознати с текста на предлаганите промени. Те обаче подчертават, че "увеличаването на субсидиите за кино не е довело до по-добър обществен резултат от филмите".



Тагове:   Мишел,   телевизия,   мамо,   милион,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2650400
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930