Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 17:07 - Лунатици
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 128 Коментари: 0 Гласове:
1



В момента ние сме най-добре от Европейския съюз.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на футболната срещата в Южния парк между отборите на Европейския парламент и Народното събрание.

"Ние действаме така, че да не се налага някой с остена да ни подръчква отвън и показваме, че сме здрава и дисциплинирана нация, която разбира, че светът е в криза и си прави икономиите", каза Борисов и допълни, че ще излезем от кризата много по-бързо от останалите.

Това, че в цяла Европа се забавиха реформите, доведе до кризата там, посочи премиерът.

По думите му и там в момента се предприемат мерки като намаляване на разходи в публичния сектор и дори намаляване на бюджетни заплати, пенсии, облагане с данъци, които не е имало преди. Ето някъде вдигнаха ДДС на 24 процента, на 25 процента, допълни Борисов.

Кризата в Гърция е ясен пример за България, който показва колко е важно една страна да е част от европейското семейство.

Борисов допълни, че Гърция не се справя и цяла Европа със 110 милиарда евро, заедно се опитва да запуши дефицита на страната.

За България премиерът каза, че имаме половин милиард евро дефицит в бюджета и се мъчим да запушим дупките сами. Затова трябва да се държим в европейското семейство заедно.

България има с какво да се гордее, защото българските антифашисти участваха в битката срещу най-голямата заплаха, срещу кафявата чума на ХХ в.

Това заяви пред Паметника на Съветската армия председателят на НС на БСП Сергей Станишев.

Посмъртно на бащата на Станишев Димитър бе връчен медал за участие във Втората световна война. Лидерът на социалистите подчерта, че стъпва на сцената, за да представи своето слово като внук на участник в Отечествената война и син на антифашист.

Станишев изтъкна, че без да има Ден на победата, Европа днес нямаше да чества своя празник.

Той не пропусна да отбележи, че това е и ден за размисъл, защото продължава да има политически сили, които се основат на ксенофобията и омразата и призова всички хора с демократично мислене да се обединят заедно срещу тях.

Лидерът на българските социалисти подчерта, че Денят не победата е струвал скъпо на цялото човечество.

"Без Деня на победата няма да има и Ден на Европа. Този ден е победа на разума и на доброто над злото, на прогресивното над мракобесничеството и над омразата“ каза още той, като отбеляза, че над половин милион българи са участвали в Отечествената и Втората световна война. "И е тъжно, че България е може би единствената страна, в която антифашистката съпротива нямат статут на участници в Отечествената война, във Втората световна война“, смята лидерът на социалистите

Ако част от решенията не бъдат взети, се смята, че ще има не само изключително влошаваща ситуация в Европа, но и в целия свят.

Това каза по БНР Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него повечето икономически анализатори са се изненадали от влиянието, което има една малка икономиката като гръцката. Гръцкият случай показа, че страната е едно място, където се разкриват всички машинарии на Европа, добави той. Запитан дали реално България е член на ЕС, понеже е най-бедната страна в съюза, Безлов коментира, че гледа доста песимистично на ситуацията. Според него разликата в БВП сравнение с този на Гърция е в десет пъти - "разликите са огромни между това, което има в периферията на Европа".

Възможно е чисто демографски България да бъде изсмукана от богатите икономики, прогнозира той. Има изключително мрачни прогнози затова какво ни предстои, но има и оптимистични сценарии – решаването на основния проблем не зависи само от нас, поясни Безлов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2653364
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930