Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 14:48 - Имат ли чест комунистите? Едва ли ...
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1175 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 03.08.2010 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

А знаят ли какво е това? Пак ще отговоря - едва ли
Но със сигурност знаят как да не я употребяват!

 Гърците например са провели прочутата Троянска война заради едната чест. Не, разбира се, за честта на красавицата Елена, а тази на цар Менелай. Така смятат повечето хора след Омир. Но който се рови в митологията знае, че забежката на Елена с Парис съвсем не е била първата в живота й заради което пък върху честта на Менелай   си е тегнело дълбоко обществено съмнение. Представям си как съвременниците на сагата са посрещнали поредните  приказки за поруганата царска чест с хапливи забележки от рода – “ама колко пъти въпросната чест може да се подлепя и да се представя за нова”.

Силни основателни съмнения досежно честта на замесените лица тегнат и върху историята с крал Артур по-късно. В смисъл, честта на Артур е ясно, че е била подкопана, въпросът е по каква линия и от кого е подкопана по-дълбоко – дали по рицарска от сър Ланселот или по семейна от кралица Гуинивър.
 

Фехим Хюсеинов, един български поет, който неотдавна си отиде от този свят, преди много години, по комунистическо време, написа стих, който гласеше: “Аз имам чест, уважаеми!”. Работата е там, че той наистина имаше чест, макар това да бе изразено чрез думите на лирическия герой, който пък в случая беше един кон, доколкото си спомням. Може сега и да изглежда странно за мнозина, но в годините на тъй нареченият социализъм в България да имаш чест беше по-лесно за кон, отколкото за човек. Вероятно заради породата на онези, които ни управляваха тогава.

Никога няма да забравя как няколко месеца след промените през 89-та цялото Политбюро на БКП – Петър Младенов, Лилов, Луканов и другите – се изтърси в църквата и извика телевизията да ги снима. Не да се покаят отидоха в Храма, разбира се, а да се покажат. Как държаха свещите, сякаш ще им изгорят пръстите и как се оглеждаха – с гордост, че всички ги гледат и със страх, че всички ги виждат. Каква ти тук чест, уважаеми!

image

Та в годините оттогава много двусмислия се натвориха в България по въпросите  на честта, но напоследък сякаш забелязвам специално натрупване. Съобщава се например, че онзи ден на Бузлуджа лидерът на БСП Сергей Станишев, застанал под лозунга “Воля за промяна! Сила за действия!”, оперено – или оперетно, не разбрах точно – е настоял партията му пак да се готви за политически битки. И със зъби и нокти развенчал цели три мита по отношение на ГЕРБ: “Единият е, че ние се провалихме, а те могат. Вторият е, че те са справедливи, а ние сме били десни. Третият е, че ние сме опоскали държавата, а те са честни”.

  Първо - ако БСП имаше воля за някаква промяна към по-добро, тя трябваше да я прояви и наложи, докато беше на власт, а не сега да се заканва да води троянски войни за собствената си чест, която никога реално не е съществувала.

 Второ -  когато БСП заговори за нови политически битки, значи пак се кани нещо да краде – най-често доверието на лековерните, но какво още покрай него, трудно е да се опише или предположи ( всъщност всичко, което още не е отмъкнато!).

 И трето, митове по отношение на ГЕРБ  има, но пък никакви митове по отношение на БСП няма. Два от споменатите в случая са си светата истина – че партията се провали и че опоска държавата. Третият е просто продължение на гигантската манипулация, която комунистите се опитват да поддържат сред народа от много години – че дясното в политиката по презумпция е несправедливо, лошо, гнусно, а лявото, обратно – справедливо, добро и прекрасно.

Тъй де, помним – зимата на Луканов, банките на Беров, хляба на Виденов, европейския път на Станишев…..Само се чудя докога хората в тази страна ще търпят – мине, не мине време, комунистите да си подлепят девствената ципа и пак да се закълчат публично в ролята на света вода ненапита.

Освен тези три съображения обаче имам и едно напомняне – че Станишев е следствен в момента. Не знам как това се връзва със способността  да се раздават акъл и морални насоки от позицията на партиен лидер , следствен и заподозрян, но щом се случва пред очите ни, значи може. Или е въпрос на морално перде, обгърнало и играча, и публиката, не знам.

Все пак според мен по-разумно за БСП сега би било да замени Станишев с Румен Овчаров като лидер. За Овчаров поне откъм моралната страна се знае, че вече ходи целият в бяло, след като прокуратурата отказа да му образува следствено дело, задето е предал българските национални енергийни интереси в руски ръце.

И още нещо забележително каза прокуратурата – че дори тя неистово да искаше да образува такова дело, нямаше да може поради давност. С други думи – една сутрин прокуратурата се събуди и вместо девица в леглото на горния етаж, завари само бележка с текст: “Ваш` та щерка Ана-нана…чест загуби отзарана..”   Ако си спомняте историята на Хашек за мелничарската щерка и младежа, който в дъждовна вечер потърсил в дома и подслон. Въоръжен с перука и преправен глас, той се представил за закъсала невинна девица. Мелничарката нахранила “подлия тип” и го сложила да спи при дъщеря си. А на другата сутрин от типа нямало и следа, само бележка  Само дето в този случай не става съвсем ясно кой е подлият тип и дали си е сложил перука, за да проникне в девичата спалня или обикновена тога е била достатъчна за целта. Пък може и само по ланци да се е появил човекът, кой знае.

То изглежда на българската прокуратура и е навик да не знае кой е подлият тип, защото, както вероятно всички сме забелязали, напоследък твърде често завежда дела “срещу неизвестен извършител”. Забележителното е, че това става дори в случаите, когато целият останал български народ, най-вече поради активната гражданска съвест на доблестните ни медийни рицари, знае името му.

И тук започва голямото гърчене. В смисъл, БСП очевидно не може да реши кое подкопава по-дълбоко малкото и останали позиции – дали истинската опасност за нея е, че нейният лидер ще бъде осъден от съда заради липсата на документи, които трябва да са налице, макар пълни с правописни и стилистични грешки като за първолаци, или че ще бъде осъден от обществото като цяло заради наличието на документи под формата на тайно споразумение, документи, които принципно не би трябвало да съществуват. Ланселот или Гуинивър – както се опитва да разбере крал Артур. Кое е по-достойно за душата? – както пита Шекспир…..

И в тоз` сюблимен миг голямата драма на честта в България взе, та се разрастна още повече с нова битка. Битката за честта на Ахмед Доган, както стана известно, се концентрира около въпроса правомерно или неправомерно е гушнал той един милион евро, за да консултира като частно лице проекта “Цанков камък”, за който пък като държавен мъж е участвал във взето по неконституционен механизъм решение да се наливат пари. При това пари, които българскит данъкоплатец чрез своите управници е взел назаем от френска банка, за да ги вложат управниците му в руски енергиен проект.

Тук е необходимо уточнение. Мнозина в България твърдят, че темата не може да се дискутира откъм страна на честта, защото Ахмед Доган няма чест. Аз не споделям това. Сигурен съм, че Ахмед Доган, както и всички ние, по начало си е имал чест, но тя е отдавна загубена някъде пътя към върха, на който той смята, че вече е седнал. Има такива случаи, както има и обратните. Познавам един човек, даже двама – пък и всички вие ги познавате – които също имат забутана някъде чест, но все още не могат да я намерят. Може би защото започнаха да я търсят твърде късно, едва когато седнаха на  върха. Така че въпросът е сложен и аз предлагам да не прибързваме със заключенията.

Дори бих посъветвал и българската полиция да не прибързва, като превръща в предварително спечелен въпрос на чест опасността и по нашите земи да се разходят с големите си мотори “Ангелите на ада” и “Бандидос”, както ни предупреди най-приятелски Интерпол.

“Знаем за ангелите на ада, няма страшно”, отговори МВР, вероятно още под влияние на адреналина от миналата седмица в Кърджали, когато разби цял един сутеньор. И добави също МВР, че “рокерските групи не са опасност за нас”. Но известно е, че да знаеш за нещо и да не е опасно за теб нещото, за което знаеш, са два съвършено различни феномена. И затова в обществото заседна убеждението как ченгетата май си мислят, че в бележката на Интерпол става дума за отделните пикльовци, които с адски рев развяват потници денем и нощем по централните пловдивски булеварди под носа на полицията и с които, ако не са се справили досега, то а-ха да се справят. Или за тумбата заблудени момчета, които преди време парадно се разходиха с мотопедите си до Бузлуджа, начело със Станишев.

Не, не става дума за такъв вид рокери. И не става дума за такъв вид чест. И изобщо, за каква чест говорим тук през цялото време, бе, граждани? Та нали времето не само на частното, но и на общественото ни моминство отдавна вече отмина…..

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица”, Пловдив 

Леко редактирано....Сори!



Тагове:   чест,


Гласувай:
10



1. tili - Случайно мернах
03.08.2010 15:13
по чужд телевизор репортаж от сборището им на Бузлуджа. Нямам ни думи, ни мисъл! Срам ме е!!!
цитирай
2. bowman - ...
03.08.2010 15:22
В днешно време, пък и не само, "чест" е дума която всеки разбира по своему. Не мисля определението "комунисти" дори, че вкарва в един кюп, някогашните "вярващи" и това което днес е партията БСП. Дори не съм убеден , че "честта" на политика би свършила за другиго работа във тоалетната ... . Но пък ; ) ......
цитирай
3. lado - по чужд телевизор репортаж от сб...
03.08.2010 15:26
tili написа:
по чужд телевизор репортаж от сборището им на Бузлуджа. Нямам ни думи, ни мисъл! Срам ме е!!!

Е защо тебе? Човешкото племе е толкова изобретателно , когато трябва да се убива масово, да се граби , да унижава - не са първи нашите комуняги в това състезание, има по-заслужили ! Не си вменявай чужда вина за чужди грешки!
Поздрави!
цитирай
4. lado - В днешно време, пък и не само, &qu...
03.08.2010 15:29
bowman написа:
В днешно време, пък и не само, "чест" е дума която всеки разбира по своему. Не мисля определението "комунисти" дори, че вкарва в един кюп, някогашните "вярващи" и това което днес е партията БСП. Дори не съм убеден , че "честта" на политика би свършила за другиго работа във тоалетната ... . Но пък ; ) ......

" Комунисти" - Това е е думата , която обобщава и едните , и другите другите. Освен това е много приятно , когато така наричащите се "СОЦИАЛИСТИ" започнат да се разпознават в текста и да взимат отношение :)))))))
цитирай
5. bowman - ...
03.08.2010 15:54
Едно време имаше хора които вярваха "комунизма е братсво и равенство", днеска остана само партийния интерес и изгодата. Илюзиите ги няма вече нито забравените идеали ; ). Да грешиш е човешко, времето на добрите намерения остана далеч в миналото , има разлика . ; ) и използването на някогашните наивни за да ги слагаш в кюп с днешните 'другари' с BMW-тата не се връзва
цитирай
6. gothic - А най-ми е смешно как, откакто се ...
03.08.2010 16:02
А най-ми е смешно как, откакто се именуваха "социалисти", наричат всички останали "пребоядисани комунисти", демек.....всички сме от един дол дренки. Да ама не.....
цитирай
7. lado - Едно време имаше хора които вярваха ...
03.08.2010 16:35
bowman написа:
Едно време имаше хора които вярваха "комунизма е братсво и равенство", днеска остана само партийния интерес и изгодата. Илюзиите ги няма вече нито забравените идеали ; ). Да грешиш е човешко, времето на добрите намерения остана далеч в миналото , има разлика . ; ) и използването на някогашните наивни за да ги слагаш в кюп с днешните 'другари' с BMW-тата не се връзва

И сега има хора, за които идеята е прекрасна.
Имам мечта ...!
Да има по-малко наивни, дори само един да обърна в посока да разсъждава сам и да не вярва в дядо (Коледа, Иван, Мраз и подобни)
цитирай
8. lado - А най-ми е смешно как, откакто се ...
03.08.2010 16:36
gothic написа:
А най-ми е смешно как, откакто се именуваха "социалисти", наричат всички останали "пребоядисани комунисти", демек.....всички сме от един дол дренки. Да ама не.....

Наздраве, Пламене! :))))
цитирай
9. bowman - ; )
03.08.2010 16:50
Подписали сме хартата за човешките права , дори ни е част от конституцията. Там пише че всички сме равни по рождение и ни се полагат равни възможности и се подкрепя офицялно от всички партии. Това ни е право и верую и без "социалисти-комунисти".
Нещата са прости ако върваш в нещо не ти трябва идеология ; )
цитирай
10. lado - Подписали сме хартата за човешките ...
03.08.2010 16:58
bowman написа:
Подписали сме хартата за човешките права , дори ни е част от конституцията. Там пише че всички сме равни по рождение и ни се полагат равни възможности и се подкрепя офицялно от всички партии. Това ни е право и верую и без "социалисти-комунисти".
Нещата са прости ако върваш в нещо не ти трябва идеология ; )

Наздраве и на теб, bowman!
цитирай
11. haralanov - Здравей,Владо!
03.08.2010 17:20
Добре знаеш,че комуноида чест няма!Техният елит е хищнически.Интересува го паричните знаци.Електоратът им пък е направо казано абдалски.След Виденовото управление ако имаха чест,трябваше да ги няма вече!Колкото до какви лакърдийки е говорил Суека Станишев на Бузлуджа...Той тъй си ги говори и ще си ги говори докато е в опозиция.Уж докато те управлявали нещата вървели.Има обаче една мъничка разлика!Вървели са техните,на върхушката неща.
цитирай
12. lado - Добре знаеш, че комуноида чест н...
03.08.2010 17:27
haralanov написа:
Добре знаеш,че комуноида чест няма!Техният елит е хищнически.Интересува го паричните знаци.Електоратът им пък е направо казано абдалски.След Виденовото управление ако имаха чест,трябваше да ги няма вече!Колкото до какви лакърдийки е говорил Суека Станишев на Бузлуджа...Той тъй си ги говори и ще си ги говори докато е в опозиция.Уж докато те управлявали нещата вървели.Има обаче една мъничка разлика!Вървели са техните,на върхушката неща.

Че то и сега си им върви! Казвал съм и пак ще го кажа - познавам някои от висшата им лига! Както си ги знаем, уплели са се като свински черва във всичики видове далавери, но трябва да поддържат огъня ,че електоратът им да втасва. Както изКУШЕЛият ни показа на снимки от Буз-лу-джа - подрастващите комунета са си на линия, красиви,ведри млади хора...тяхната надежда, че ще внуците на внуците им ще си прибират дивидентите от днешните им бизнес-престъпления.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2654159
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930