Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 18:15 - Кой е шизофреникът?
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 2425 Коментари: 9 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Защо ни правят на луди  
Webcafe.bg, Ясен Бояджиев, Дойче веле

 

Има една шизофрения в българското общество, оплака се през седмицата главният прокурор Борис Велчев по повод скандалите с т. нар. специални разузнавателни средства. Какво се крие зад това оплакване?

"От една страна казваме стига с тази тайнственост, обществото нищо не знае, това е безобразие. От друга - когато се изнесат резултати, събрани със СРС, се вдига вой: господи, как така ще се показват публично. Хубаво е да решим какво искаме". Това ни каза главният прокурор с изтънчен упрек и лека обида. Като на капризни деца, на които не може да се угоди.

Описаната от него дилема обаче е измислена. Защото българското общество отдавна е решило какво иска - законите да се спазват и прилагат еднакво за всички.

Да угодиш на закона или на силните на деня

Два дни преди въпросното изявление прокуратурата отказа да види закононарушение в действията на вътрешния министър, прочел от парламентарната трибуна стенограма от подслушани разговори между горнооряховски лекари.

Въпреки категоричния текст в Наказателния кодекс, че, който използва данни от подслушване извън целите на наказателното производство или за защита на националната сигурност, върши престъпление.

Случаят предизвика съмнения, че за пореден път законът се прилага, или пък нарушава, избирателно. Именно породените от това съмнение неудобни въпроси накараха главния прокурор да постави на цялото общество диагнозата "шизофрения", като му прехвърли отдавна присъщия за ръководената от него институция проблем на раздвоението - на кого да угоди.

Симптомите на болестта

Всъщност, не е нужно човек да е психиатър, за да забележи симптомите на това заболяване, внезапно поразило мнозина. Как например борците срещу престъпността са непоколебимо единни на думи, а в действителност се подозират, дебнат, набеждават и подслушват като престъпници. Как се снимат заедно, широко усмихнати, докато всъщност им се "повдига" един от друг.

Как наглед нормални хора изведнаж забравят какво са говорили помежду си. И упорито твърдят, че не са казали онова, което всички чуваме да казват.

Как премиерът, след като се оказа подслушан, от възторжен поклонник на подслушването изведнъж се превърна в негов противник и се закани да си хвърли телефона. Как, според откритото признание на съдия, експерти по СРС-тата отказват да правят експертизи, за да не "влязат между шамарите".

Разумно тълкуване на закона

Не е нужно човек да е юрист, за да разбере, че не е нормално министърът на вътрешните работи да произнася присъдите преди съдията. Че не е нормално в едни случаи проверките да се извършват светкавично, а в други да се точат с месеци според това дали заинтересованите са обикновени граждани или не са.

Че не е нормално, както признава и подробно описва специализираната парламентарна комисия, заложените в закона за СРС правила и процедури да се опорочават от начало до край. И въобще, не е нормално в една уж правова държава да се оказва, че едно от най-трудните неща е да се спазва законът.

Защо става така може би неволно ни обясни пак главният прокурор. Законът "трябва да се тълкува в посока на неговия истински разум", каза той, за да оправдае оневиняването на вътрешния министър. Без, разбира се, да посочи според чий разум трябва да е тълкуването.

Но ние се досещаме.

Макар че се опитват да ни правят на луди.

Главният прокурор: Без фанатизъм, моля...  

Според главния прокурор Борис Велчев последният скандал е добър повод да огледаме механизмите за използване на СРС-та, ефективността и законодателната рамка. Има място за подобрение във всички посоки. Иска ми се да осмислим и философията, с която се отнасяме към резултатите от специалните разузнавателни средства, посочи Велчев.

Апелирам да няма фанатизъм по темата СРС - да не се смятат за панацея или за абсолютно зло. Броят на СРС-тата се увеличава постоянно и е достигнал ниво на насищане, при което освен, че се засягат права на граждани, но и ефективността пада.

Резултатите от СРС-ата идват все по-късно, идват и във все по-абстрактен вид. Това е заради претрупаната система. Над 99% от исканията на прокуратурата за прилагане на СРС-ата са уважени, допълни Борис Велчев.

 



Гласувай:
17



1. pontis - Гениално чувство за хумор,
07.02.2011 18:23
както винаги... Плюс "полет над кукувиче гнездо"....:))
цитирай
2. lado - Понтис, ценя твоите похвали! По...
07.02.2011 18:27
Понтис, ценя твоите похвали! Поезията ти също! Поздрави!
(Да не отварям дума и за социалните, политически и злободневни теми, които отразяваше блестящо!)
цитирай
3. haralanov - И тримата...
07.02.2011 19:00
И тримата са част от една мафия.Цинична и нечовешка!Хеле пък главния...Как бърче вежди!Как аха-аха...Как още малко и...Ама още шест месеца...Лъжец,лъжец,откровен лъжец е той!Ненавиждам подобни типове!
цитирай
4. tili - Годината на бялото зайче:)
07.02.2011 19:03
Ами къде са му ушичките? В някое СРС ли?
цитирай
5. lado - Минчо, ама и ти никакво разбиране не ...
07.02.2011 19:05
Минчо, ама и ти никакво разбиране не проявяваш към фамилията Велчеви...:)))))
Ми какъв да бъде ? Борец за правда и истина? С това фамилно обременяване?
цитирай
6. lado - Лили, това е Пийнът, не може да не го ...
07.02.2011 19:16
Лили, това е Пийнът, не може да не го знаеш.
цитирай
7. injir - Всеки да провери под юргана! Може да ...
07.02.2011 20:32
Всеки да провери под юргана! Може да Ви подслушват...:)
цитирай
8. kass - lado
07.02.2011 22:06
народецът иска шоу и го получава, тъжна констатация, но колкото и да не ми се вярваше, че сме толкова предсказуеми като тълпа, явно ще трябва да го приема. Сега всички изпитват извратено удоволствие от погването на "лошите", хвърлянето на бомби в пространството, защото след като прокурорът или съда не могат да направят нищо, то най-добре е да ги хвърлят на кучетата. Пък и да съди някой държавата за клевета или нарушени права, то пак народецът ще плаща. Удобно нали? Най-лошото в цялата работа обаче е настройването или е*баването на мамата на цели гилдии, защото след като народът се настрои срещу лекарите, полицаите, учените или които и да са се загубва доверието в наличието на добри профсионалисти. Очевидно обаче никой не се тревожи от това и на всеки му харесва системата "виновен до доказване на противното"... А аз съвсем изгубих вяра, че някой ден държавата ще бъде партньор на народа, че ще се отнася с доверие към гражданите си, че ще наложи позитивен модел на мислене и т.н....
цитирай
9. lado - Иве, нали знаеш, че наистина същ...
07.02.2011 22:13
Иве , нали знаеш, че наистина съществува праг на насищане....във всичко. Една пружина , ако не се скъса от пренавиване, се уморява . Крайният резултат го знаем от историята. Империи погиват пред очите ни, сега идва нашият ред.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2653491
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930