Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 22:24 - Управление без алтернатива? Значи хунта !!!
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 1096 Коментари: 12 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Генералът на народа ще управлява без обяснения  

Едвин Сугарев  

Бат` Бойко нямало да се обяснява никому за това как управлява. Нито на сини, нито на червени. Щял да си я кара така, както си е намислил – а недоволните да го духат.

Защо така? Ами защото е велик. Това Гърция и Сърбия, това Испания и Португалия – нищо не чинят те в сравнение с него.

Съдете сами – изказване на българския премиер пред бТВ: „Нямам желание да се обяснявам нито на синята, нито на червената или на която и да е била коалиция. Аз казвам, че за разлика от Гърция, Румъния, Сърбия и всички държави в региона, да не говоря и за Испания, Португалия и колко много други, ние сме държавата с най-ниски данъци и успяваме една година да управляваме без да повишим данъците, без да намалим пенсиите и заплатите.”

Да, не му липсва самочувствие, не може да се отрече. Липсват му първите седем години. Плюс малко акъл, за да прави разлика между държава и пожарна. А вероятно и някой, който кротко и на достъпен език да му каже, че обясняването на водената от един министър-председател политика е негово неотклонно задължение – и това е така и по писаните, и по неписаните закони – поне в цивилизованите и демократични държави.

Всяко правителство е длъжно – на първо място пред опозицията и на второ – пред своите политически партньори – да обясни мотивите за своите управленски действия и да ги защити със съответните разумни аргументи. Ако може да го направи – остава на власт, а ако не може –най-често си отива. Но ако едно правителство отказва да прави това, то това правителство не е нито цивилизовано, нито демократично – а самият стил на подобно управление е популярен под името диктатура.

Зад това изказване обаче се крие и нещо повече от самочувствие и безхаберие – крие се наглост.

Наглост, породена от вярата, че неговото управление е без алтернатива – поради което всички могат да бъдат пренебрегвани, мачкани и обиждани – все едно дали са леви или десни, все едно дали са оспорили или подкрепили със своя вот неговия кабинет.

Да сложиш под един знаменател сините и червените – като политически субекти, които не заслужават обяснения – това значи най-малкото да покажеш колко си тъп, защото с този си акт се напъхваш доброволно в крепката прегръдка на „Атака” и утвърждаваш политическите си позиции на партия, подкрепяна единствено от националисти с твърде съмнителна политическа идентификация. Като това се прави – забележете – точно в момента, в който БСП и ДПС преговарят за вот на недоверие към кабинета.

Тази наглост обаче като че ли не е достатъчна. Изглежда за Бойко Борисов е нужно да открие нов политически враг, който да му е виновен за трагическото дередже на „обрания бостан” България – и който съответно да бъде натоварен с всички криви дървета на настоящето, с които неговия кабинет не може да се справи. И – след изтощаването на обилното, продължило цяла година говорене за реалния виновник в лицето на тройната коалиция, сега се открива и съответния имагинерен такъв. (Между впрочем - симптоматично е, че открива този враг едновременно с “Атака”.)

Кой? Отговорът сякаш е зает от патриотичния вестник „Шишарка” (този с главния редактор на име Бор) – Иван Костов, разбира се! Заради него, управлявалия преди цяло десетилетие, икономиката днес заспивала. Черно на бяло: „Икономиката заспива”, защото трябва да се затворят шестте реактора на ТЕЦ „Варна” заради глупавата политика, която е приложена от страната на правителството на СДС.”

Ето го прочее виновникът – извергът, заради който живеем лошо и сме най-бедната страна в ЕС, заради който имаме бюджетен дефицит, блокирано здравеопазване, мизерни пенсии и нарастваща безработица. Каква ти тук криза, каква ти тук тройна коалиция?! Виновни са ТЕЦ „Варна”, глупавата политика на СДС – и особено е виновен Иван Костов.

За да бъдем наясно – Костов наистина е виновен за много неща, писал съм за повечето от тях, не съм забравил нито кой продаде „Нефтохим” на руснаците, нито кой хариза националната ни авиокомпания на Гад Зееви, нито благодарение на чие високомерие се срина доверието в синята политика и сините политици. Шестте реактора в ТЕЦ „Варна” обаче не са сред перлите в короната на греховете му. Във всеки случай – ако изобщо са грях, не могат да се сравняват примерно със съгласието България да купи „котка в чувал” и да бъде продължен проекта с онзи гьол в Белене, за който оглавяваното от Бойко Борисов правителство подписа пътна карта.

Прочее може би е време сините да се позамислят и да решат – трябва ли пък те да се обясняват пред тази очевадна еманация на българската простащина. Може би е време да му напомнят, че вече не сме 2009, а сме 2010 – и че ако утре отидем на избори, не те, а той ще изчезне от политическата карта на България. Може би трябва да намерят кураж и да ударят по масата – защото са отговорни не само пред собственото си чувство за чест и достойнство, но и пред народа си.

Добре известно е прочее от историята какво му се случва на този народ, когато го управляват простаци. (Справка - онзи правешки простак, на който настоящият беше бодигард.)




Гласувай:
14



1. valsodar - Искаха ли няколко милиона "...
09.09.2010 23:47
Искаха ли няколко милиона "будни" българина мутра начело на държавата ни?
Искаха!
Избраха ли си я?
Избраха си я!

Е, сега след като си я получиха и същата тази мутра се държи подобаващо нагло и безцеремонно с тях, показвайки им силната ръка за която мечтаеха преди изборите с кукиш накрая - от какво се оплакват?

От това, че човек който не става и за овчар е начело на държавата ни ли?
Че, има ли по-добър от овчар да води нация от овце??!

Да, прав е Геройко да казва, че нямаме алтернатива - прав е!
Защото следващата стъпка ще е въвеждането на пълна тоталитарна диктатура и терор над всички с малко акъл в тая страна, които все още не са избягали от нея.

Ако преди това овцете не се пробудят и не го натирят там дето са вече Дедо, Циганина и Педераса, но... едва ли, едва ли?
цитирай
2. lado - Искаха ли няколко милиона "...
10.09.2010 06:58
valsodar написа:
Искаха ли няколко милиона "будни" българина мутра начело на държавата ни?
Искаха!
Избраха ли си я?
Избраха си я!

Е, сега след като си я получиха и същата тази мутра се държи подобаващо нагло и безцеремонно с тях, показвайки им силната ръка за която мечтаеха преди изборите с кукиш накрая - от какво се оплакват?

От това, че човек който не става и за овчар е начело на държавата ни ли?
Че, има ли по-добър от овчар да води нация от овце??!

Да, прав е Геройко да казва, че нямаме алтернатива - прав е!
Защото следващата стъпка ще е въвеждането на пълна тоталитарна диктатура и терор над всички с малко акъл в тая страна, които все още не са избягали от нея.

Ако преди това овцете не се пробудят и не го натирят там дето са вече Дедо, Циганина и Педераса, но... едва ли, едва ли?


Здравей, Радо!
цитирай
3. haralanov - Хунта ли...
10.09.2010 08:00
Снощи по ,,По Света и у нас,,(можеш ли да го намериш този запис?) Цецко някак си нервно произнесе нещо,което ме втрещи.Че от една година имаме една нова България.Кое му е новото незнам но знам,че Цецко или лъже с цялото си съзнание или прекалено си е повярвал,че всичко започва от него и от партията му ГЕРБ.Култово е както се казва...Все си мисля,че хунта,мека или твърда диктатура в България е невъзможна!Как си представяте страна в ЕС с диктатура?Аз не си го представям!
цитирай
4. antikom - Бойчето е План "Б" на ДС!
10.09.2010 09:11
Ще ни стиска здраво за гушата с комунистически плам Борисов, но за безалтернативността е прав - в смисъл, че никой от овците няма да гласува за друг, вместо за него, на едни нови избори. Ще видите догодина на президентските как ще си тури удобен и послушен нему палячо.
Някой мисли ли различно?
цитирай
5. spasunger - :-)
10.09.2010 11:08
Всяко правителство е длъжно – на първо място пред опозицията и на второ – пред своите политически партньори – да обясни мотивите за своите управленски действия и да ги защити със съответните разумни аргументи. Ако може да го направи – остава на власт, а ако не може –най-често си отива.


В идеалния вариант - да. Но в реалния свят е другояче: появява се един Месия и народа тръгва след него като овце. До следващия Месия.

Прочее може би е време сините да се позамислят и да решат – трябва ли пък те да се обясняват пред тази очевадна еманация на българската простащина.


Ами налага им се, иначе съвсем ще изпаднат в забвение. Налага им се постоянно да обясняват нещо, ако трябва от 10 кладенеца вода да носят, само и само да са забелязани. Иначе - чао.
цитирай
6. lado - Тезата, че няма алтернатива е из...
10.09.2010 12:23
Тезата,че няма алтернатива е изкуствена, подла и обслужва статуквото.
Човек, дори да го изядат, пак има два изхода от ситуацията....:))))))
Изобщо не ми се мисли за предишната политическа паплач. Много постове посветих на швейцарската система и изобщо пряката демокрация, но ги изтрих. А на когото му пука, ще си намери начин да се осведоми как работи.
Поздрави!
цитирай
7. valsodar - Все си мисля, че хунта, мека или т...
10.09.2010 12:38
haralanov написа:
Все си мисля,че хунта,мека или твърда диктатура в България е невъзможна!Как си представяте страна в ЕС с диктатура?Аз не си го представям!


- A какво му пречи на ЕС да ни изключи като страна членка от съюза?
цитирай
8. haralanov - До valsodar
10.09.2010 14:36
Нищо не му пречи на ЕС да ни изключи като страна членка на съюза.Но това разбира се ще е повече от прецедент!Прецедент,който ще повлече след себе си непредсказуеми събития.Не мисля,че самият ЕС би допуснал това!
цитирай
9. boristodorov56 - ЕС няма да ни изключи, но сме и сега едни членове...
10.09.2010 14:48
Вързани с червен конец.

Д-р Б. Борисов ще приложи путиновия модел за управление, но си мисля, че все пак тук не е Русия.

За да се отколони вниманието и за да се създаде впечатление за някаква политическа промяна - ще се започне пропагандна кампания за нова Конституция, която същност ще направи реалност руският вариант на наша сцена.
Но това ще стане след президентските избори.

цитирай
10. haralanov - До boristodorov56
10.09.2010 15:28
Боре,ти сам каза веднъж,че всяко статукво търпи промяна.Нищо не е вечно.В този смисъл,всеки един медийно-олигархичен проект е обречен на неуспех ако гражданите реагират като граждани.Два милиона и половина пенсионери,над един милион цигани и турци,над половин милион комунисти и...Цялата картинка е тотално изкривена.Изкривена да степен на уродлива гротеска!
цитирай
11. rebellion - Хунтите никога не са слизали от с...
10.09.2010 15:39
Хунтите никога не са слизали от сцената - поне в последните няколко хиляди години от човешката история , само имената са различни !
цитирай
12. lado - ОК намси кво - изтрит поради перс...
10.09.2010 19:38
ОК намси кво - изтрит поради персонални обиди....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2654222
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930